Concert pascal
MOPAN Suceava

VELES, un consorțiu dinamic cu scopul de a accelera excelența în inovația din domeniul smart health, anunță lansarea oficială începând cu 1 iunie 2023. Axat pe patru țări cu participare mai scăzută în programele de cercetare ale UE („widening countries”), și anume România, Bulgaria, Grecia și Cipru, VELES va dezvolta metodologii noi și proiecte pilot pentru a încuraja oportunități de colaborare și inovare în smart health. Totul, în cadrul unui ecosistem durabil, bazat pe Spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS). Acest proiect ambițios finanțat de UE, în valoare de 4.750.000 de euro, se va încheia la 31 mai 2027, lăsând un impact transformator de lungă durată.

Obiectivul principal este de a crea un mediu propice în care „smart health” să prospere, creând ecosisteme de inovație și excelență în țările participante. Aliniat cu Strategiile Regionale de Cercetare și Inovare pentru Specializare Inteligentă (RIS3) în domeniul medical, VELES își propune să capitalizeze pe tehnologii de vârf precum Big Data, Inteligența Artificială (AI) și Internetul Lucrurilor (IoT). Astfel, va facilita medicina personalizată, deciziile informate și o mai bună prezicere a bolilor.

VELES este implementat de un consorțiu compus din 15 parteneri, reprezentând atât cele patru țări din grupul „widening countries” (România, Bulgaria, Grecia și Cipru), cât și trei țări mai avansate din punctul de vedere al accesării proiectelor de cercetare (Suedia, Spania și Germania).

Consorțiul include organizații renumite: Institutul GATE, Universitatea Sofia „St. Kliment Ohridski” (coordonatorul proiectului), Telelink Business Services EAD, Clusterul de Sănătate și Științe ale Vieții Bulgaria și Ministerul Guvernării Electronice din Bulgaria; Clusterul Regional Inovativ de Imagistică Moleculară și Structurală Nord-Est IMAGO-MOL și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din România; Clusterul Elen de Sănătate Digitală (HDHC) și Parcul de Inovare JOIST din Grecia; Centrul de Excelență CYENS, Autoritatea Națională de eHealth, 3AE HEALTH și Centrul de Îngrijiri „ARCHAGGELOS MICHAEL” din Cipru; CHALMERS INDUSTRITEKNIK din Suedia; INSOMNIA Consulting din Spania; și International Data Spaces EV din Germania.

Această structură cuprinzătoare va dezvolta o strategie de cercetare și investiții, precum și un plan de acțiune pentru dezvoltarea și adoptarea soluțiilor digitale securizate și inovatoare, care sprijină furnizarea de servicii medicale durabile. VELES va pune în valoare capacitățile Spațiului european al datelor privind sănătatea (EHDS) prin implementarea a patru proiecte pilot interconectate. Acestea se concentrează pe tratamentul cancerului (Grecia), Alzheimer (Bulgaria), tumori cerebrale (România) și demență (Cipru).

Strategiile RIS3 ale Bulgariei, României, Greciei și Ciprului subliniază necesitatea urgentă de a avea acces la soluții medicale digitalizate, care să fie bazate pe tehnologii avansate. Strategiile evidențiază, de asemenea, importanța creșterii finanțării pentru cercetare și investigații, coerența politicilor și dezvoltarea strategiilor de inovare care depășesc granițele. VELES își propune să faciliteze strategii regionale și naționale de partajare a datelor medicale, acordând prioritate îmbunătățirii practicilor clinice, protejarea confidențialității pacienților și creșterea accesului cetățenilor la servicii de sănătate digitale inovatoare, sigure și bazate pe date.

“Ne bucurăm să facem parte din acest consorțiu prestigios care își propune să pună bazele unui spațiu regional de date medicale în Sud-Estul Europei, în dezideratul conectării la viitorul Spațiu European de date medicale. Clusterul IMAGO-MOL continuă astfel eforturile în direcția susținerii digitalizării în sănătate, iar dezvoltarea în cadrul proiectului a unui demonstrator spațiu de date medicale cu privire la tumorile cerebrale în regiunea Nord-Est, condus de dna prof univ. dr  Danisia Haba, coordonator științific al proiectului, va demonstra valoarea spațiului comun de date interoperabile pentru întreg ecosistemul medical”, declară Carmen Mihai, manager al clusterului IMAGO-MOL.

Punând accent pe colaborare, VELES are la bază modelul cvadruplului helix (implicați fiind membri din sectorul public, mediul academic, cetățeni și companii private), încurajând cooperarea, coordonarea și co-dezvoltarea.

Membrii consorțiului speră ca eforturile lor să redefinească domeniul smart health din Europa de Sud-Est, revoluționând practicile medicale și îmbunătățind astfel bunăstarea populației din regiune.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava