Concert pascal
MOPAN Suceava

Din pacate, persoanele varstnice raman un grup vulnerabile în ceea ce privește victimizarea infractionala.

Astfel, varsta a treia se caracterizează în  general prin izolare sociala și, implicit, un grad scazut de informare cu privire la noile metode folosite de infractori, tipuri de infractiuni sau modalitati de protectie, dar și printr-o serie de comportamente de risc, ca de exemplu, pastrarea unor sume importante de bani  în numerar  în locuinta etc.

Se spune ca „batranetea are haine grele” . Cu „haine grele” se îmbraca multi dintre seniori fiind cu atat mai mult nevoie ca eforturile de prevenire a criminalitatii sa fie directionate catre acest grup de varsta.

Deși aproape toate persoanele cu care politiștii au discutat, au declarat faptul ca au auzit despre metoda de înșelaciune ,,accidentul” sau alte metode de înșelaciune și ca

știu cum sa se fereasca de ele închizand apelul primit și verificand informatia, acestea au fost surprinse sa afle ca exista și multe alte modalitati în care pot ajunge victime, ce au la bază încrederea prea mare în  persoanele necunoscute.

Politiștii le-au relatat exemple din cazuri concrete în care persoane varstnice au fost pagubite cu sume mari de bani, economiile de-o viata, de catre infractori „deghizati” ce  bat la portile oamenilor sub diverse pretexte, precum:

  • obiceiuri traditionale cu prilejul Sarbatorilor de iarnă;
  • sunt vanzatori  ambulanti  și  ofera  diverse  bunuri  spre  vanzare  (paturi,  articole  de lmbracaminte )
  • cumparatori – solicita  achizitionarea  unor produse obtinute în gospodaria  proprie în baza unor anunturi existente la poarta satenilor (ex.: vanzare bauturi alcoolice, lapte, branzeturi, oua )
  • pretind ca sunt reprezentanti ai unor institutii publice i ofera diverse servicii, informatii, ajutoare pentru batrani;
  • solicita schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mica;
  • ofera donatii sau pomana
  • ghicitul”, „strangere de fonduri”, cerșetori
  • alte „povești” menite a facilita interactiunea cu potentiala victima și comiterea infractiunii;

ATENTIE! scopul real al escrocilor este acela de a observa unde își tine persoana banii – corp de cladire, camera, locul în camera, etc;

Distrag apoi atentia victimei și, daca reușesc, sustrag în acel moment banii.

De obicei, infractorii lucrează în grup -In timp ce  unul  dintre  ei  discuta  cu victima,  celalalt comite furtul. În alte situatii, victima este trimisa sa aduca diverse bunuri din curte sau casa, furtul fiind savarșit în acele momente. Daca nu  reușesc  sa  comita  furtul în acel moment, hotii  selntorc  pe  timp  de  zi  sau  de  noapte în încercarea  de  a-și  finaliza actiunea.

Nu primiti persoane straine în curtea sau locuinta dvs. Este de preferat ca acestea  sa aștepte la poarta sau la ușa, timp în care acestea sa fie chiar încuiate.

Nu dati informatii legate de sumele de bani pe care le detineti, bijuterii, conturi sau depozite bancare, mai ales cand aceste solicitari va sunt adresate prin telefon, indiferent de persoanele care pretind a cere aceste informatii!

Nu primiti bancnote, mai ales în valuta, daca nu aveti posibilitatea de a le verifica autenticitatea . Nu va lasati pacaliti sa schimbati bancnote de valori mari (100- 200- 500 lei). Acestea pot fi falsificate sau cei care va cer sa le schimbati urmaresc sa observe unde sunt tinuti banii!

Refuzati orice dialog cu persoane suspecte și anuntati la 112 orice tentativa de frauda!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava