• Ieșim în stradă pentru că Guvernul tratează discriminatoriu soarta a 10.000 de salariați din industria alimentară;
  • Angajații din sectoarele ape minerale și îmbutelierea altor ape, bauturi carbogazoase, sucuri din fructe și legume, bere, precum și angajații din domeniul pisciculturii, nu beneficiaza de prevederile legii;
  • Momentul începerii aplicării viitoarei legi este confuz: iunie 2022 sau cu buna știință 1 ianuarie 2023 ?

Federația Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA) va organiza joi, 12 mai 2022, ora 11, un miting de protest în fața sediului Ministerului Agriculturii din b-dul Carol, Bucuresti.

Conducerea federației a luat această decizie pentru că Guvernul ignoră solicitarea noastră de a repara marea nedreptate făcută la adoptarea proiectului de lege privind stabilirea unui salariu minim garantat de 3.000 de lei brut în industria alimentară și agricultură.

În forma sa actuală, viitoarea lege face o mare nedreptate angajațiilor din sectoarele ape minerale și îmbutelierea altor ape, bauturi carbogazoase, sucuri din fructe și legume, bere, precum și angajațiilor din domeniul pisciculturii, deoarece aceștia nu vor beneficia de prevederile ei. Este vorba despre circa 10.000 de angajați care s-au trezit că, deși activează în sectorul industrie alimentară, bauturi si tutun, au fost excluși de la prevederile viitoarei legi care așteaptă de ceva timp să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Problema este generată de faptul că sectorul Industria Alimentară a Băuturilor și Tutunului are activitatea împărțită în două coduri CAEN: 10 și 11. În codul CAEN 10, referitor la industria alimentară, figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea și conservarea cărnii, a peștelui, crustaceelor și moluștelor, precum și fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor. Proiectul de lege adoptat luna trecută de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, precizează că se vor mări salariile din industria alimentară, numai angajațiilor din domeniile incluse în codul CAEN 10. La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea sucurilor din fructe și legume, bauturi carbogazoase, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate (cod CAEN 1107) și a berii (cod CAEN 1105). Cum proiectul nu face referire la aceste activități, angajații din respectivele sectoare, deși sunt asimilați industriei alimentare, nu pot beneficia de creșterea salariului.

Pe de altă parte, trebuie spus că, în mod inexplicabil, de la prevederile viitoarei legi au fost excluși și angajații din domeniul pisciculturii.

O alta problema rezulta din lipsa de claritate a momentului aplicarii prevederilor legii, deoarece are date care se bat cap în cap. Dacă la art. 3 se precizează că ea își va produce efectele începând cu data de 1 iunie 2022, ceva mai jos citim că va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Lipsa de profesionalism cu care a fost   adoptat acest proiect de lege demonstrează, dacă mai era nevoie, cam care este respectul pe care îl acordă parlamentarii salariațiilor din România.

Toate apelurile făcute de SINDALIMENTA către Ministerul Agriculturii și către Comisia pentru agricultură din Camera Depuaților pentru îndreptarea acestei mari gafe, au fost cu desăvârșire ignorate, deși drepturile salariale a 10.000 de angajați sunt călcate în picioare de reprezentantii statului roman.

În aceste condiții singura formă de protest pe care o mai avem la îndemână pentru a atrage atenția guvernanților că nu-și pot bate joc de 10.000 de angajați, este organizarea unui miting de protest în fața Ministerului Agriculturii.

Atragem atenția că în situația nesoluționării acestor probleme, vom apela la organizațiile europene și internaționale la care federația este afiliată, ne vom adresa Curții Constituționale a României pentru discriminarea făcută în acelasi sector de activitate și, nu în ultimul rând, vom declanșa procedura de grevă generală în industria alimentară.

Președinte SINDALIMENTA,

Dragos Frumosu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava