Concert pascal
MOPAN Suceava

S-a încheiat sezonul de festivaluri din România pe anul 2022 cu Slow Coffee Festival, „Cel mai important eveniment al cafelei de specialitate cu intrare liberă, cafea și ateliere gratuite pentru toți iubitorii cafelei”. Aflat la ediția a 6-a, festivalul a primit peste 5000 de participanți curioși și din ce în ce mai dornici de educație în ale cafelei de specialitate.

Ediția 6 a Slow Coffee Festival s-a întâmplat în al doilea an post-pandemie cu tema centrală „Solidaritate”, la Combinatul Fondului Plastic, Galeria Senat, în perioada 29-30 octombrie.

Ce a putut să facă și să vadă participantul la festivalul cafelei de specialitate?

Specialiști naționali și internaționali au oferit gratuit spre degustare cafeaua de specialitate, rod al educației, pasiunii și muncii lor în fața vizitatorilor curioși care au aflat despre origini, despre procesul prăjirii, despre gusturi din cele mai divere, despre prepararea corectă a unei cafele de calitate. Printre expozanții prezenți: Guido, 29 Roastery Sibiu, MABO Coffee Roasters, Coffee Cup Cluj, A Roastery Oradea, Urban Vibe Roastery, Papa Jacques, Nomonym Roastery, Sumo Coffee Roasters – Irlanda, Meron Roastery, Arusha Baia Mare, Prăjitoria cu Povești Câmpina (afacere socială)

Expozanții de anul acesta au oferit vizitatorilor șansa de a afla informații și de a achiziționa echipamente profesionale de prăjit și preparat cafea, chiar și pentru acasă. Gama de produse a fost foarte diversă pornind de la cafea proaspăt prăjită, sucuri, ciocolată artizanală, brownies, până la soluții digitale pentru afaceri mici, compostere, artiști cu tricouri handmade, cursuri de calificare cafea.

MABO Coffee Roasters, Kofi Ti, Meron Roastery, BOB Coffee Lab, Sloane, Corretto, Ebriza, Friddi Gelato, Vodafone, Delonghi, Eutron Invest Romania, Olympus, Cromatic Studios, Energovita, Artisan Coffee Gear, Croitoria de cafea, Liv story – craft chocolate (concept from bean to bar), Lucifer’s Brownies, LP – personal collection, Cafeneaua Nației, Berliner Donuts, Andrei Tecau – lansarea centrului de educație cursuri SCA, Martin Christy – Cursuri IICC (pentru profesionistii în cacao), Humance Cosmetics și Job Bank pentru industrie.

Pentru prima oară în România vizitatorii au putut să descopere în Green Village totul despre boaba de cafea verde și să testeze cafele verzi direct de la companii care se ocupă cu trading de cafea și colaborează cu prăjitorii atât din România cât și din străinatate. Companiile prezente: Lattore & Dutch, Falcon Coffees, Kamba, 1000 Hills Products Coffee, Cuprima, Artisan Green Bean.

Acest festival este posibil doar cu sprijinul partenerilor alături de care am reușit să elevăm calitatea evenimentului: Main Partner – Unicredit Bank, Coffee Partner – Sloane Coffee – mâna dreaptă a organizatorilor, Media Partner – Prima TV care a avut o contribuție notabilă în promovarea evenimentului, Branding Partner – Cromatic Studios este alături de 2 ani în care brandul festivalului este mai bine conturat și comunicat, Vodafone – care prin serviciile și informația oferită participă la creșterea nivelului de cunoaștere a antreprenorului mic sau mare Milk Partner – Olympus – susține industria cafelei de specialitate oferind cel mai bun lapte la fiecare eveniment, Eutron Invest România- susținător strategic de sustenabilitate, cu informații esențiale despre cum afacerile din cafea să nu mai producă risipă. , De’Longhi – susținători atrași de zona cafelei de specialitate, Sproud – băutură vegetală pe bază de mazăre, Bialetti echipamente pentru home barista, Ronin – educație financiară antreprenorială esențială în afaceri, Perfect Daily Grind – partener media în afara țării, Biodeck și Profi care au reușit să susțină festivalul în ultimul moment prin contribuția valoroasă de la Roasters Village. Sperăm ca pe toți aceștia să-i regăsim și la anul pe lista sponsorilor sau a patenerilor care să pună umărul și la regionalele care au început să răsară în țară anul acesta în Iași, Baia-Mare și Timișoara.

Festivalul prinde viață ca o platformă de socializare și educație în jurul cafelei produsă cu ajutorul echipamentelor de vârf din industrie asigurate de Artisan Coffee Gear cu sprijinul La Marzocco, Mahlkonig, Puqpress, Acaia, Barista Space, Marco Beverage Systems.

Atelierele educaționale gratuite au fost apreciate de vizitatorii dornici de cunoaștere 180 de persoane participând în cele 2 zile de festival. Aprecierile au fost manifestate în funcție de interesul pentru subiectul atelierului. Toate au fost bogate în diversitate și au tratat subiectele într-un mod inovator. Bineînțeles, vorbitorii care au comunități puternice în jurul lor au avut și cel mai mare număr de participanți.

Unul dintre participanții la atelierul „Elevating your espresso” ținut de Stefanos Domatiotis, a împărtășit aprecierea astfel:

„Workshopul lui Stefanos mi-a plăcut foarte mult. În primul rând a clarificat unele informații greșite pe care le aveam cum ar fi asocierea soiurilor de cafea neavând nicio legătură cu cea a vinului ci mai degrabă cu cea a mărului. Cum reușim să ținem curate portafiltrele și sitele în flux și nu în ultimul rând ne-a direcționat puțin asupra stabilirii unei hărți mentale a metodelor de extracție pentru espresso și cât de multe indicii găsim în tipul de prăjire al cafelei.”

Campionatul Național de AeroPress a reunit peste 70 de competitori din toată țara care au concurat cu o cafea prăjită de Teodora Pitiș, fondator al prăjitoriei artizanale Sloane, care este și cafeaua parteneră a Slow Coffee Festival 2022. Participanții vin atât din rândul bariștilor, cât și a celor pasionați de cafea, fără experiență în bar. Câștigătorul din 2022 este Toader Gabriel, home barista, pasionat de cafea și prepararea la AeroPress. Jurații Competiției de Aeropress au pus accent pe calitatea ridicată a băuturilor servite în fiecare rundă. Profesionalismul și seriozitatea cu care pregătesc băuturile arată cât de dezvoltată este industria în țara noastră. Mulțumim Anca Ungureanu, Stefanos Domatiotis, Bogdan Georgescu, Daniel Horbat, Klaus Thomsen, Shady Bayter pentru efortul depus de a juriza atâtea cafele bune.

Concertul de jazz experimental de seara a fost oferit comunității cafelei de specialitate pentru a se bucura împreună după un an de muncă, a celebra reușite și împărtăși învățările.

„Ediția 6 a Slow Coffee Festival a fost cea mai vizibilă ediție, atât în media cât și în jurul nostru. Sunt convinsă că Parteneriatul cu PrimaTV a contat foarte mult în vizibilitate.” Laura Roshanian,organizator Slow Coffee Festival. De asemenea, festivalul s-a bucurat de o echipă de organizare cu experiența celor 5 ediții anterioare, din cadrul Artisan Coffee, colaboratorii alăturându-se în ultima săptămână iar voluntarii cu ajutorul cărora totul este posibil, în cele 2 zile de festival. Ficare a avut un rol clar și a fost o gură de aer proaspăt.

Slow Coffee Festival este organizat de Artisan Coffee Gear, firmă specializată în vânzarea de echipamente profesionale pentru prepararea cafelei, în colaborare cu Asociația Artisan Coffee Community

Artisan Coffee Gear, fondată de Laura și Afshin Roshanian este distribuitor national pentru La Marzocco și Modbar, distribuitor exclusiv pentru o linie de top reprezentată de râșnițele Mahlkonig, prăjitoarele Probat, Marco Beverage Systems și Puqpress. De 6 ani pe piața din România, Artisan Coffee Gear pune la dispoziția industriei de cafea cele mai performante aparate și echipamente, și conectează membrii comunității cu furnizori de ingrediente și produse de calitate, pentru a proteja afacerile și inițiativele antreprenorilor din industria cafelei artizanale.

Asociatia Artisan Coffee Community: angajată în nevoile comunității, a demarat proiectul de înregistrare a ocupațiilor specifice domeniului în C.O.R., a participat la campania #cafeapentruspitale și este partener în organizarea festivalului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava