Concert pascal
MOPAN Suceava

În perioada 13-21.11.2023, Garda Forestieră Suceava în colaborare cu Poliția Municipiului Fălticeni, au efectuat verificări specifice în vederea stabilirii trasabilității materialelor lemnoase achiziționate de către trei operatori economici de profil, cu puncte de lucru situate în localitatea Mălini.

În primul caz, operatorul economic cu obiect de activitate prelucrarea primară a lemnului rotund, cu un punct de lucru situat în județul Galați și unul în comuna Mălini, a „transportat” din punctul de lucru din Galați către cel din Mălini, în baza a șapte avize de însoțire a materialelor lemnoase, cantitatea de 156 mc cherestea rășinoase, fără ca materialul lemnos să circule fizic, transporturile fiind simulate, utilizându-se un autoturism.

Concluziile au rezultat în urma corelării datelor înregistrare în aplicația SUMAL 2.0, cu imaginile generate de camerele video existente pe traseul respectivelor ”transporturi”, precum și cu datele generate de către tahografele digitale aferente mijloacelor de transport înscrise în avizele de însoțire.

Fotografiile aferente avizelor de însoțire înregistrate în aplicația SUMAL 2.0 au fost efectuate asupra altui dispozitiv și nu asupra încărcăturii fizice.

În această cauză, s-a aplicat măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 30.000 lei și complementar, a fost confiscată valoric cantitatea de 156 mc cherestea rășinoase în valoare de 144.288 lei.

În cel de-al doilea caz, după același scenariu, un alt operator economic din comuna Mălini, care deține două puncte de lucru, unul situat în județul Bacău și unul în comuna Mălini, a „transportat” în baza a două avize de însoțire materiale lemnoase, cantitatea de 86 mc lemn rotund fag, fără ca materialul lemnos să circule fizic, fiind simulat transportul, utilizându-se un autoturism.  De asemenea, fotografiile încărcate în aplicația SUMAL 2.0 aferente acestor avize au fost efectuate prin fotografierea ecranului unui alt dispozitiv și nu a încărcăturii efective, nerespectând  astfel condițiile impuse de normele în vigoare, aspecte ce au sporit suspiciunea privind realitatea transportului fizic al acestor materiale lemnoase.

S-a aplicat măsura sancționării contravenționale cu două amenzi în valoare de 30.000 lei și complementar a fost confiscată valoric cantitatea de 86 mc buștean fag în valoare de 20.290 lei. În cel de-al treilea caz, o altă firma din comuna Mălini, care a exploatat materiale lemnos în județul Brăila, a simulat două transporturi de materiale lemnoase, fiind emise trei avize de însoțire prin care a „transportat” cantitatea de 91 mc buștean plop, către punctul de lucru propriu din Mălini, precum și către un alt operator economic cu sediul în Mălini. Și în acest caz modul de lucru a fost același, fiind utilizate în realitate ca mijloace de transport, autoturisme.

Simularea traseului în SUMAL 2.0:

Fotografiile înregistrate de către operatorul economic în avizele de însoțire:

În acest caz s-a aplicat o sancțiune contravențională cu amendă în valoare totală de 15.000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 91 m.c. lemn rotund plop în valoare de 24.642 lei.

Concluzionând, la această acțiune de control, Garda Forestieră Suceava împreună cu Poliția Municipiului Fălticeni, au aplicat pentru neregulile constatate, un număr total de 4 sancțiuni contravenționale, cu o valoare a amenzilor de 75.000 lei și ca măsură complementară a fost confiscată cantitatea totală de 333 mc material lemnos, însumând valoare de 189.220 lei.

Întrucât aceste transporturi fictive au ca scop justificarea altui material lemnos de proveniență ilicită, Garda Forestieră Suceava va continua verificările pe această linie, pentru identificarea „sursei” materialului lemnos fără proveniență legală.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava