Concert pascal
MOPAN Suceava

Comunicat:

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România informează opinia publică și aduce următoarele clarificări cu privire la investigația declanșată de Consiliul Concurenței pe piața producției și comercializării cărnii de pasăre din România. Menționăm ca UCPR și producătorii de ouă consum, se află de asemenea sub investigația Consiliului Concurenței din februarie 2018, investigație care nu s-a încheiat până în prezent.

Procedura pentru investigarea producției și comercializării cărnii de pasăre a fost începută de Consiliul Concurenței în data de 15 decembrie 2020.

Având în vedere că indiciul Consiliului Concurenței privește „posibile înțelegeri și/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creșterea artificială a prețului de vânzare”, UCPR informează opinia publică cu următoarele:

Conform Observatorului European al Prețurilor, în anul 2020, prețurile la poarta fermei în România au fost cele mai mici din UE și cele mai mici din istoria post integrare în UE. Astfel, față de anul 2019, prețurile medii la poarta fermei s-au redus în anul 2020 cu cca 10%.

Indicele prețurilor de consum, publicat de INS, arată că prețurile la consumator au crescut cu cca 2% în aceeași perioadă (anul 2020).

Atașam prezentului Comunicat, evoluția lunară a prețurilor la poarta fermei în valori absolute, conform Observatorului Prețurilor la Nivel European și indicele prețului la poarta fermei comparativ cu indicele prețului de consum publicat lunar de către INS (Anexa 1 și Anexa 2).

UCPR va asigura toată transparența necesară și toate datele tehnice necesare unei investigații cât mai în detaliu, care să vizeze atât particularitățile specifice sectorului avicol cât și contextul european și național, care la momentul perioadei vizate și în prezent, se află într-o situație dificilă din cauza pandemiei COVID 19 și blocării canalului de distribuție HORECA, din cauza secetei din anul 2020, care a dus la creșterea prețului la cereale cu cca. 30-40% și din cauza cheltuielilor suplimentare pentru biosecuritatea fermelor în vederea prevenirii contaminării păsărilor cu virusul gripei aviare. Considerăm că este obligația noastră de a participa activ la toate etapele investigației și de a ne asigura că prin expertiza noastră putem aduce clarificările necesare unei viziuni cât mai clare asupra intregului lanț comercial de la poarta fermei până la consumatorul final al cărui interes primează.

Încă de la înființarea UCPR în anul 1993 am respectat întreg cadrul legislativ aplicabil cât și statutul și obiectivele asumate, rezultatele noastre având ca beneficiar direct consumatorul român, care a avut acces la o calitate superioară a produselor și la prețuri din ce în ce mai mici atât pentru carnea de pasăre cât și pentru ouăle de consum, ca urmare a creșterii performanțelor tehnologice și a randamentului crescătorilor de păsări din România. În același timp am susținut prin toate acțiunile noastre dezvoltarea unei piețe libere care să crească competitivitatea producătorilor români pe piața comunitară dar și reprezentarea și aparărea intereselor legitime ale acestora.

Până la finalizarea investigației, societățile comerciale vizate beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legislației specifice privind producția și comercializarea produselor agricole, care operează la nivel european și a legislației naționale în vigoare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava