Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto89 poze în acest set

Uniunea Polonezilor din România a marcat sâmbătă, 8 octombrie, 230 de ani de la sosirea polonezilor la Cacica sărbătorind totodată și hramul secundar al bazilicii „Adormirea Maicii Domnului” și întâlnirea persoanelor consacrate. Manifestările au început la ora 9:00 la bazilica „Adormirea Maicii Domnului” cu Sfânta Liturghie în limba ucraineană și rit greco-catolic, celebrată de pr. Nicolae Nicolaișen, la ora 10:00 a avut loc Sfânta Liturghie în limba polonă, celebrată de capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, maiorul Sebastian Semrau, împreună cu pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelan al polonezilor din dieceza de Iași și paroh la Solonețu Nou și cu pr. Iulian Kropp, paroh la Mircești. A urmat apoi, la ora 11:00 celebrarea Sfintei Liturghii solemne, prezidată de ES. Petru Gherghel, episcop emerit de Iași. Au concelebrat: pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina și paroh la Suceava și preoți din toată dieceza de Iași. După Sfintele Liturghii,  la Casa Naționalităților din Cacica, a avut loc un program artistic susținut de ansamblurile reprezentative Uniunii Polonezilor din România: „Sołonczanka” din Solonețu Nou și „Mała Pojana” din Poiana Micului. De asemenea, copii din Cacica au prezentat un program artistic, care a cucerit publicul prezent la această acțiune. După programele artistice, a urmat un picnic.

 Longher: ”Cacica este foarte importantă și pentru istoria așezării polonezilor pe aceste teritorii deoarece a fost primul loc compact colonizat de polonezi în România de astăzi”

La acțiune au participat: subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – Doina Iacoban, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava – Vasile Tofan, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava – Niculai Barbă, directorul Salrom București – Dan Dobrea, directorul Salinei Cacica – Radu Dârțu, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, delegația schimbului XI al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, primarul comunei Mănăstirea Humorului – Viorel Croitoru, primarul comunei Moara – Eduard Dziminschi, președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția, Victoria Longher, reprezentanții comunităților poloneze din România, persoanele consacrate, precum și pelerini prezenți cu ocazia hramului secundar de la Cacica.  Uniunea Polonezilor din România, în frunte cu președintele Ghervazen Longher, mulțumește tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei importante sărbători, precum și tuturor celor prezenți dar în  mod special armatei polone. ”Cacica este foarte importantă și pentru istoria așezării polonezilor pe aceste teritorii deoarece a fost primul loc compact colonizat de polonezi în România de astăzi. Acest lucru este strâns legat de descoperirea zăcămintelor de sare de aici și construirea minei. La finalul sec. al XVIII-lea împăratul Iosif al II-lea a ordonat căutarea de sare gemă în Bucovina. În regiunea Cacicăi, erau cunoscute de mult izvoarele sărate și deja, din anul 1791 a fost înființată mina de sare. Pentru aceasta au fost aduși muncitori, mai întâi, de pe teritoriile Ucrainei de astăzi, iar mai apoi între anii 1791-1792 familii poloneze din Bochnia și Wieliczka. Cu timpul, satul a devenit multietnic și multiconfesional, polonezii reprezentând un grup de coloniști foarte activi și pentru mult timp cel mai numeros. Mina de sare pentru noi polonezii este ca un cult, ca o icoană a Maicii Domnului. Este ceva mult mai mult decât o simplă mină din care se scoate sarea. Pentru noi polonezii reprezintă strămoșii noștri care au dat viață acestui loc și au muncit din greu pentru ca această mină să funcționeze. O să ne rugăm pentru ca mina să funcționeze mai departe pentru că este o emblemă pentru noi și ținem foarte mult la ea”, a explicat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava