Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Calvarul locuitorilor din Câmpulung Moldovenesc care de ceva vreme sunt terorizați de o ursoaică cu pui care iese aproape seară de seară prin oraș ar putea lua sfârșit în curând. După îndelungi sforțări autoritățile și instituțiile cu atribuții în soluționarea cazului au finalizat dosarul ursoaicei care a fost înaintat Direcției pentru Biodiversitate din cadrul Ministerul Mediului cu solicitarea rezolvării cu celeritate. S-a cerut fie relocarea ursoacei cu pui prin tranchilizare și transportul în altă zonă fie recoltarea prin împușcare. Situația a fost prezentată de prefectul Mirela Adomnicăi în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi la sesiul instituției. ”Astăzi avem dosarul complet la nivel de APM în sensul în care avem procesul verbal de evaluare a tuturor pagubelor de la nivelul municipiului Câmpulung întocmit de către Garda Forestieră și înaintat la Ministerul Mediului, avem primită solicitarea de la gestionarul fondului cinegetic, AJVPS și avem întocmit punctul de vedere comun al APM și Gărzii de Mediu acestea fiind piesele obligatorii la dosar pe care astăzi îl trimitem la Ministerul Mediului mai exact la Direcția pentru Biodiversitate solictând fie relocare fie recoltare. În momentul în care și ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut la minister am primit promisiuni că va fi abordată problema cu celeritate în sensul avizării uneia dintre cele două variante sperăm că azi va fi semnat și contractul de prestări servicii. Având toate aceste etape parcurse, avizul obținut în mod rapid va fi implementat pe una din cele două variante. Subliniez că în ceea ce privește aceste demersuri practic nu le-am putut concretiza  prin înaintarea dosarului către Ministerul Mediului fiind condiționați de inițiativa pe de o parte a CL, pe de altă parte a gestionarului Fondului cinegetic care trebuiau să parcurgă aceste prime etape în competența lor. Avem în continuare preocuparea să obținem cu celeritate un aviz și să punem în siguranță până a urmă populația”, a explicat Adomnicăi. Mirela Adomnicăi a declarat că peocuparea sa este ca în continuare în cazul apariției ursoaicei în oraș echipajele mixte al Jadarmeriei și Poliției să intervină prompt cu semnale luminoase și acustice și să o alunge.

Au fost situații în care locuitori din Câmpulung s-au expus pericolului întrucât au dorit să-și facă selfie cu ursoaica

Prezența ursoaicei cu pui în Câmpulung Moldovenesc a fost semnalată pentru prima dată pe  21 iunie. De atunci și până joi, 4 iulie, echipajele mixte ale Poliției și Jandarmeriei au intervenit de șapte ori pentru a alunga animalele sălbatice. Pentru aceste operațiuni au fost alocate nouă mașini și 23 de persoane.  Au fost de asemenea lansate două atenționări prin Ro Alert asupra pericolului la care s-ar putea expune populația. Adomnicăi a subliniat că au fost situații în care locuitori din oraș s-au expus pericolului întrucât au dorit
să-și facă selfie cu ursoaica. Urșii s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani. Statistica arată că în județul Suceava efectivele de urs sunt estimate la 590 de exemplare în condițiile în care limita normală este de 300.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava