MOPAN Suceava

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, alături de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe, se află, în perioada 15-17 martie 2017, în Ragusa, Italia, într-o misiune de evaluare a situației românilor aflați la muncă în această țară, dispusă de premierul României, Sorin Grindeanu.

Au avut loc întrevederi cu prefectul din Ragusa, Maria Cornelia Librizzi, cu reprezentanți ai autorităților locale din zonă, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinierilor, autorităților de sănătate publică, lideri ai sindicatelor și mediului asociativ românesc și italian, activ în domeniul sprijinirii românilor aflați în situații de dificultate. De asemenea, a avut loc o întrevedere cu primarul orașului Ragusa, Federico Piccitto, și cu membrii consiliului local.

De asemenea, delegația s-a deplasat în zona de exploatări agricole, ferme si sere, pentru a discuta la fața locului cu muncitorii români. Autoritățile locale din Ragusa au semnalat numărul mare de muncitori români fără documente legale, care trăiesc și lucrează în condiții grele, izolați, fără posibilității de comunicare, fiind totodată unt expuși la diferite forme de exploatare și abuz.

Conform administrației din regiunea Sicilia, deși românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceștia se află într-o situație de vulnerabilitate semnificativă.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români, partea italiană și cea română au convenit asupra unui plan concret de măsuri, care să cuprindă înființarea în cel mai scurt timp a unui centru de sprijin și asistență pentru victimele traficului de persoane, cât și pentru cei susceptibili de a fi suspuși acestui tip de trafic. De asemenea, vor fi operaționalizate unități mobile capabile să ofere asistență în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum și asistență medicală.

În context, partea italiană a reiterat faptul că, din 2013, există un comitet mixt regional, omologat ca proiect pilot, care se adresează muncitorilor străini. Una dintre propunerile formulate pentru rezolvarea optimă a situațiilor de risc în ceea ce privește exploatarea persoanelor a fost dublarea capacității acestui proiect, prin crearea unui comitet mixt bilateral, în cadrul căruia să fie reprezentați specialiști români din  ministerele competente.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava