Concert pascal
MOPAN Suceava

Uniunea Polonezilor din România organizează maine, 18 decembrie a.c., la Suceava, în incinta restaurantului „Gloria”, întâlnirea de Ajun, la ora 13.00. Evenimentul are în vedere respectarea unei vechi tradiții poloneze, aceea a împărțirii cu opłatek, un moment de reuniune al unei mari familii multiculturale și multilingvistice din spațiul bucovinean.
Obiceiul de împărțire cu opłatek (azimă/pâine nedospită) înainte de începerea Cinei de Ajun își are originea în ritualul împărțirii pâinilor, care datează din primele veacuri ale creștinismului. S-a păstrat până în zilele noastre doar în Polonia. Împărțirea cu opłatek este un semn al păcii, al iubirii și al prieteniei. Este un prilej cu care se adresează cele mai sincere urări de sărbători și se servesc mâncăruri de post precum: „kutia”(grâu cu mac), pește, colțunași umpluți cu varză și cartofi/colțunași umpluți cu mac, mazăre, etc. – în total, 12 feluri de mâncare corespunzătoare fiecărei luni a anului și numărului apostolilor. Nu pot lipsi colindele cu un puternic caracter religios, specifice tradiției poloneze.
Întâlnirea de opłatek va avea loc în prezența unui număr mare de invitați, printre care: autorități locale și județene, preoții decanatului de Bucovina, împreună cu părintele decan, Iosif Păuleț, președinții de Asociație și nu în ultimul rând reprezentanții minorităților din Bucovina.
Preoții decanatului de Bucovina vor sfinți și binecuvânta bucatele și vor citi câte un fragment din Biblie, în ambele limbi. Participanții la eveniment se vor împărți cu opłatek, își vor adresa urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou care se apropie, apoi vor servi din bucatele de post pregătite cu acest prilej, iar membrii Asociației din Suceava vor colinda în limba polonă.

Wigilia (Seara de Ajun)- respectarea unei vechi tradiții poloneze, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava