Concert pascal
MOPAN Suceava

Nu exista decat o singura cursa spectaculoasa pe care sa o urmaresti in vara asta – si este o aventura in adevaratul sens al cuvantului.

Luna iulie este un moment special pentru fanii care asteapta cu nerabdare una dintre cele mai solicitante curse din punct de vedere fizic. Ascensiuni epice, batalii incredibile intre protagonisti, tactici complexe si munca in echipa. Toate aceste componente se adauga frumusetii brute a Muntilor Alpi. Nu, nu ne referim la Turul Frantei, ci la alta cursa – mai solicitanta si la fel de incitanta – Red Bull X-Alps.

Iata zece motive pentru care ar trebui sa urmaresti cursa si sa iti salvezi in browser-ul de internet Red Bull MOBILE Live Tracking. Verifica-ti agenda si fa modificarile necesare – startul cursei este pe 5 iulie.

  1. Cea mai buna metoda de distragere a atentiei – Live Tracking. O cursa atat de dificila si de lunga inseamna competitie cu adevarat stransa si drama. Red Bull MOBILE Live Tracking iti permite sa urmaresti actiunea in timp real, in timp ce sunt furnizate constant imagini, clipuri video si actualizari legate de cursa si de sportivi, de la ora 05:00 pana la 22:30, in fiecare zi. Alege-ti perspectiva – de la rute 3D furnizate de Google Earth, pana la harti topografice. De asemenea, ai la dispozitie diverse valori meteorologice, locuri termice si analize de traseu prin intermediul navigatiei temporale. Atentie! Live Tracking provoaca depenenta! Este disponibil aici.
  2.  Prologul. Un element de noutate in 2015 este prologul de o zi, care va avea loc pe 2 iulie, in care sportivii iau parte la o “batalie” de hike & fly prin peisajul spectaculos al muntilor si lacurilor din Fuschl am See, regiunea Salzburg, Austria. Este o sansa unica pentru apropierea de cursa si pentru fani reprezinta un spectacol autentic. Primii trei sportivi primesc un Led Lenser Nightpass in plus si un avantaj de cinci minute la startul cursei principale, pe 5 iulie.
  3. Este atragator datorita simplitatii sale. Fiecare kilometru trebuie acoperit prin forta umana, fie ca este vorba de alergare sau zbor cu parapanta. “Creierul” cursei, Hannes Arch, spune: “Incepe in Salzburg si oricine ajunge in Monaco primul, castiga. Atat. Este despre trup si suflet, nu sute de reguli si reglementari.”
  4. Performantele sportive devin sursa de inspiratie. Sa ai in considerare ca sportivii concureaza timp de 17 ore si 30 de minute in fiecare zi, timp de doua saptamani, strabatand distante fenomenale in fiecare zi. In 2013, Toma Coconea (Romania) a parcurs pe jos cate 115km zilnic, in timp ce Christian Maurer (Elvetia) si Clement Latour (Franta) au zburat 190km fara sa se opreasca. Vezi infograficul atasat pentru mai multe statistici incredibile.
  5. Este o cursa grozava prin cel mai spectaculos peisaj din Europa. Daca ai o slabiciune pentru munti dramatici care se inalta masiv spre cer si pentru cultura traditionala alpina, atunci Red Bull X-Alps o sa te uimeasca. Ruta cursei strabate unele dintre cele mai uimitoare varfuri si vai, din Austria, Germania, Italia, Elvetia si Franta. Urmareste aceasta animatie 3D a rutei si descopera cele zece checkpoint-uri.
  6. Nu este doar despre muschi si plamani. Nicio alta cursa nu necesita performante atat de inalte in atat de multe zone, cum ar fi alpinismul, parapantismul si luarea deciziilor in conditii de stres. Este mai solicitant fizic decat Turul Frantei, dar implica si aptitudini strategice comparabile cu o competitie de navigatie precum America’s Cup.
  7. Este o cursa de echipa care accentueaza valorile camaraderiei. La fel ca o competitie de navigatie, fiecare sportiv are un tactician care lucreaza de zor in spatele cortinei – pune la cale trasee, masoara si evalueaza conditiile si ofera sfaturi despre vreme. El este suporterul. Dar rolul sau se extinde si mai mult: “Trebuie sa-l motivez, sa fiu mama, tata, bucatar, meteorolog, coechipier, sofer, maseur, serpas si uneri ghid,” spune suporterul Martin Mulles. Descopera de ce suporterii sunt eroii din umbra acestei cursa.
  8. “Chrigel the Eagle” (Chrigel Vulturul). Uneori un sport produce o persoana care este mult avansata, care este apreciata chiar si de ceilalti participanti. Christian Maurer este un astfel de exemplu. El este campionul necontestat: a castigat de trei ori si momentan detine recordul traseului. Chiar si cei straini de parapanta sunt uimiti de ceea ce poate face in aer. Vezi infograficul cu statistici despre victoriile sale.
  9. Legenda cursei, Toma Coconea (Romania). El nu vorbeste decat cateva cuvinte in engleza, dar actiunile sale vorbesc de la sine. Toma este curajosul care a concurat in fiecare cursa din 2003 pana acum; sufletul sau incapatanat refuza sa renunte, chiar si in ciuda sfaturilor medicilor. Faimos pentru rezistenta sa in alergare, a strabatut in acest fel 981 de kilometri in 2011 – si tot a iesit pe locul secund. El detine recordul pentru cea mai lunga distanta parcursa pe jos: 115 km in 2013.

Exista cineva pentru toata lumea. Participa 33 de sportivi din 18 tari, deci exista cineva pentru fiecare! De la lupul singuratic Dave Turner (SUA) la dragonul coreean Chi-Kyong Ha (Coreea), de la tanarul de 23 de ani Nelson de Freyman (Franta) pana la participantul de 52 de ani Steve Nash (Marea Britanie). De asemenea, pentru prima data intr-un deceniu, vor participa si doua femei: Yvonne Dathe (Germania) si Dawn Westrum (SUA). Intreaga lista este disponibila aici.

Daniel Pisica, omul din umbra lui Toma Coconea

Intrebare: Asadar…ce face mai exact acest suporter la Red Bull X-Alps. Esti doar cel care face cafea dimineata sau este vorba de mai mult?

Raspuns: Da…espresso fara cofeina, in rest toate informatiile despre rolul meu aici sunt clasificate 🙂 .

 

Intrebare: Poti sa ne enumeri “joburile” pe care le ai din postura de suporter?

Raspuns: Sunt prieten, antrenor, ghid montan, partener de catarare, cercetas, sofer, expert meteo, chelnar (bacsisul nu este inclus), nutritionist, paramedic, manager de logistica, mecanic, PR, regizor, cameraman, fotograf, blogger, translator, mediator, psiholog, valet si responsabil de room service. Si…lista poate continua. Sunt ceea ce are el nevoie sa fiu.

 

Intrebare: Cat de important este rolul suporterului?

Raspuns: Unii sunt de parere ca este foarte important, altii nici nu-l pomenesc. Probabil ca este undeva la mijloc.

 

Intrebare: Cat de solicitant din punct de vedere fizic este acest rol? Trebuie sa fii si tu in forma?

Raspuns: Conditia fizica este foarte importanta. Daca ai un trup sanatos, acesta iti va da putere si gandire pozitiva. In ceea ce priveste aceasta competitie, in particular, da, trebuie sa fii in forma pentru ca Toma are cateodata nevoie de mine langa el si daca nu as fi in stare sa tin pasul cu el (si credeti-ma ca este o adevarata provocare pentru mine), atunci inseamna ca nu-mi pot indeplini atributiile. Fiecare secunda este importanta pentru noi.

 

Intrebare: Care este cel mai placut lucru pentru tine din aceasta postura?

Raspuns: Faptul ca ma impinge sa-mi depasesc limitele. Chiar daca ne cunoastem de 22 de ani, de fiecare data ma surprinde. Sunt licentiate in educatie fizica si sport si, ca specialist, i-am explicat de nenumarate ori ca trebuie sa ii permita stiintei sa fie parte din viata si antrenamentul lui. I-am facut teste, sa-i masor limitele din punct de vedere gizic, toleranta la acid lactic, i-am facut un program de antrenament, structurat pe cilcuri micro si macro, dieta personalizata si medicamentatie de specialitate. Am lucrat la asta doua luni si…NU A RESPECTAT NIMIC. El are un dar. Puterea lui fizica este deasupra stiintei. Daca ar fi pus in aplicare programul pe care i l-am dat, cred ca ar fi fost diferit. Deci, intotdeauna ma surprinde.

 

Intrebare: Si cel mai rau?

Raspuns: Mi-ar placea sa imi pot face exercitiile de yoga, in loc sa ma cert cu el in timpul cursei 🙂 Este foarte incapatanat si accepta cu greu parerile celorlalti. Asa ca atunci cand este nevoie de o decizie, intotdeauna face ca el. Si…de foarte multe ori a avut de pierdut din aceasta cauza.

 

Intrebare: Asadar, relatia voastra este asemanatoare unei casatori…

Raspuns: Cam asa ceva… Cert este ca trebuie sa-ti cunosti foarte bine partenerul. Sunt momente in care trebuie sa iti spui punctul de vedere si sunt momente cand trebui sa il intelegi si sa il tolerezi…exact ca intr-o casnicie.

 

Intrebare: Va petreceti impreuna doua saptamani, fara prea mult somn, obositi, uneori infometati…trebuie sa fie si momente in care va certati, nu?

Raspuns: Bineinteles. Cand nu te odihnesti, nu mananci ca de obicei, nu ai confortul de acasa, stresul si irascibilitatea intervin. Insa, ne cunoastem de atat de mult timp, incat ne-am cultivat un soi de limbaj al corpului si stim cum sa ne adaptam. Bineinteles ca mai tipam unul la celalalt, aproape incepem sa ne batem, insa, la final ne impacam si incepem o noua zi de concurs.

 

Intrebare: Care este ingredientul secret pentru a supravietui unei astfel de aventuri?

Raspuns: Prietenia.

 

Intrebare: Ce ii spui lui Toma cand este obosit si are nevoie sa il aduci pe directia buna?

Raspuns: Cand simt ca merge intr-o directie gresita, incerc sa il ajut sa evadeze din mintea lui, amintindu-i un moment placut din trecut sau ne imaginam lucruri frumoase pentru viitor – ne gandim cum va fi la scoala lui de zbor, cum vom zbura pana la adanci batraneti…

 

Intrebare: Cum crezi ca se va descurca Toma anul acesta?

Raspuns: Am invatat multe lectii din experientele anterioare, asa ca fiecare sportiv participant trebuie respectat cu teama si respect. Napoleon Bonaparte spunea “Fiecare soldat poarta in ranita sa un baston de maresal”. In acest sens, oricare dintre participant poate castiga. Aceasta este competitia in care orice este posibil.

Toma Coconea, despre parapanta, aventura, patanii si…Red Bull X-Alps

 

Intrebare: De ce participi la fiecare editie Red Bull X-Alps? 

Raspuns: Pentru mine, Red Bull X-Alps nu este o competitie, este un mod de viata, inca din 2003, de cand am participat la prima editie. Intr-un fel sau altul simt ca acest concept a fost creat special pentru mine. Combinatia de parapanta, alergare montana si catarare este exact pe placul meu.

 

Intrebare: Cat de importanta este aceasta competitie pentru tine? 

Raspuns: Este foarte importanta pentru ca iau fiecare etapa in serios si incerc sa fac o cursa cat mai buna. Nu exista compromisuri si doresc sa particip cat imi va permite organismul. Nu ma vad facand altceva.

 

Intrebare: Esti recunoscut pentru determinare si pentru faptul ca nu renunti nicioadata. De unde vine aceasta atitudine?

Raspuns: In fiecare dintre noi exista spiritul de invingator. Depinde de fiecare cum si-l dezvolta sau cultiva. Inca din copilarie am fost nevoit sa ma descurc singur in multe situatii, a trebuit sa imi intretin familia inca din adolescenta si probabil ca aceste lucruri m-au responsabilizat si m-au facut sa lupt, sa nu renunt niciodata, indiferent de cat de greu mi-a fost, a trebuit sa merg inainte. Pentru mine nu exista o problema fara solutie. Trebuie doar sa ai rabdare sau sa lupti sa o gasesti.

 

Intrebare: Ce mananci la micul dejun?

Raspuns: Nu am preferinte. De obicei ce am la indemana.

 

Intrebare: Care este mancarea ta preferata?

Raspuns: Pestele, pastele si legumele.

 

Intrebare: Ne poti povesti putin despre scena de aventura din Romania? A fost greu sa devii pilot de parapanta?

Raspuns: Scena s-a dezvoltat destul de mult in ultimii ani, sunt din ce in ce mai multi amatori pasionati de parapanta, de catarat sau de alergarile montane. Poate ca acum sunt si sporturi un pic mai accesibile decat erau pe vremea cand m-am apucat eu de zbor. Eu am inceput sa cochetez cu parapanta in 1991. Pe atunci era un sport cu totul nou in Romania.

 

Intrebare: Cum ai ajuns sa parctici sporturile de Aventura si Parapantismul?

Raspuns: De mic am fost pasionat de sport. Imi placea foarte mult sa alerg. Muntele este a doua mea casa, asa ca de copil mi-am petrecut mult timp pe munte, mai ales ca m-am nascut si am crescut intr-o zona montana. In 1991 a venit un grup de francezi intr-o tabara. Aveau cu ei mai multe parapante. M-au fascinat inca din prima clipa. Ma gandeam numai cum este sa zbori, sa gusti din libertatea pe care ti-o ofera cerut. Am incercat, mi-a placut si inainte de a pleca mi-au donat o parapanta. Asa am inceput. Am fost mai mult autodidact. Am invatat singur, mai mult din instinct.

 

Intrebare: Ce parere au prietenii si familia despre ceea ce faci?

Raspuns: De mic am fost foarte incapatanat, asa ca atat familia, cat si prietenii au fost nevoiti sa ma accepte asa cum sunt… Ma apreciaza pentru ceea ce fac si ma sustin neconditionat.

 

Intrebare: Fanii cred ca esti un alergator de neoprit. Este adevarat?

Raspuns: Chiar asa sunt, da. Cat pot alerga, nu ma voi opri.

 

Intrebare: Cand de intens te antrenezi?

Raspuns: Foarte intens. Nu trece nicio zi fara sa fac antrenamente. Iarna practice schiul de fond, alerg, daca zapada nu este foarte mare, iar de cand vine vremea de zbor incep antrenamentul pentru Red Bull X-Alps. Trebuie sa ne mentinem in forma si extra sezon. Nu-mi vad viata fara antrenamente, fara sport.

 

Intrebare: Ne poti spune in ce consta antrenamentul pentru Red Bull X-Alps: un program de antrenament saptamanal?

Raspuns: In perioada de iarna insist pe dezvoltarea calitatii motrice de baza, rezistenta, prin antrenamente bazate pe variatia volumului si variatia intensitatii; cand vremea devine buna de zbor combin zilnic zborul de distanta cu alergarea de rezistenta.

 

Intrebare: Spune-ne 5 momente favorite de la Red Bull X-Alps.

Raspuns:

–          Victoriile din 2007 si 2011 cand am facut eforturi uriase sa raman treaz

–          La cursa din 2003, blocat pe munte la 3000 de metri in sandale si sort, pe lapovita si ninsoare

–          Cand am avut o entorsa in a patra zi de concurs (in 2011) si a trebuit sa fac un effort supraomenesc sa alerg pana la final cu acest handicap

–          La cursa din 2009 cand am alergat 4 ore cu prietenul meu Daniel Pisica printr-un labirint de vita de vie. Mai aveam putin si ne luam la bataie daca nu reuseam sa gasim calea cea buna.

 

Intrebare: Momentul sinceritatii: chiar ai alergat peste 100km intr-o zi in 2011 sau crezi ca GPS-ul a avut o problema? Conform statisticilor, in 2011 ai alergat 981 km. Este posibil asa ceva?

Raspuns: Da, am alergat mai mult de atat intr-o zi. Da, este posibil. Daca vreti, puteti sa vedeti si performantele mele similare de la No Finish Line de la Monaco.

 

Intrebare: Ai vreo piesa a echipamentului care te insoteste la fiecare cursa? Ceva fara de care nu zbori sau ceva de genul acesta?

Raspuns: Nu sunt superstitios.

 

Intrebare: Cu ce accidentari te-ai confruntat de-a lungul anilor?

Raspuns: Am avut piciorul zdrobit, la un pas de amputare, bazinul rupt, mana rupta intr-o avalansa.

 

Intrebare: Ai avut momente la limita in timpul cursei? Ai fost aproape de accidente in timpul cursei?

Raspuns: Da, de multe ori. Dar cred ca cel mai important este sa depasesti durerea fizica si sa mergi mai departe.

 

Intrebare: Folosesti vreun gel sau altceva in timpul Red Bull X-Alps (ca de exemplu pastile sau ceva special pentru energie)

Raspuns: Da, geluri izotonice si suplimente proteice de la Powerbar si…Red Bull.

 

Intrebare: Cum percepi acum competitia versus cea din 2003? Ce s-a schimbat de-a lungul anilor?

Raspuns: Competitia a devenit din ce in ce mai dura, echipamentele au devenit foarte performante si usoare, iar eu mi-am imbunatatit partea tehnica si tactica.

 

Intrebare: Care este obiectivul tau pentru 2015?

Raspuns: Victoria, bineinteles, insa este un obiectiv foarte greu atins. Din punctul meu de vedere numai sa te numeri printre cei care reusesc sa ajung la finis, esti tot un invingator.

 

Intrebare: Poate fi Chrigel Maurer invins (de tine sau de altcineva?)

Raspuns: Nimic nu e prea greu, nimic nu e prea usor, totul este posibil. Viata este plina de surprize.

 

Intrebare: In cele din urma, fanii tai sunt aproape la fel de faimosi ca si tine. Ne poti povesti mai multe despre ei?

Raspuns: Ma bucur ca atat de multi prieteni care ma sustin neconditionat. Intotdeauna fanii m-au motivate. Cand lupt pentru mine, lupt si pentru ei. Orice realizare a mea este si a lor.

 

Intrebare: Cat de important este suporterul in aceasta competitie? Care sunt atributiile lui?

Raspuns: Cred ca este la fel de important ca si concurentul si uneori cred ca trebuie sa fie cu mintea mai limpede decat mine pentru ca deseori el este cel care ia deciziile tactice, in functie de vreme. Suporterul este cel pregateste echipamentul, masa, vitaminele, verifica vremea, facem impreuna strategia de concurs pentru a doua zi. El este “fratele meu geaman”. Daniel, nu este numai suporterul mei, este si prietenul meu foarte bun, ne leaga o prietenie profunda de 23 de ani. Este un bun montaniard, participant la expeditii in Himalaya – Everest, Aconcagua, Kilimanjaro, Africa si a cucerit si multe alte varfuri din Europa. De asemenea, este pilot instructor de parapanta si intelege bine zborul. El ma sprijina intotdeauna neconditionat si ne completam reciproc.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava