Concert pascal
MOPAN Suceava

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) a încheiat procesul de achiziționare de artă contemporană, ca urmare a suplimentării bugetului de către Ministerul Culturii, la începutul crizei provocate de COVID-19.

Inițiativa aparține ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu, care a declarat: „În luna aprilie, într-un moment critic pentru artiștii români afectați de restricțiile impuse de pandemie, am propus finanțarea unui program de achiziție de artă contemporană. Este o investiție a statului român în artiștii români. Această măsură economică a vizat susținerea creației plastice românești și îmbogățirea patrimoniului muzeal. Este o măsură onestă pentru dezvoltarea și susținerea artiștilor plastici, care vine după 12 ani în care statul român nu a mai achiziționat niciun fel de lucrări de artă plastică. Îmi doresc ca acest program să aibă continuitate și să fie o practică anuală a Ministerului Culturii, astfel că l-am inclus în programul de guvernare liberal. Impactul pe termen mediu și lung este reactivarea pieței de artă românești la nivel național, inclusiv prin stimularea achiziției de artă de către privați, așa cum este Muzeul de Artă Recentă, dar și la nivel internațional, prin creșterea cotelor artiștilor români. Abia aștept ca publicul să poată admira cele 167 de lucrări semnate de 100 de artiști, dintre care 40 de artiste.”

Din cele 477 de dosare depuse, au fost selectate 167 de lucrări semnate de 100 de artiști români. Alte 13 lucrări au fost donate de către artiștii selecționați pentru achiziția lucrărilor lor, în semn de solidaritate cu politicile culturale ale Ministerului Culturii prin MNAC. Cel mai tânăr artist căruia i-au fost achiziționate lucrările are 23 ani, iar cel mai vârstnic are 85 ani. Pentru acest demers, a fost alocat un buget de 2 milioane de lei.

167 de lucrări semnate de 100 de artiști români contemporani au fost cumpărate de Muzeul Național de Artă Contemporană, după 12 ani, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava