Concert pascal
MOPAN Suceava

Joi, 6 octombrie 2022, începând cu ora 14,00 s-a desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava – Sala Mică – o activitate cu tema – ,, Legile educației – dezbaterea s-a încheiat, controversele au rămas”.

Activitatea a fost organizată de Uniunea Județeană a Sindicatelor Pro – Educația Suceava. Au participat 143 de persoane – angajați din învățământul sucevean, părinți care au copii cu CES – unii fiind chiar însoțiți de copii, foști / actuali directori ai unor unități de învățământul de masă și învățământul special.

Au fost invitați reprezentanții județului Suceava în Parlamentul României, reprezentanți ai următoarelor instituții : Instituția Prefectului – județul Suceava, Consiliului Județean Suceava, Inspectoratului Școlar Suceava, Asociației Părinților din județul Suceava, Asociației Elevilor din județul Suceava.

Dintre invitați au participat: d-na deputat Mirela Elena Adomnicăi, dl. senator Mircea Dăneasa, dl. senator Gheorghiță Mîndruță, dl. subprefect Ioan Cristian Șologon, dl. inspector școlar general adjunct Crăciun Petru, dl. inspector școlar general adjunct Gabriel Matei, dl. inspector școlar pentru învățământ special Ionuț Ciprian Manolache, dl. inspector școlar Cezar Anuței, dl. Adrian Culiță – Asociația Părinților, d-ra Rafaela Barac Bologa – Asociația Elevilor.

Probleme abordate:
a) probleme supuse dezbaterii de către participanți – referitoare la învățământul normal
b) probleme supuse dezbaterii de către participanți – referitoare la capitolul V din proiect – învățământul special, incluziunea copiilor cu CES
c ) probleme de salarizare

Motivarea desfășurării activității :
– dezbaterea publică a fost organizată într-un moment nepotrivit – perioada vacanțelor, concediilor;
– necesitatea continuării demersurilor pentru a aduce amendamente proiectului inițial – prin intermediul decidenților politici – când proiectul va ajunge în Parlament

CONCLUZII :

Proiectul legii trebuie să suporte mai multe amendamente referitoare la: organizarea examenelor de admitere la liceu / colegiu, organizarea examenului de bacalaureat, dubla finanțare a unităților de învățământ particular și confesional discriminatorie față de finanțarea învățământului public de stat doar de la buget, posibilitatea deciziei părinților cu copii cu CES de a opta pentru învățământul special în unități specializate sau pentru incluziunea acestora în învățământul de masă, menținerea învățământului special în actuala structură, justificarea sumelor ( constând în ajutoare de la buget – indemnizație însoțitor, indemnizație handicap, indemnizație de hrană, sume pentru rechizite / haine/ decontarea transport) primite de către părinții copiilor cu CES care optează pentru învățământul de masă, renunțarea la finanțarea per elev, majoritatea membrilor consiliilor de administrație din școli să o dețină cadrele didactice, un nou statut al personalului didactic auxiliar și al personalului nedidactic ( servicii secretariat, contabilitate, cabinete medicale, supraveghetori de noapte), salarizarea angajaților din învățământ, modificarea programului unic de salarizare Edusal în concordanță cu legislația în vigoare ( inclusiv sentințe judecătorești definitive și irevocabile ), regulament de acordare a majorărilor salariale pentru activitate în condiții deosebite de muncă.

Toate problemele identificate / sugestiile / propunerile au fost notate într-un proces verbal și împreună cu alte propuneri pe care le așteptăm pe adresa de e – mail a uniunii vor face obiectul unui demers ce va fi comunicat invitaților și Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, organizație la care uniunea noastră este afiliată.

S-a desprins necesitatea organizării unor astfel de dezbateri și în alte județe și organizarea unor dezbateri cu un număr restrâns de persoane împreună cu TOȚI parlamentarii din județe.

Unii reprezentanți ai Parlamentului au recunoscut că realitatea desprinsă din astfel de întâlniri diferă de ceea ce li se prezintă, uneori, la nivel central !

Traian Corneliu Pădureț, președinte UJS Pro – Educația Suceava

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava