Concert pascal
MOPAN Suceava

Politia Romana actioneaza permanent, la nivel  national, pentru creșterea gradului de siguranța în școlii, inclusiv pentru reducerea violentei fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlaltor institutii ale statului, cu competente în omeniu.

Prioritatea Politiei Romane în domeniul prevenirii criminalitatii este prevenirea infractiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizarii categoriilor vulnerabile,  în special minori.

În luna septembrie 2022, de la începutul anului școlar 2022- 2023, au fost sesizate 373 de infractiuni (294 în mediul urban și 79 în mediul rural), dintre care 340 savarșite în incinta unitatilor de învatamant și 33 în zona adiacenta acestora.

Dintre infractiunile sesizate, cele mai multe au fost 232 de lovire sau alte violente (18 în mediul  urban și  52 în mediul  rural), dintre  care  20 în incinta  unitatilor de învatamant  și       23 în zona adiacenta acestora, 43 de infractiuni de furt (37 în mediul urban și 6 în mediul rural), dintre  care  39 în  incinta   unitatilor  delnvatamant  și 4 în  zona   adiacenta   acestora   și   20 de infractiuni de port sau folosire de obiecte periculoase (18 în mediul urban și 2 în mediul rural), toateIn incinta unitatilor de învatamant.

Alte 29 de infractiuni constatate în luna septembrie 2022, au fost 23 de purtare abuziva (22 în incinta unitatilor de învătamant și una în zona adiacenta), 2 de neglijente în serviciu (ambele în incinta unitatilor de învatamant), una de abuzz în serviciu și 3 alte infractiuni,  toate în incinta unitatilor de învatamant.

În ceea ce privește victimele infractiunilor sesizate, din totalul de 330 de persoane, 290 au fost elevi, 14 cadre didactice și 4 apartinatori ai elevilor, iar ca posibili autori ai infractiunilor, din totalul de 321, 285 au fost elevi, 5 cadre didactice și 21 de apartinatori.

De asemenea, în luna septembrie, politiștii au intervenit la 94 de apeluri la S.N.U.A.U. 112, dintre care 83 au fost confirmate (68 în mediul urban și 26 în mediul urban), 82 în incinta unitatilor de învatamant și 12 în zona adiacenta acestora și au aplicat 179 de sanctiuni contraventionale , 42 dintre acestea pentru încalcari ale prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii și liniștii publice.

Pentru creșterea gradului de sigurantaș școlara, în luna septembrie a anului școlar 2022 – 2023, la nivel national, structurile Politiei Romane, în cadrul a 908 planuri de actiune, au organizat 2.633 de actiuni, dintre care 410 pentru prevenirea și combaterea delincventei juvenile , 306 pe linia absenteismului și abandonului școar și 1917 în meniul rutier.

Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalitatii și Directia Siguranta Școlara, precum și structurile similare de la nivel teritorial au desfașurat activitati preventive atat  în școli, cat și în afara acestora.

Au fost organizate 4.254 de activitati cu caracter informativ – preventiv adresate elevilor în  cadrul orelor de curs la care au fost abordate tematici de natura juridica , din care 1.047 privind prevenirea delicventei juvenile, 986 privind prevenirea infractiunilor comise cu violenta , 804 privind respectarea regimului rutier, 605 despre bullying și cyberbullying, 448 privind prevenirea consumului de droguri, 240 despre infractiunile contra patrimoniului $i 124 cu referire la prevenirea traficului de persoane.

Au fost organizate 2.696 de participari la activitati cu caracter educativ – preventiv, dintre  care  1.545  de  grupuri  de  lucru  tematice  cu  reprezentantii  institutiilor  de invățămant , 776 de instruiri ale cadrelor didactice cu privire  la  prevederile  legale în domeniul violentei școlare, 170 de participari la ședintele cu parintii în vederea prezentarii reglementarilor legale în vigoare, precum și a altor aspecte de interes, 205 instruiri ale administratorilor  societatilor comerciale care cad sub incidenta prevederilor H.G. nr. 128 din 30 martie  1994 privind unele masuri pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare fizica $i morala a elevilor și studentilor .

Au fost desfașurate 145 de activitati, în cadrul a 21 de programe aflate înderulare, dintre care 16 pentru prevenirea violenteiIn unitati  de învatamant,  3  pentru  prevenirea traficului de persoane și 2 pentru prevenirea consumului și traficului ilicit de droguri și substante interzise.

Totodata, au fost desfașurate 147 de activitati, în cadrul a 30 de  proiecte  aflate în derulare, dintre care 22 pentru prevenirea  violentei în unitati de învatamant , 7 pentru prevenirea consumului și traficului ilicit de droguri și  substante interzise și 1 pentru prevenirea traficului de persoane, 147 de activitati fiind desfașurate în cadrul  a  21 campanii aflate în derulare, dintre care 11 pentru prevenirea consumului și traficului ilicit de droguri și substante  interzise, 7 pentru prevenirea violente în  unitati de învatamant  și   3 pentru prevenirea traficului de persoane.

În urma activitatilor desfașurate, politiștii au depistat 1.084 de elevi în  situatii de risc, dintre care 771 absenteism, 38 abandon școlar, 132 de banuiti de infractiuni și 143 de victime ale infractiunilor.

Au fost efectuate 1.086 de instruiri sau ședinte cu dispozitivele de mentinere a ordinii și sigurantei publice cu privire la evolutia  situatiei operative, procedurile de interventie și alte aspecte referitoare la siguranta în  unitatile de învatamant, iar 561 de elevi aflati în situatii de rise au fost consiliati.

Politiștii au intervenit în cazul producerii a 319 evenimente, fiind sesizate 25 de cazuri de bullying, în 11 dintre acestea efectuandu-se cercetari pentru savarșirea unor infractiuni.

În plus, Politia Romana a abordat prevenirea victimizarii minorilor, în mod constant, ca prioritate  nationala  de  interventie în domeniul  prevenirii  criminalitatii.  Astfel,  au  fost initiate și implementate, atat la nivel central, cat și regional/local, proiecte, campanii, activitati punctuale în colaborare cu alte institutii guvernamentale și organizatii neguvernamentale pentru a  preveni  consumul  de  droguri,  discriminarea,  agresiunile sexuale și disparitiile de minori.

În acest context, zilnic, politiștii cu atribuții in  domeniu, au derulat activitati  diverse, adaptate pe categorii de varsta (sesiuni de informare, dezbateri, jocuri, concursuri, workshop-uri etc.) care au avut ca obiectiv conștientizarea riscurilor, identificarea problemelor cu care se confrunta aceștia și prezentarea unor teme cu caracter educativ – preventiv, analizarea unor cazuri concrete în  care copiii și tinerii au fost  victime, drepturile copiilor, modalitati de sesizare a abuzurilor și alte elemente de interes.

De asemenea, au fost organizate frecvent intalniri interactive și dezbateri cu adultii responsabili (parinti, tutori §i cadre didactice) întâlniri periodice cu reprezentanti ai administratiei publice locale pentru analizarea problemelor întîmpinate și gasirea solutiilor ce se impun.

Un capitol important al tematicii abordate în cadrul activitatilor  dedicate  acestui  grup tinta este reprezentat de siguranta în mediul online, dat fiind ca aceasta este o problema de maxima actualitate și cu incidenta deosebita asupra tinerilor.

Aproximativ 80.000 de copii au fost pregatiti pentru a  se apara de riscurile mediului online și au fost derulate, la nivel national, urmatoarele initiative: Campania ,,Siguranta online”  implementată în parteneriat cu DNSC și Asociatia Romana a Bancilor; Proiectul ,,Eroii lnternetului în  parteneriat cu Google Romania și Asociatia Adfaber și Campania destinata sigurantei copiilor în mediul online în  cadrul Proiectului RO Cyberex – Perfectionare, cooperare și prevenire în luptă îmotriva criminalitatii informatice.

Pentru prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor,in perioada 16 noiembrie 2021 – 31 mai 2022, s-a derulat, la nivel national în parteneriat cu Asociatia Telefonul Copilului, campania ,,Atingeri Nedorite”, care a beneficiat de finantare din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americiiin Romania.

Activitatile au vizat cre$terea nivelului de informare a copiilor, parintilor si publicului larg asupra necesitatii implicarii n prevenirea §i combaterea acestui tip de abuz, respectiv cre$terea gradului de constientizare a efectelor negative ale acestuia.

Aproximativ 40.450 de copii au fost informat n peste 1.700 de actiuni. Acest domeniu a continuat sa fie abordat î n întâlnirile cu grupurile tinta pentru a crește  nivelul  de informare în legatura cu posibilele semne ale agresiunilor sexualein scopul raportarii și stoparii acestor cazuri.

Pentru prevenirea traficului și consumului de droguri, 114.350 de minori au primit informații în cadrul unei campanii intitulata ,,Dincolo de aparente”  care  a  vizat  atat minorii cat și adultii pe teme legate de legislatie, consecinte și riscuri asociate, precum și institutii unde pot solicita sprijin și consiliere.

Activitatile de prevenire a disparitiilor de minori au avut peste 180.000 de beneficiari minori și adulti. Campania nationala desfașurata pe aceasta linie s-a numit ,,Sarbatorile se petrec în familie. Tu  știi unde este copilul tau?” și a vizat creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecarilor voluntare din familie și centrele de protectie.

Pentru prevenirea discriminarii și victimizarii copiilor din medii  nefavorabile  s-a desfașurat anul acesta,In mai multe judete,  pe perioada vacantei de vara, Campania ,,Șotron”, în parteneriat cu Asociatia Ovidiu Ro. Au fost derulate 109 activitati cu 1.370 de minori și 265 de cadre didactice.

Tot pe perioada vacantei, structurile de analiza si prevenirea a criminalitatii au continuat activitatile informativ-preventive în  tabere  și în  atelierele  de  vara. În ‘București,  s-a derulat a paisprezecea  editie a  Programului  ,,Vara pe ulita”, la Muzeul National al Satului ,,Dimitrie Gusti”. La nivel national, s-a implementat Campania ,,Vacanta în siguranta”, iar la începutul școliia început Campania de prevenire  ,,Vacanta  s-a  terminat.  Sunteti pregatiti pentru un nou început?”, care a avut ca scop creșterea gradului de siguranta al minorilor prin conștientizarea parintilor cu privire la potentialele pericole și situatiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasa, pe strada și in mediul on-line, atunci cand nu sunt supravegheati de adulti.

Pentru cei mai mici școllari, cei din clasele I, se deruleaza de 7 ani Programul national ,,Școala Sigurantei Tedi” în parteneriat cu Ministerul Educatiei și Maspex  Romania. Realizat pe baza unui concept de responsabilitate sociala, proiectul urmarește creșterea gradului de siguranta a copiilor, prin informarea acestora cu privire la potentiale pericole și, totodata, prin furnizarea de solutii, utilizandu-se metode specifice varstei lor.

Dintre temele abordate au fost prevenirea disparitiilor de copii, sigurantă în locuinta, siguranta la locul de joaca și  în vacanta, educatia rutiera și siguranta pe Internet.

Activitatile de prevenire  și  combatere  a  faptelor  antisociale îndreptate împotriva minorilor vor continua pe tot parcursul anului școlar, dar și în vacante.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava