MOPAN Suceava

Meșterul olar Florin Colibaba din Rădăuți, unul dintre marii artiști ai ceramicii din România, un nume de referință al meșteșugului popular din județul Suceava s-a stins din viață la vârsta de 65 de ani. Anunțul a fost făcut de primarul Andrei Loghin. ”Cu durere, am aflat despre moartea artistului olar Florin Colibaba, sufletul ceramicii de Rădăuți. Născut în anul 1956, acesta era continuatorul a 200 de ani de meșteșug al olăritului, purtat vreme de cinci generații în familia sa.
În fiecare ulcior, tavă, farfurie, cană sau ploscă maestrul Florin Colibaba și-a lăsat inima. Trăia pentru arta sa și tradițiile strămoșești. Lutul se pleca sub palmele-i aspre, dar pline de căldură. Oameni ca el nu mor, ci renasc în lumea pe care au plămădit-o în argila frământată cu pasiune. De azi, Rădăuțiul e mai sărac cu un olar genial. Roata i s-a oprit, ca și inimile noastre, pentru o clipă. Omul care ne-a făcut mândri pe meridianele lumii a plecat la cer. Ne rămân arta și aspirațiile sale, ca reper într-o lume fără repere și cu tot mai puține valori. Rămas bun, maestre Florin Colibaba.
Dumnezeu să te odihnească în pace!!, a transmis Loghin.

Ceramica de Colibaba, unică în lume

Artistul Florin Colibaba este descendentul unei renumite familii de olari din Rădăuţi. De cinci generaţii, numele Colibaba se asociază cu rafinata ceramică smălţuită de Rădăuţi şi cu cea „de Kuty”, pe care Colibaba o îmbogăţeşte mereu în plan tematic şi compoziţional. Florin Colibaba este nepotul marelui meșter Constantin Colibaba. Ceramica de Colibaba, unică în lume.

Atelierul familiei Colibaba din Rădăuți datează din anul 1875 și a fost inclus în Lista monumentelor istorice.

Familia Colibaba este una cu o lungă tradiție în producerea de ceramică. Meșteșugul olăritului a fost transmis din generație în generație de aproape 200 de ani. Pe la începutul secolului al XIX-lea, Vasile Colibaba s-a apucat de mesteșugul ceramicii, punând bazele uneia dintre cele mai longevive familii de meșteri ceramiști populari. Meșteșugul a fost preluat de fiul său, Ioan, care l-a învățat apoi pe fiul său, Constantin. ]

Primul olar de mare valoare din cadrul familiei a fost meșterul Constantin Colibaba (1900-1975). El a dat un nou impuls meșteșugului ceramicii tradiționale, preluând diferite motive (spirala, cercul, lacrima, punctul, steaua) din arta populară și revitalizându-le cu originalitate în piese inedite.

Meșterul olar Constantin Colibaba a lăsat moștenire meșteșugul olăritului nepoților săi, Florin (n. 1956, emigrat după 2000 în Germania) și Marcel Colibaba (1956-2009). Aceștia au lucrat de copii cu bunicul lor, care i-a învățat toate secretele olăritului. La moartea sa, Constantin Colibaba le-a cerut copiilor să nu părăsească tradiția și ceramica în vecii vecilor, după cum a povestit Florin Colibaba. După cum afirmă meșterul olar Florin Colibaba, diferența între ceramica tradițională sgrafitată de Kuty și ceramica de Rădăuți „constă în culori. Ceramica de Kuty este pictată în alb, verde, galben și maroniu, adică cele patru anotimpuri, în timp ce la ceramica de Rădăuți fondul este verde și este folosit maroul“.

Florin și Marcel Colibaba au lucrat în ateliere separate. Cei doi veri au dus meșteșugul mai departe dezvoltând două ateliere de valoare în municipiul Rădăuți. Florin Colibaba a creat motive noi, călătorind la târguri de profil din străinătate unde a obținut mai multe premii. Atelierul său se află în incinta Muzeului Etnografic din Rădăuți. Verișorul său, Marcel Colibaba, a creat ceramică după modelul bunicului, participând doar la Târgul Olarilor din Rădăuți. O altă ceramistă din familia Colibaba a fost Olimpia (1959-1999), care se specializase în pictatul icoanelor pe sticlă, lucrând și ouă în foiță de aur. În cadrul Fundației „Constantin Colibaba”, ea a inițiat 20 de copii în arta olăritului. A murit la numai 40 de ani, în urma unei boli necruțătoare.

Valoarea meșterilor olari din familia Colibaba a fost recunoscută pe plan internațional. În momentul de față există o expoziție permanentă în atelierul lui Florin Colibaba.

Atelierul de ceramică Colibaba este un vechi atelier din Rădăuți în care se produce ceramică în stilul zonei (Rădăuți, Kuty și Marginea), dar se încearcă și o tratare modernă a unor vechi motive preistorice (în special ceramică pictată de Cucuteni). El se află pe strada Lungă (azi strada Constantin Colibaba) nr. 9. Gospodăria – atelier a olarului Constantin Colibaba a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava. Atelierul datează din anul 1875.

Sursa text: www.wikipedia.org

 

 

A murit un simbol al județului Suceava, meșterul olar Florin Colibaba, 8.2 out of 10 based on 19 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (19 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava