Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Tineretului din România, Alinață Națională a Organizațiilor Studențești din România, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” solicită Parlamentului României modificareaOrdonanței de Urgență a Guvernului nr. 81/2016, care limitează dreptul elevilor de a participa la luarea deciziilor, principiu enunțat de Legea Educației Naționale nr. 1/2011. Actuala formă a Ordonanței, aflată în dezbatere parlamentară prevede eliminarea dreptului de vot al reprezentantului major al elevilor în consiliul de administrație din învățământul profesional și tehnic și eliminarea reprezentantului consiliului elevilor de la ședințele consiliului de administrație al unității de învățământ preuniversitar.

La nici doi ani de la publicarea în data de 5 mai 2015 în Monitorul Oficial a Legii nr. 95/2015, ce prevede că un loc cu drept de vot din cota rezervată părinților va fi repartizat unui reprezentant al elevilor care a împlinit 18 ani, Guvernul a emis o ordonanță de urgență ce contravine principiului respectării dreptului la opinie al elevului ca beneficiar direct al sistemului de învățământ, enunțat de art. 3, lit. u) din Legea nr. 1/2011. Considerăm imperioasă implicarea elevilor în procesul decizional, în întreg învățământul preuniversitar secundar superior și terțiar non-universitar, drept care punctăm faptul că Legea educației naționale nu distinge, din punctul de vedere al reprezentantului major al elevilor în consiliul de administrație, învățământul profesional și tehnic. În consecință, deducem că ar trebui ca toate consiliile de administație ale unităților de învățământ unde există elevi ce au împlinit 18 ani să aibă în componență, ca membru cu drept de vot, un reprezentant major al elevilor.

Mai mult decât atât, obiectivul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 81/2016, așa cum se desprinde din preambul, vizează o consolidare a reglementărilor ce privește învățământul dual, iar în acest context este bine-cunoscut faptul că programa este mult mai centrată la nivel decizional, astfel încât se impune consultarea elevilor în scopul identificării necesităților și priorităților lor. Prin urmare, eliminarea reprezentantului elevilor din consiliile de administrație nu face decât să pericliteze respectarea conceptului de centrare a învățământului pe principalul beneficiar.

În schimb, milităm pentru o reevaluare a ponderii partenerilor educaționaliprezenți în procesul decizional, printr-o distribuție mai echitabilă a membrilor cu drept de vot din consiliile de administrație, astfel încât elevul să aibă un cuvânt real de spus și să participe efectiv la luarea deciziilor, fapt ce ar fi un pas înainte în vederea susținerii unui sistem de educație modern.

,,Cerem Parlamentului României să modifice actuala formă a Ordonanței de Urgență a Guvernului 81/2016 prin reacordarea dreptului de vot al elevului major în Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ profesional și tehnic, așa cum este prevăzut deja în Legea 95/2015. Într-adevăr, prezența agenților economici în forul de decizie al școlilor cu profil tehnic și profesional este importantă, însă haideți să prioritizăm interesele sistemului educațional, în detrimentul intereselor financiare. Totodată, solicităm public susținerea Guvernului României pe această temă, considerând imperios sprijinul acestuia în soluționarea problemei legislative amintite.”

Comunicatul poate fi găsit în format PDF și la următoarea adresă: https://gallery.mailchimp.com/85cd36d86b9a22afde30f74a5/files/8ee2be17-8d5a-4df0-ad6c-6590d9eb151f/Actorii_educationali_solicita_Parlamentului_modificarea_OUG.pdf

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava