MOPAN Suceava

Asociatia ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor) a organizat vineri, 5 iunie a.c., primul seminar de comunicare și promovare a conceptului de economie socială din cadrul proiectului cu finanțare europeană “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe”. Evenimentul, care a reunit aproximativ 50 de reprezentanți ai instituțiilor publice, ai societății civile, dar și specialiști din domeniul economiei sociale și din sfera medicală, a prilejuit și prezentarea, ca modele, a celor două structuri de economie socială deschise în cadrul proiectului în județul Suceava -o clinică în municipiul Suceava și un centru rezidențial în Pojorâta. Acestea fac parte din rețeaua Clinicile ALIAT și vor oferi servicii integrate de tratament destinate persoanelor cu probleme de dependență de substanțe, singurele de acest tip în regiune.

  • Clinica deschisă în municipiul Suceava va funcționa dupa un model de terapie integrată prin intermediul unui pachet de servicii de asistență socială, consiliere psihologică și psihiatrică, asistență medicală, în regim ambulatoriu, cu o echipă multidisciplinară de specialiști.
  • Centrul rezidențial deschis la Pojorâta va oferi servicii de rezidență și va pune la dispoziția persoanelor dependente de alcool și droguri un pachet de servicii de asistența socială, consiliere psihologică și psihiatrică, precum și asistență medicală.

Clinica de la Suceava și Centrul rezidential de la Pojorâta oferă pentru prima dată oamenilor cu dependențe de substanțe din Nord – Est -ul Romaniei un complex de servicii integrate  ca o continuare a tratamentului din clinicile specializate de psihiatrie. Cea mai mare provocare pentru noi va fi mentalitatea oamenilor care cred că persoanele dependente nu se vor schimba niciodată și vor rămâne dependente. Da, este corect, rămâi dependent, dar poți să fii abstinent. Și, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor lor, trebuie să fim aproape de acești oameni și de familiile lor. Trebuie să promovam acest model de terapie, să avem răbdare și să arătăm oamenilor că există verigi conexe și astfel să prindă încredere în acest tip de servicii”, a mărturisit Alina Ciupercovici, coordonator Regional ALIAT.

În cadrul aceluiași proiect vor fi lansate: 1 clinică în București, 1 centru rezidențial în Ilfovclinică în Constanța și 1 clinică în comuna Cristian, județul Brașov.

Clinicile vor funcționa ca structuri de economie socială și vor avea drept scop contribuția la soluționarea unor probleme de ordin social, precum:

  • oferirea de noi servicii și oportunități persoanelor cu dificultăți de integrare sau reintegrare pe piața muncii, crescându-se oportunitățile de ocupare pentru persoane de etnie romă, pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru alte grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune socială
  • Crearea a 39 de noi locuri de muncă, în cadrul celor 6 structuri de economie socială create, dintre care 28 persoane aparțin unor grupuri vulnerabile
  • Dezvoltarea de competențe profesionale pentru un număr de 60 de persoane vulnerabile, dar și pentru 60 de specialiști din domeniul incluziunii sociale.

Proiectul “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe” este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013, Axa prioritară 6, Domeniul Major de Intervenție 6.1 și este implementat în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (IDRU). Informații despre proiectele POSDRU puteți găsi accesând site-ul  www.fonduri-ue.ro.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava