Concert pascal
MOPAN Suceava

Trecerea în nefiinţă a pictoriţei Angela Pitariu Bolnavu, a şocat întreaga breaslă artistică suceveană. Pictorii şi colegii de breaslă îi aduc un ultim omagiu prin această cronică artistică. Angela Pitariu Bolnavu s-a născut pe data de 1 mai 1956 în oraşul Rădăuţi din Judeţul Suceava. De-a lungul vieţii a realizat mai multe expoziţii de artă structurate tematic atât în ţară cât şi în străinătate. Dintre cele mai importante expoziţii deschise în perioada 1985 -2003 amintim Mărul (Suceava), Semn (Geneva, Langlau- Elveţia), Sacru şi Profan (Yvonnand-Elveţia), NeNud (Suceava).

ANGELA PITARIU BOLNAVU a fost membră a UAP România având o activitate complexă atât ca artist plastic cât şi ca profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. În perioada 1981-2004, a participat la numeroase expoziţii de artă în ţară (Suceava, Bacău, Botoşani, Iaşi, Vatra Dornei, Gura Humorului) dar şi în străinătate (Paris, Cernăuţi, Toronto, Whitby- Canada). Artista a fost distinsă cu Premiul al III-lea, al Direcţiei de Cultură, Suceava alături de alte numeroase onoruri pe care le-a primit de-a lungul carierei sale artistice. ANGELA PITARIU BOLNAVU a pregătit numeroase generaţii de elevi, studenţi în prezent la academiile de artă din ţară şi străinătate. Criticul de artă Valentin Ciucă într-una din cărţile sale a afirmat faptul că Angela Pitariu Bolnavu “are arta de a imagina scenografii cu iz oriental, unde-şi plaseasză personajele.”(V. Ciucă, Un secol de Arte în Bucovina, Ed. Muşatinii, 2005, p.392). În multe dintre creaţile sale artista a glosat pe tema iniţiatică a omului cu universul. În altă ordine de idei Angela Pitariu Bolnavu “şi-a anunţat despărţirea” încă din timpul vieţii, realizând configuraţii cu personaje a căror sublime atitudini, fac aluzile la cultura metafizică orientală. Relaţia om-univers, a fost una dintre temele predilecte întâlnite în creaţia Angelei Pitariu Bolnavu.

Dumnezeu s-o odihnească în pace şi fie ca această trecere spre lumină să rămână veşnic în sufletele noastre. Suntem alături de ANGELA PITARIU BOLNAVU pe ultimul său drum şi transmitem totodată sincere condoleanţe atât familiei cât şi celor dragi apropiaţi ai acesteaia.

Artist plasic, prof.dr. CĂTĂLIN ALEXANDRU CHIFAN

 

Angela Pitariu Bolnavu şi calea spre lumină, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava