Deputatul PNL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, consideră că actualul Guvern, care a dovedit că este neperformant şi care a servit învăţământul clientelei de partid nu are legitimitatea de a elabora o nouă Lege a educaţiei. Într-o declaraţie politică susţinută în Parlament, Sanda-Maria Ardeleanu a subliniat faptul că „după ce au mutilat” Legea Educației Naționale nr.1/2011 prin numeroase Ordonanțe de Guvern, „rezolvând” în regim „de urgență” problemele unor grupuri de interese ale PSD, reprezentanții actualei puterii din România, „plictisiți să mai ciunțească una dintre cele mai europene legi implementate în sistemul de educație”, lansează spre dezbatere un nou Proiect de lege a educației. „Ideea nu este nouă, ea a <mocnit> ani de zile în Parlament, sub diferite denumiri, Codul educației sau noua Lege a Educației. Deci, această <veche lege> se dorește a intra în vigoare chiar din anul școlar 2016-2017. Termenul devine o mare promisiune a inițiatorilor, inconștienți de faptul că o lege în sistemul de învățământ nu poate apărea peste noapte, nici de la un an la altul. Astfel, principiile predictibilității și stabilității sistemului ar fi grav încălcate chiar de cei care le clamează într-un exercițiu retoric artificial”, a spus Ardeleanu, care a mai adăugat că „de fapt, fără nici o coerență, aruncând într-o așa-zisă dezbatere o sumedenie de propuneri, sub deviza <Nu știm, vom vedea>, inițiatorii acestui demers mai au câteva interese de satisfăcut prin această lege, în numele politizării absolute”.

Deputatul PNL de Suceava a arătat că a participat la mai multe întâlniri la cu părinți şi cadre didactice, iar în fiecare dezbatere, indiferent de temă, a fost atins subiectul oportunității unei noi legi a educației. Sanda-Maria Ardeleanu a subliniat că opinia generală a celor care au participat la aceste dezbateri a fost una clară, şi anume că „sistemul nu mai poate suporta un nou restart, un nou punct zero”. Sanda-Maria Ardeleanu a precizat că în primul rând este nevoie de stabilitate, dar şi de menținerea principiilor care au stat la baza Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011, respectiv democratizare, depolitizare, descentralizare.

„Procesul de restaurație pe care și-l propune Guvernul PSD, alături de actuali și foști miniștri, este <vândut> în spațiul public sub forma unui fals proiect de lege, în care sunt introduse noi testări, noi examene, care nu fac altceva decât să ne întoarcă în timp, măcar cu 20 de ani. Într-un mod inexplicabil sunt reluate în discuție, ca și cum ele nu ar funcționa deja în baza legii existente, chestiuni ca: debirocratizarea, finanțarea per elev, modernizarea programelor curriculare, autonomia universitară, creșterea nivelului de internaționalizare a universităților, dar și altele”, a declarat Sanda-Maria Ardeleanu. Ea le-a transmis colegilor din Camera Deputaţilor că trebuie să susțină ideea demolării unei construcții legislative care are la bază un Pact pentru educație, care a reformat sistemul și care, după eforturi din partea tuturor celor implicați, este implementată în școli și universități, dar care a fost perfectată acolo unde a fost cazul, doar pentru a satisface nevoia unora de a-și lega numele de o nouă lege a educației. Sanda-Maria Ardeleanu a spus că în calitatea sa de profesor consideră că un Guvern neperformant, care și-a pus semnătura pe o serie întreagă de Ordonanţe de Urgenţă care au afectat grav sistemul de învățământ, “aservindu-l intereselor clientelei de partid”, nu poate avea legitimitatea de a elabora o lege a educației.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava