Concert pascal
MOPAN Suceava

Asociatia Municipiilor din Romania (AMR) solicita Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Finantelor Publice sa respecte legislatia in vigoare privind asigurarea finantarii transportului elevilor in interiorul municipiilor/oraselor de la bugetul de stat .

Conform unui proiect de ordonanță de urgență, initiat de MEN , se intenționează modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, astfel incat NU se va asigura finantarea transportului local al elevilor (in interiorul municipiilor/oraselor) din bugetul de stat, transferand aceasta obligatie autoritatilor locale .

Astfel:

  • Legea 226/2020 (care a modificat Legea educatiei nationale / 1/2011) stipuleaza clar ,fara evhivoc ,ca:

„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic ” ,finantarea asigurandu-se de la bugetul de stat.

  • Urmare aprobarii ,de catre Parlament, a Legii bugetului de stat pe anul 2021 ,municipiile si-au construit bugetele pe anul in curs plecand de la legislatia in vigoare ,respectiv de la asigurarea finantarii acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat .

Aprobarea acestei ordonante de catre Guvernul Romaniei ,prin care se  incearca modificare legislatiei privind finantarea de la bugetul de stat a transportului elevilor , prin OUG , dupa aprobarea bugetului in parlament ,este  de natura sa creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii ,punand in pericol chiar functionarea eficienta a sistemului de invatamant preuniversitar la nivel national.

Totodata se incalca unul din principiile autonomiei locale conform caruia nu se  pot transfera responsabilitati catre autoritatile locale fara asigurarea sursei de finantare .

Emil Boc , Presedintele AMR

Primarul municipiului Cluj Napoca

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava