Concert pascal
MOPAN Suceava

Comuna Baia a sărbătorit sâmbătă, 9 decembrie, 550 de ani de la victoria voievodului Ştefan cel Mare împotriva armatei regelui Ungariei Matia Corvin. În bătălia care a avut loc în decembrie 1467 au căzut la datorie mai mult de 10.000 de oşteni. Evenimentul a reunit numeroși localnici, fii au satului veniți din toate colțurile țării, primari din zonă dar și oficialități județene și naționale. Au fost prezenți prefectul și subprefectul județului, Mirela Adomnicăi respectiv Silvia Boliacu, șeful Inspectoratului Școlar Județean, Gheorghe Lazăr, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, generalul Ion Burlui, senatorii Ioan Stan și Virginel Iordache, deputații Alexandru Rădulescu, Eugen Bejinariu și Emanuel Havrici iar de la centru ministtrul educației, Liviu Pop. Manifestările au cuprins vernisajul expoziţiei „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, un Te-Deum oficiat de preoții din comună pentru cei care şi-au pierdut viaţa în Bătălia de la Baia din noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467, piesa de teatru „Testamentul lui Ştefan cel Mare”, în interpretarea actorului Marius Rogojinschi, simpozionul „Lupta de la Baia 550 – mărturii şi evocări”, moderat de profesorul Ioan Natu și acordarea de medalii şi diplome veteranilor de război. Primarul comunei Baia Maria Tomescu le-a oferit veteranilor de război câte o ”Diplomă de înaltă preţuire. Au primit astfel de distincții Mihai Mandache, Ştefan Cojocaru, Mihai Mihăilă, Haralambie Todirică, Mihai Mihăilescu, Gheorghe Dohotaru, Nicolae Pintilie, Mihai Gogu, Neculai Andronic și Costache Cociorvă. La Biserica Albă a avut loc o slujbă arhierească oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen.

În discursul său, deputatul PSD de Suceava, Alexandru Rădulescu, le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea acestui moment, dar și despre mai multe prevederi din programul actualului Guvern PSD-ALDE.

Manifestarea s-a încheiat cu„Târgul viu al Băii”, unde cetățenii comunei au adus bucate, obiecte lucrate în gospodărie sau obiecte de valoare moştenite de la bunici şi străbunici.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava