Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, solicită ministrului mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, să susţină financiar un program naţional prin care cetăţenii sau comunităţile locale să fie stimulate să colecteze deşeurile selectiv. Bălan a arătat că banii pot proveni din resurse financiare nerambursabile sau din resursele Fondului Naţional de Mediu.

De asemenea, parlamentarul liberal sucevean cere ministrului să sprijine primăriile şi consiliile judeţene în vederea finanţării din bani nerambursabili a unor obiective de investiţii care să rezolve problema deficitului de gropi ecologice la nivel local. „În ciuda tuturor eforturilor depuse de majoritatea miniştrilor mediului din România, precum şi în ciuda încercărilor repetate ale autorităţilor administraţiei publice locale, problema gropilor de gunoi, alături de găsirea unor soluţii de management integrat al deşeurilor, reprezintă încă o chestiune nerezolvată pentru cea mai mare parte a comunităţilor locale”, a spus Bălan.

El a subliniat că România  a depăşit toate termenele de tranziţie agreate de Comisia Europeană fiind începând cu 1 ianuarie anul viitor sancţionabilă financiar pentru nerespectarea mai multor standarde de mediu în privinţa deşeurilor menajere şi al selectării/colectării diferenţiate a deşeurilor reciclabile. Ioan Bălan a dat exemplul judeţului Suceava care are o problemă majoră legată de gestionarea deşeurilor menajere în prezent funcţionând cinci gropi de gunoi autorizate temporar.

„În acest context există aproape un consens unanim al autorităţilor locale în vederea promovării unor programe privind colectarea diferenţiată a deşeurilor reciclabile printr-o colaborare directă şi strânsă cu cetăţenii. Pentru anii următori ca efect al creşterii cheltuielilor de personal în administraţia publică locală bugetele locale nu dispun de resurse financiare suficiente pentru realizarea unor investiţii atât de însemnate cum sunt gropile de gunoi ecologice după standarde europene. De asemenea autorităţile locale nu dispun nici de resursele financiare necesare pentru a promova proiecte integrate de stimulare a colectări selective a deşeurilor care pot fi reutilizate în ciclurile de producţie. De aceea sprijinul guvernului în această problemă este esenţial”, a mai spus Bălan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava