Concert pascal
MOPAN Suceava

Anul 2024 a debutat cu un elan remarcabil în Țara Dornelor. Pe 20 ianuarie, la Vatra Dornei, s-a desfășurat primul Campionat Balcanic de Ciclocros, împreună cu Etapa finală a Cupei României, marcând astfel un moment istoric pentru comunitatea sportivă națională și balcanică. Acest eveniment a testat abilitățile concurenților, de toate vârstele, în condiții de iarnă, demonstrând vitalitatea și pasiunea pentru ciclism.

Calendarul evenimentelor din Țara Dornelor pentru restul anului 2024 se anunță la fel de vibrant și diversificat. Acesta oferă o gamă largă de festivaluri tradiționale, competiții sportive și ateliere culturale, prin care invită oaspeții și localnicii să descopere și să se bucure de experiențele unice disponibile în destinația de ecoturism.

Cu un sistem intuitiv de coduri de culoare, calendarul de anul acesta facilitează identificarea evenimentelor în funcție de categoria de interes. De exemplu, evenimentele sportive, marcate cu albastru, includ Campionatul Mondial la Sanie pe pistă naturală și provocarea de alergare montană Hit the egg – Oușoru Challenge la Vatra Dornei. Haita Challenge în Șaru Dornei și Canicross Fun Run în Vatra Dornei invită cicliști și alergători, precum și iubitorii de animale, la competiții pline de energie.

Tradiția și patrimoniul cultural al Țării Dornelor sunt reflectate în evenimente precum Festivalul Național al Ouălor Încondeiate și Săptămâna Plutăritului la Ciocănești, Sărbătoarea Bujorului de Munte la Șaru Dornei, Festivalul Șezătorii la Panaci și Festivalul Național al Ansamblurilor Folclorice ale Copiilor, la Vatra Dornei. Panorama tradițiilor din regiune este completată de Festivalul Național „Flori de pe Dorna” la Poiana Stampei, Festivalul Național „La Izvor de Apă Vie” și inaugurarea Stațiunii Balneare la Dorna Candrenilor, Festivalul Fructelor de Pădure la Coșna, Paștele sărbătorit prin ochi de copil la Broșteni, zilele comunei Iacobeni, Balul Gospodarilor la Dorna Arini, Hora de la Rotunda, care reunește comunele Cârlibaba și Măgura Ilvei. Muntele Rarău și comuna Crucea sunt, de asemenea, celebrate cu evenimente proprii.

Evenimentele comunitare, recreative și educative includ expoziții de mărțișoare și ouă încondeiate, târguri de iarnă și reuniuni tematice desfășurate în aer liber, muzee sau case de cultură. Acestea oferă ocazia perfectă pentru familii de a învăța și a se bucura împreună, întărind sentimentul de comunitate.

Țara Dornelor se remarcă și prin evenimentele culturale, cu festivaluri de muzică ușoară, lansări de carte, vernisaje și expoziții, spectacole de teatru, proiecții de filme, inclusiv documentare despre Holocaust, și tabere de creație pentru artiști plastici. Aceste evenimente, organizate în număr mare la Vatra Dornei sub coordonarea Casei de Cultură Platon Pardău și a colaboratorilor săi, contribuie la îmbogățirea scenei culturale și promovează diversitatea artistică.

Calendarul anual al evenimentelor este realizat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) în cadrul proiectului „Țara Dornelor, casă bună pentru comunitate și ecoturism”, finanțat prin programul „Green Entrepreneurship 4.0. – Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism din România”, un program comun al Romanian-American Foundation și al Fundației pentru Parteneriat.

Informațiile privind calendarul evenimentelor din 2024 au fost colectate de la organizatori și parteneri locali atât din sectorul public, cât și din cel privat, provenind din 12 localități din Țara Dornelor. Aceste localități sunt Vatra Dornei, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Iacobeni, Ciocănești, Cârlibaba, Dorna Candrenilor, Coșna, Poiana Stampei, Crucea și Broșteni. Dintre acestea, zece fac parte activ din destinația de ecoturism Țara Dornelor. Anul acesta, calendarul a fost extins pentru a include și evenimentele din Crucea și Broșteni. Această extindere ține cont de componența Organizației de Management al Destinației Țara Dornelor (OMD Țara Dornelor), subliniind diversitatea culturală și turistică a întregii regiuni Bazinul Dornelor.

Ediția print a calendarului, realizată cu sprijinul Centrului de Informare și Promovare Turistică Vatra Dornei (Visit Vatra Dornei), va fi distribuită în instituții, muzee, centre de informare și vizitare, și la agenți economici din turismul local.

Calendarul digital este disponibil pentru descărcare pe website-ul destinației, AICI, la secțiunea Blog.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava