Concert pascal
MOPAN Suceava

Camelia Păduraru a realizat o detaliată trecere în revistă, în cadrul unui interviu acordat publicației Bucureștii Vechi și Noi, a mai multor aspecte psihociale care modelează comportamentul românilor și determină evoluția societății românești.

”Să nu uităm că suntem ființe programate biologic pentru conectare. Deci contează enorm să avem contact social hrănitor și experiențe de calitate cu cei dragi. Fii prezent și fă amintiri frumoase. Sunt lucruri pe care le auzim peste tot, întrebarea e: cât din ele chiar facem?”, se întreabă trainerul Camelia Păduraru.

Cum se vede evoluția unei societăți/ comunități din prisma experienței unui trainer?

Evoluția unei societăți/ comunități se vede în primul rând prin prisma educației. În România, de ani de zile, suntem pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește procentul populației care are studii superioare. De asemenea, suntem pe ultimul loc la procentul persoanelor care continuă să învețe după terminarea studiilor.

Educația formală, deși vine cu avantaje competitive clare în ceea ce privește reușita pe piața muncii, oferă prea puțin din cunoașterea și abilitățile necesare unei bune calități a vieții. Educația financiară, educația relațională, educația emoțională sau educația sexuală sunt doar câteva exemple.

Asta pe un fond pe care distanța dintre cei care au și cei care nu au este tot mai mare. Factorii de stres doar se diversifică și devin din ce în ce mai complecși. Trăim situații cu care nu ne-am mai întâlnit înainte sau situații pe care nu ne imaginam să le trăim prea curând.

Pandemia și războiul, cu toate consecințele care decurg de aici – criza financiară, crize sociale, relaționale, migrare – pun pe noi o presiune enormă pe care adesea o gestionăm prin evitare sau renunțare. Sănătatea mintală are de suferit și ajungem să existăm doar pentru supraviețuire.

Și care ar fi soluția, în acest sens?

Am convingerea că educația este cheia cu care nu doar să ieșim din crize și să supraviețuim, ci cu care să deschidem posibilități pe care nici nu ni le imaginăm. Și nu mă refer doar în sensul clasic al frecventării de cursuri, ci la orice formă de învățare: de la ceilalți, din experiențele proprii, de la mentori, din tutoriale, din cărți, din hobby-uri, de la oricine și orice.

Ce ingrediente (naturale, dobândite prin educație) ai nevoie pentru a deveni un bun trainer? Mai exact: ”Ce te recomandă ca trainer să-i schimbi pe alții?”.

Te recomandă un amestec de educație, abilități de prezentare și trăsături de personalitate, plus expertiza în subiectul predat. Iar expertiza nu înseamnă doar să-ți fi însușit o informație, ci să fi obținut tu rezultate practice cu ea. Abia atunci ai credibilitate și putere de a transforma.

Pentru mine, un trainer bun nu doar livrează informație, ci instalează în studenții săi încrederea să o aplice, starea și mentalitatea necesară reușitei. Urmărim să-și însușească nu doar abilități și competențe, ci și de un set de credințe și valori care susțin aplicarea lor.

De exemplu, degeaba faci un curs de antreprenoriat și modele de afaceri dacă nu știi ce să faci cu frica de eșec. Degeaba știi 30 de tehnici de vânzări dacă crezi că nu ești suficient de bun sau că actul de a vinde este rușinos. Degeaba știi produse bancare sau principii de educație financiară dacă urăști oamenii bogați. Nu vei reuși să creezi rezultate în lumea ta cu ceea ce știi.

De asemenea, cred că trebuie să-ți pese de oameni și simți o chemare înspre a le susține creșterea. Altfel, rămâi repede fără energie. Îți trebuie răbdare, flexibilitate, abilitate de a include fără să judeci.

Personalitatea poate fi oricare, atâta timp cât știi să o canalizezi constructiv. Oamenii sunt surprinși când le spun că sunt o persoană introvertită și timidă. Chiar sunt. Idei precum că trebuie să fii un bun om de scenă, un extrovertit cu voce percutantă sunt mituri. Carisma nu e înnăscută, e doar măsura în care ești prezent cu oamenii. Atât. Altfel, spun povești, dau exemple, fac analogii, ofer informație relevantă și aplicabilă practic, caut să includ voie bună – și funcționează foarte bine.

Ce rol joacă procesul de învățare continuă în a deveni un trainer?

Cred că procesul de învățare continuă este esențial în orice, nu doar în a deveni un trainer. Dar e adevărat că pe mine asta m-a adus la pragul în care să vreau să fiu trainer. Tot descoperind puterea minții și a cuvintelor, mă uitam în jur la conflicte, la modul cum oamenii își vorbesc unii altora – și vocea din mintea mea care spunea ”Doamne, ce ușor s-ar rezolva niște probleme dacă oamenii ar ști și ar aplica niște lucruri simple…” nu m-a mai lăsat să țin doar pentru mine.

Continuarea pe: https://bucurestiivechisinoi.ro/2022/12/camelia-padurarutrainerul-care-ne-invata-despre-cum-sa-gandim-nu-ce-sa-gandim/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava