Concert pascal
MOPAN Suceava

Cazinoul din municipiul Vatra Dornei își recapătă strălucirea și splendoarea de altădată. Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vatra Dornei a publicat mai multe fotografii cu stadiul actual al lucrărilor de restaurare din interiorul cazinoului. La exterior lucrările sunt aproape de finalizare, iar în momentul de față se lucrează intens pentru a restaura spațiile interioare. În sălile cazinoului au fost montate deja candelabrele și au fost refăcute decorațiunile interioare.

Reamintim că în momentul de față cazinoul este în restaurare și reparații, lucrările fiind finanțate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. La finalizarea lucrărilor „Cazinoul Băilor din Vatra Dornei” va deveni muzeu. Valoarea contractului este de 16.571.091,04 lei. Beneficiarul proiectului este Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, iar lucrările sunt realizate de asocierea firmelor SC IASICON SA și SC POLARH DESIGN SRL. De menționat că proiectul pentru consolidarea și restaurarea cazinoului din Vatra Dornei a fost semnat la finalul anului 2017, de Gheorghe Flutur, care la acel moment ocupa funcția de președinte al Consiliului Regional Nord Est. În mai 2018, Arhiepiscopia Sucevei și a Rădăuților, care deține drepturile de proprietate asupra cazinoului, anunța că s-a semnat contractul și că lucrările pot începe.

În urma lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii monument care va purta denumirea Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor”, va fi readusă în lumină arhitectura deosebită a construcției care a cunoscut perioade înfloritoare, dar și încărcate de zbucium. De asemenea, prin acest proiect se dorește promovarea patrimoniului istoric și cultural al Stațiunii balneoclimaterice Vatra Dornei, prin evidențierea resurselor și tradițiilor locale.

„Cazinoul Băilor de la Vatra Dornei este una dintre cele mai vechi clădiri din România. În țara noastră avem 3 cazinouri: cel de la Vatra Dornei, cazinoul de la Sinaia și cazinoul de la Constanța. Toate trei au fost construite în aceeași perioadă, în stiluri diferite. Clădirea aceasta a fost construită în anul 1898. Atunci a fost dată în funcțiune, iar proiectarea clădirii a început în jurul anului 1866. Este o clădire construită în perioada Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Joseph a fost cel care a semnat ordinul de începere a lucrărilor și de realizare a acestora la Cazinoul de la Vatra Dornei, care, la acea vreme, făcea parte din Bucovina. Provincie a Imperiului Austro-Ungar, se dorea ca și aici să fie o stațiune balneo-climaterică, așa cum erau în celelalte zone ale imperiului. (…) Clădirea în sine a fost afectată de ambele războaie mondiale, dar lucrări ample de reabilitare sau de reconstrucție nu au existat. Aceasta este cea mai amplă lucrare de reabilitare. Au fost doar două intervenții asupra clădirii, o intervenție în 1936 și alta în 1960, dar acestea au fost minimale.

Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit între 1896 și 1898 și este unul dintre cele mai frumoase din Europa. Ca sursa de inspirație, arhitecții s-au orientat către cazinoul din Baden, astfel că minunata construcție din Vatra Dornei a fost făcută într-un stil eclectic, cu unele note ale Renașterii germane. Astfel, proiectul cazinoului din Vatra Dornei a fost făcut de arhitectul austriac Peter Paul Brang, în timp ce lucrările au fost finalizate pe 10 iulie 1899. Cazinoul din Vatra Dornei este cel mai vechi din România și, pentru a primi aprobare de construcție, primarul din Vatra Dornei din acel moment, Vasile Deac, a mers în audiență la împăratul Franz Joseph al Austriei. Pentru a-l convinge, Deac a folosit drept argument faptul că în zonă vin mulți turiști la băi. Din acest motiv, cazinoul din Vatra Dornei mai este cunoscut și sub denumirea de Cazinoul Băilor. Franz Joseph a fost încântat de ideea construcției unui cazinou în Vatra Dornei și a sprijinit financiar acest proiect. Pentru a strânge restul banilor, s-a apelat la o chetă publică, dar și la un împrumut la o bancă din Viena. Cazinoul din Vatra Dornei era considerat o bijuterie arhitecturală a acelor vremuri, astfel că nu este de mirare că personalități precum Franz Joseph, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej i-au trecut pragul.

Din 1918 însă, soarta cazinoului a început să fie diferită. Mai întâi, el a trecut în proprietatea Fondului Bisericesc al Bucovinei, în contul reparațiilor de război pe care Austria a trebuit să le plătească României. Apoi, în timpul celui de-Al Doilea Mondial, clădirea a fost distrusă în mare măsură de soldații germani. Și venirea regimului comunist a afectat cazinoul din Vatra Dornei, deoarece acesta a fost naționalizat și transformat în club muncitoresc, în care aveau loc întâlniri sindicale, ședințe de partid sau campionate de șah. În 1987, Nicolae Ceaușescu și-a dat acceptul pentru refacerea cazinoului, iar lucrările au început cu muncitori și militari din zonă. Totuși, venirea Revoluției a pus și punct restaurării.

 

Cazinoul din Vatra Dornei își recapătă strălucirea de altădată (FOTO), 1.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava