Concert pascal
MOPAN Suceava

Abia intrat în relaţii contractuale cu CAS Suceava, Centrul de Permanenţă din Cajvana se face cunoscut prin… lipsa de la program a unui medic. Specialiştii CAS au aflat din presă despre întîmplare şi l-au sancţionat pe medicul Liviu Pavăl.

Cum s-a ajuns aici? Absenţa medicului Pavăl de la centrul de permanenţă Cajvana în timpul programului de lucru a fost constatată după ce acesta a fost implicat într-un accident rutier. Joi, pe 3 octombrie, în zorii zilei, medicul a lovit cu maşina, la o intersecţie de drumuri, un tînăr de 27 de ani, din Solca. Medicul ieşise cu maşina, deşi era de serviciu la Centrul Medical de Permanenţă din Cajvana.

Conform IPJ Suceava, după accident, Liviu Pavăl a vrut să fugă, însă a fost oprit şi imobilizat de localnici. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au vrut să îl testeze pe medic cu etilotestul, însă acesta a refuzat să suflet în fiolă. Bănuind că era băut, poliţiştii l-au dus pe şofer la spitalul de la Rădăuţi pentru recoltare de probe în vederea stabilirii alcoolemiei. Şi la spital bărbatul a făcut scandal şi a refuzat să i se recolteze sînge. Liviu Pavăl este cercetat de poliţisti pentru accidentul produs, dar şi pentru refuzul de recoltare a probelor de sînge. De precizat că tînărul rănit a necesitat cîteva zile de îngriiri medicale.

După ce a citit în presă despre aventura medicului, CAS Suceava s-a autosesizat şi un reprezentant al instituţiei, împreună cu un reprezentant al DSP Suceava, a efectuat un control pentru verificarea aspectelor menţionate. „Conform contractului încheiat cu instituţia noastră, în data de 2 octombrie 2013 programul de lucru al medicului la acest centru de permanenţă a fost în intervalul orar 15:00-08:00.

Facem precizarea că aceste centre de permanenţă funcţionează în regim de gardă, activitatea medicală la acest centru fiind asigurată, prin rotaţie, de cei 6 medici de familie prevăzuţi în contractul încheiat cu CAS Suceava. În zilele lucrătoare, garda se instituie în centrul de permanenţă între orele 15:00 şi 08:00 şi numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate. În zilele de sâmbată, duminică şi sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 8:00 şi durează 24 de ore”, a arătat Adela Băişanu, şefa CAS Suceava.

Echipa mixtă de control s-a deplasat la centrul de permanenţă Cajvana, în timpul programului de lucru al medicului menţionat, şi i-a solicitat acestuia o notă de relaţii referitor la nerespectarea programului de lucru în data de 2 octombrie. „Medicul a declarat că în timpul programului de lucru a fost solicitat pentru efectuarea unui consult la domiciliu şi s-a deplasat la acea solicitare la ora 03:15. Conform prevederilor Ordinului MS/MAI nr. 697/112/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale prin centrele de permanenţă, medicul de gardă nu are voie să părăsească centrul de permanenţă fără aprobarea dispeceratului medical de urgenţă, aprobare pe care nu a solicitat-o. Avînd în vedere absenţa nemotivată a medicului de la sediul centrului de permanenţă în intervalul orar 03:00- 08:00, acesta este sancţionat cu contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate”, a declarat Adela Băişanu.

Centrul de permanenţă Cajvana a intrat în contract cu CAS Suceava din luna septembrie 2013, iar medicii de familie care asigură permanenţă sunt din localităţile Cajvana, Sasca Mică, Botoşana, Cacica şi Stulpicani. Pentru celelalte două centre de permanenţă din judeţul Suceava, Vicovu de Sus, în contract din decembrie 2011, şi MEDFAM BUCOVINA NORD, în contract din luna iunie 2013, CAS Suceava a decontat, în primele 9 luni ale anului 2013, suma de 152.281 lei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava