Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs în data de 6 iulie 2014, la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” din Deva, în care a fost implicată aeronava tip Tecnam P2004 Bravo, identificată cu numărul YR-5173.

În data de 06.07.2014, pilotul aeronavei tip Tecnam P2004 Bravo, identificată cu numărul YR-5173, s-a deplasat la Aeroclubul Teritorial Deva cu intenția de a efectua un zbor particular  în zona aerodromului. La scurt timp după decolare, după ce aeronava a ajuns la o înălțime de aproximativ 80 de metri deasupra solului (conform înregistrărilor GPS), motorul s-a oprit brusc.

Pilotul a luat decizia efectuării unei aterizări de urgență pe un teren cultivat cu lucernă. Acesta a pus aeronava în picaj, efectuând un viraj strâns la dreapta, cu o pantă accentuată pentru menținerea vitezei, timp în care aeronava a pierdut înălțime, ajungând la aproximativ 16 de metri deasupra solului.

La ieșirea din viraj aeronava a lovit cu jamba de bot vârful unui copac aflat pe traiectorie. La aterizare, aeronava a luat contact cu solul pe trenul principal, iar după un rulaj scurt, în momentul în care jamba de bot a luat contact cu solul, aceasta s-a rupt, iar aeronava a capotat.

În urma acestui accident, pilotul nu a suferit vătămări corporale, nefiind necesară spitalizarea acestuia. Aeronava a fost avariată substanțial.

Cauza probabilă a producerii accidentului o constituie gestionarea eronată a cazului special de oprire necomandată a motorului imediat după decolare. Nu s-au putut identifica factorii care au dus la oprirea motorului.

Mai multe detalii se pot obține prin accesarea Raportului final de investigație publicat pe website-ul CIAS: http://www.cias.gov.ro/images/rapoarte/20140706_RF_YR-5173_RO.pdf

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava