Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto70 poze în acest set

Comuna suceveană Satu Mare este una dintre localitățile județului care s-a dezvoltat frumos în ultimii ani grație numeroaselor investiții care s-au făcut în mai toate domeniile, investiții gândite și puse în practică de o echipă sudată în fruntea căreia se află primarul Toader Adrian Lavric și viceprimarul Mihai Moroșan, un aparat propriu specializat și un Consiliu Local dedicat intereselor oamenilor. Primarul Lavric a declarat că la nivelul comunei au fost realizate sau sunt în derulare investiții de peste 6 milioane de euro,  bani proveniți atât de la bugetul local cât mai ales bani nerambursabili atrași prin proiecte finanțate de la bugetul de stat sau de la cel al Uniunii Europene.

Investiții într-o sală de sport școlară de 1,5 milioane de euro și în modernizări de drumuri în valoare de peste 2 milioane de euro

Edilul a amintit în primul rând de sala de sport școlară cu o capacitate de 102 locuri care se află în construcție în satul Satu Mare, investiție de peste 1,5 milioane de euro realizată cu fonduri de la Compania Națională de Investiții și de modernizarea a 4,03 kilometri de drumuri comunale, investiție de peste 2 milioane de euro care se face prin Programul Național ”Anghel Saligny”.  ”La sala de sport se lucrează bine și eu sunt mulțumit de stadiul în care suntem. Sperăm să finalizăm cu exteriorul și cu acoperișul până dă frigul pentru ca iarna să se poată lucra la interior, la instalațiile interioare, dotări, etc. Proiectul de modernizare a 4,03 kilometri de drumuri comunale este cel mai mare pe care-l derulăm acum cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Vor fi modernizate șase sectoare de drum, trei din Țibeni și trei din Satu Mare. Am început un tronson la Satu Mare și unul la Țibeni și o să se lucreze cât o să permită vremea”, a menționat Lavric. El a amintit și de alte investiții importante precum două noi locuri de joacă pentru copii la Satu Mare și la Țibeni realizate cu bani de la bugetul local. ”La locul de joacă de la Țibeni dacă ne permite vremea vom amenaja în acest an și o parcare modernă. Din bugetul local lucrăm la un trotuar în zona principală, în centrul satului Satu Mare. În mare parte lucrările au fost executate. Mai urmează montarea corpurilor de iluminat, plantarea copacilor ornamentali și însămânțarea cu gazon natural. Tot din bugetul local facem o rigolă în zona uliței numită ”la Sebastian  Balan”. Lucrarea am început-o anul trecut iar acum se lucredază și la acest tronson de rigolă. E o zonă de deal unde în urma ploilor torențiale apele inundau curțile oamenilor care au avut de suferit. Încercăm prin această investiție să-i ajutăm să captăm apele pluviale”, a spus primarul Lavric.

”Centru de zi pentru copii, dotări performante în școli și platformă pentru depozitarea deșeurilor voluminoase”

El a arătat că în lucru se află și noul gard al cimitirului din Țibeni în lungime de aproximativ 250 de metri liniari, investiție cu bani de la bugetul local. ”Am mai construit recent o alee pietonală în satul Țibeni în spatele Cooperativei care face legătura între două drumuri principale din Țibeni și mai departe cu centrul satului, magazine, școală și biserici”, a subliniat primarul. Toader Adrian Lavric a dezvăluit că la nivelul Primăriei sunt și alte proiecte de investiții care se află în diferite stadii precum cele care vizează construirea unui centru de zi pentru copii și a unei platforme pentru depozitarea deșeurilor voluminoase, ambele având contractele de finanțare semnate.  ”Avem contract cu o firmă de salubritate care săptămânal ridică fracția umedă și uscată dar problema care nu e doar la noi ci e una națională, o reprezintă deșeurile voluminoase. Am considerat că e o investiție necesară și va fi benefică cetățenilor noștri. Am atras finanțare prin PNRR, fonduri nerambursabile. Vom construi o platformă ecologică pe o suprafață de 2.500 de mp cu multiple containere pentru diferite deșeuri începând cu resturi vegetale precum crengi, textile, anvelope, azbociment până chiar la frigider pentru animale moarte. Vom informa cetățenii la timpul respectiv cum se va proceda. Avem termen de finalizare a investiției data de 30 septembrie 2024. Finanțarea e aprobată, contractul e semnat, avem obținute toate avizele de la instituțiile statului, iar acum se lucrează la proiectare după care scoatem la liciație acest obiectiv ambițios. Scopul este să avem un mediu și o comună curată”,a  explicat Lavric.  Primarul a mai spus că se mai află în faza de licitație un alt proiect important care vizează dotarea școlilor din comună cu echipamente moderne precum table interactive și cu mobilier pentru a asigura copiilor condiții de studiu la standarde europene. Mai venim cu sprijin financiar pentru toate cultele religioase din comună an de an în limita bugetului și urmărim toate oportunitățile de finanțare pentru a depune noi proiecte”, a pecizat primarul Lavric.

”Per ansamblu mă declar mulțumit de ceea ce am realizat dar nu ne oprim aici și continuăm dezvoltarea comunei Satu Mare”

El a ținut să sublinieze că nu putea realiza toate aceste lucruri fără ajutorul viceprimarului Mihai Moroșan, a echipei de specialiști de la nivelul Primăriei și a Consiliului Local care a fost deschis la toate inițiativele sale benefice cetățenilor. ”Avem o echipă sudată și o relație foarte bună începînd cu domnul viceprimar care supraveghează toate aceste lucrări să fie finalizate în parametrii stabiliți prin proiecte. Sprijin mare am și din partea aparatului propriu  pentru că majoritatea proiectelor începând cu sala de sport au fost făcute de angajații Primăriei iar documentațiile au fost foarte stufoase. Nu am plătit nici un leu pentru consultanță. Nu în ultimul rând am fost susținuți de Consiliul Local care au considerat că proiectele propuse sunt benefice și necesare comunității. Per ansamblu mă declar mulțumit de ceea ce am realizat dar nu ne oprim aici și continuăm dezvoltarea comunei Satu Mare”, a conchis Toader Adrian Lavric.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava