Concert pascal
MOPAN Suceava

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Nicolae Troașe, i-a trimis premierului României, Mihai Tudose, o adresă oficială prin care îi arată modul în care aplicarea prevederilor legale cu privire la plata defalcată a TVA va influența în mod negativ activitatea agenților economici. Adresa a fost trimisă după ce aproape 500 de firme din județ au răspuns unui chestionar cu privire la oportunitatea aplicării acestor măsuri.

„Am considerat util și necesar să interpelăm firmele cu privire la opinia lor privind intrarea în vigoare a acestui act normativ dar și cu privire la necesitatea adoptării altor măsuri ce vizează activitatea lor. Drept urmare, într-un termen relativ scurt am promovat un chestionar la care au răspuns un număr de 494 de agenți economici din Județul Suceava prin intermediul căruia aceștia și-au exprimat opiniile atât cu privire la acest act normativ dar și cu privire la alte probleme pe care le întâmpină în activitate”, i-a transmis Nicolae Troase premierului României.

El a precizat că CCI Suceava susține necesitatea combaterii fraudei fiscale, prin instituirea unor măsuri menite să conducă la creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare și la diminuarea evaziunii fiscale, susținând, totodată, și necesitatea elaborării unor astfel de măsuri, însă numai în urma unor analize asupra impactului acestora asupra mediului economic, pe termen mediu și lung.

Făcând referire la procedura de plată defalcată a TVA, astfel cum este reglementată prin O.G. nr. 23/2017, Nicolae Troașe a explicat că este mai mult decât evident impactul asupra mediului de afaceri și în special asupra operatorilor economici care își desfășoară activitatea în mod onest și legal. El a atras atenția că la adoptarea acestui act normativ nu a fost aplicat testul IMM în conformitate cu Legea nr. 346/2004, nu a fost elaborat nici un studiu de impact a mecanismului SPLIT-TVA și nici nu s-a respectat principiul predictibilității fiscale. Troașe a mai spus că operatorii economici vor întâmpina dificultăți în gestionarea cash-flow-ului, fapt ce va conduce în mod inevitabil la întârzieri în efectuarea plăților și la aplicarea de penalități, iar birocrația urmează să crească în mod semnificativ, în special prin dublarea numărului de plăți/încasări, dar și prin necesitatea implementării de măsuri suplimentare de verificare și management a tuturor operațiunilor privind TVA pe care le întreprinde operatorul economic.

„Sistemele informatice contabile existente pe piață nu au implementate posibilitatea de plată defalcată a TVA, acestea necesitând modificări care nu vor putea fi realizate decât cu cheltuieli suplimentare. Mai mult, operatorii economici vor avea cheltuieli majorate cu comisioanele bancare, și înacelași timp trezoreria statului nu dispune de un sistem informatic prin care operatorii economici să poată accesa în timp real extrasele de cont și nici nu pot fi efectuate operațiuni prin internet sau telefonul mobil”, a spus președintele CCI Suceava.

Nicolae Troașe a atras atenția că Agenția Națională de Administrare Fiscală nu are nici resursa umană și nici capacitatea tehnică necesară pentru a procesa numărul extrem de mare de solicitări de autorizare a plăților sau a operațiunilor care urmează a fi efectuate din conturile de TVA. Președintele CCI Suceava a mai precizat că dacă noile prevederi legale ar urma să intre în vigoare, productivitatea și competitivitatea operatorilor economici va fi afectată în raport cu societățile din celelalte state membre ale Uniunii Europene, fapt ce va conduce la o scădere a exporturilor și a economiei în ansamblul ei. „Actul normativ încurajează derularea relațiilor comerciale externe, în detrimentul stabilirii unor relații de colaborare între operatorii economici naționali, primele nefiind supuse rigorilor stabilite de procedura de plată defalcată a TVA. Regimul derogatoriu de care beneficiază micii agricultori începând cu data de 1 ianuarie 2017, menit să reducă sarcinile administrative, este practic anulat prin introducerea procedurii de plată defalcată a TVA”, a spus Nicolae Troașe.

Mai mult, el a precizat că impunerea obligațiilor stabilite prin O.G. nr. 23/2017 societăților nerezidente care sunt înregistrate în România i-ar putea determina să aleagă alte țări pentru a-și desfășura activitatea economică;

Nicolae Troașe a făcut referire și la faptul că termenul de șapte zile lucrătoare pentru virarea din contul curent in contul de TVA a încasărilor în numerar sau cu cardul este unul foarte scurt și generează o sarcină administrativă disproporționată prin necesitatea de efectua în mod continuu calculele și plățile TVA-ului, putându-se ajunge la situația în care efectuarea transferurilor in contul de TVA să fie făcute zilnic. Nu în ultimul rând, el spus că actul normativ nu reglementează aspectele procedurale legate de TVA aferent contractelor de factoring, rețineri de garanții de bună execuție, sume achitate pe baza facturilor de decontare, în numele și contul altei persoane impozabile sau compensări.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava