Concert pascal
MOPAN Suceava

Mihai Eminescu, unul dintre cele mai de preț daruri ale lui Dumnezeu pentru poporul român, a fost omagiat luni, 15 ianuarie 2024, în cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, printr-o serie de manifestări culturale, spirituale și educaționale.

Unul dintre evenimentele prin care a fost celebrată Ziua Culturii Naționale a fost conferința organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic de către Centrul Eparhial Suceava, prin Sectorul Cultural, Sectorul Media și Comunicare și Biroul de Presă și Relații Publice, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Între instituțiile partenere ale manifestării „Perspective internaționale ale culturii naționale”, s-au numărat Institutul Cultural Român, Centrul de Cultură și Tradiție Italo-Românească Torino, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava și Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Întâlnirea cu un profund caracter cultural-artistic, prin care, între altele, au fost evocate personalitatea și numele poetului național al românilor, Mihai Eminescu, ca unul dintre cei care s-au remarcat în perioada modernă a istoriei noastre prin valorificarea trecutului poporului nostru, a fost moderată de prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava și lect. univ. dr. Alexandru Prelipcean, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, și director al Revistei Candela a Eparhiei Sucevei.

Evenimentul, transmis în direct pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare, a debutat cu imnul național de stat și a continuat cu intonarea rugăciunii Tatăl Nostru de către corul „Vivat Musica”, format din liceeni ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dirijați de prof. Iulia Buraciuc. Pe parcursul serii, grupul coral a încântat publicul prezent și prin interpretarea pieselor „Sara pe deal”, „Pe Mureș și pe Târnavă”, „The Blessing”, „Sim Shalom”, și „Haleluia”.

A urmat discursul invitatului special al serii, maestrul Matei Vișniec, scriitor – poet, dramaturg, romancier, jurnalist. Născut în Bucovina, premiat la nivel internațional pentru piesele de teatru excepționale traduse în peste 20 de limbi și puse în scenă în peste 50 de țări, acesta le-a împărtășit celor prezenți, dar și celor care au urmărit online conferința, despre momentele importante și întâlnirile revelatoare ale vieții sale, atât în locurile natale, în Bucovina, dar și în Franța, meleaguri a căror influență poate fi regăsită în întreaga sa operă. Totodată, acesta a vorbit despre importanța culturii în spațiul contemporan, precum și despre valorile fundamentale ale unui popor, ca libertatea și democrația într-o lume în care nedreptatea, ura, și războiul influențează transmiterea principiilor și identității naționale.

Manifestarea prilejuită de împlinirea a 174 de ani de la nașterea poetului național al românilor a continuat cu intervenția domnului Dorian Branea – eseist, traducător, antreprenor cultural și diplomat, directorul Institutului Cultural Român din New York. Domnia sa a vorbit despre activitatea pe care instituția pe care o reprezintă o desfășoară în această perioadă, împărtășind totodată elementele care stau la baza diplomației culturale.

Despre identitatea noastră națională a vorbit și pr. Constantin Oprea, consilier eparhial al Sectorului Cultural al Centrului Eparhial. De asemenea, sfinția sa a împărtășit din experiența timpului petrecut la Institutul Cultural Român din New York, perspective internaționale ale culturii naționale.

Următorul dar muzical al serii a fost oferit de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Înființat în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, grupul este dirijat de arhid. Ilie Leonte, și coordonat de arhid. Nifon Baciu. Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” este format din preoți, diaconi – absolvenți ai Facultăților de Teologie Ortodoxă, precum și ai instituțiilor de învățământ universitar cu profil muzical – și din studenți teologi care, din dragoste și din pasiune față de cântul bizantin, dau slavă lui Dumnezeu prin cântarea psaltică, înmulțind, totodată, talantul primit. Grupul poate fi audiat zilnic și în cadrul slujbelor oficiate la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, transmise în direct pe canalul de YouTube al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Repertoriul pregătit pentru Ziua Culturii Naționale a cuprins piesele Unirea și unitatea românilor, pe versuri ale Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim Giosanu; Cântecul soldatului necunoscut, 1918; muzica: pr. Cristian Alexandru; Răsai asupra mea, versuri: Mihai Eminescu, muzica: arhim. Clement Haralam; Ne vom întoarce, versuri: Radu Gyr, muzica: pr. Cristian Alexandru.

Un alt invitat de seamă al serii a fost doamna Valentina-Mihaela Pascal, psiholog și membră a Consulta Femminile del Consiglio regionale Piemonte, consilier psihopedagogic și coordonator al programului de „Terapie prin artă – PantoMia – pentru copii”, la Centrul de Cultură și Tradiție Italo-Românească A.P.S. din Torino. Au fost împărtășite frumusețile și provocările activității desfășurate la centrul pe care aceasta îl conduce, activitate menită să contribuie la cunoașterea, păstrarea și promovarea spiritualității, culturii și tradițiilor noastre în comunitatea românească din zona Torino.

Evenimentul la care au fost prezente oficialități, dar și oameni ai școlii, slujitori ai Bisericii, copii și tineri, iubitori de cultură și de artă și nu numai s-a încheiat cu un moment emoționant, oferit de tânăra Maria Cristina Lucan. Împletind versurile poetului nepereche cu muzica și sensibilitatea care o caracterizează, aceasta a dăruit publicului momentul „Atât de fragedă…”.

Irina Ursachi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava