Concert pascal
MOPAN Suceava

Un credincios sucevean este revoltat că arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, apelează la firme de pază pentru a fugări cerșetorii din zona bisericilor. El cere ca acestora să li se asigure servicii sociale conform statutului bisericesc. ”Am văzut un reportaj în care Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a menționat că va solicita firmă de pază pentru rezolvarea problemelor persoanelor care apelează la mila publicului în mod agresiv în poarta de acces a Catedralei Arhiepiscopale. Arăt faptul că nu este o noutate ca reprezentanții Bisericii Ortodoxe să solicite firme de pază în lăcașul de cult creștinesc pentru a face abuzuri prin lovire față de persoanele menționate la instigarea preoților. În reportaj am văzut că părintele stareț a formulat sesizare Politiei Locale în vederea identificării și sancționării persoanelor care apelează la mila publicului, conform art. 2, punctul 3, din Legea 61/1991. Părintele stareț avea obligația să sesizeze serviciul de asistență socială al Arhiepiscopiei în vederea asigurării de servicii sociale, consiliere socio-familială, vocațională și psihologică, cantine sociale, conform Statutului bisericesc. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe fac acest lucru deoarece au bani și totodată încalcă cu bună știință cuvântul Domnului în vederea ajutorării aproapelui.

În ziua de astăzi arăt faptul că credincioșii declarativ fac rău aproapelui profitând că vin la biserică de fațadă și totodată profitând de situația socială a persoanelor care apelează la mila publicului. Este inadmisibil ca Arhiepiscopul să solicite firme de pază pentru a rezolva situația persoanelor care apelează la mila publicului, știind că nu duce grija zilei de mâine. În art. 138, alin. 2 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române arată faptul că Biserica Ortodoxă Română, prin unitățile sale componente locale și centrale (parohia, mănăstirea, protopopiatul, vicariatul, eparhia, mitropolia și Patriarhia), precum și prin organizațiile neguvernamentale care funcționează cu aprobarea autorităților bisericești competente, asigură servicii sociale și medicale, acreditate conform legislației în vigoare.

Poliția locală are obligația identificării persoanelor inapte de muncă și încredințarea acestora serviciului public de asistență socială în vederea acordării serviciilor sociale conform art. 6, lit. d) din legea 155/2010 și totodată arăt faptul că au obligația sancționării persoanelor apte de muncă conform art. 2, punctul 3 din legea 61/1991. Pentru a combate cerșetoria și sărăcia, arăt faptul că serviciul public de asistență socială și primăria de circumscripție are obligația acordării servicii sociale conform legii 292/2011, să acorde venitul minim de incluziune conform legii 196/2016, înființeze centre de zi pentru minorii depistați că apelează la mila publicului conform legii 156/2023, să acorde cantine de ajutor social din fonduri locative, să acorde locuințe sociale în baza legii 114/1996, să acorde rechizite, îmbrăcăminte și masă caldă pentru a preveni abandonul școlar și de vagabondaj. Față de cele menționate mai sus, solicit ca Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, să menționeze în răspuns ce măsuri se vor lua cu persoanele identificate că apelează la mila publicului de către viitorii agenți de pază în vederea asigurării serviciilor sociale conform statutului bisericesc. Având în vedere cele menționate mai sus, vă rog să dispuneți luarea măsurilor legale ce se impun și totodată aș avea rugămintea să-mi trimiteți răspuns într-un timp rezonabil”, a scris credinciosul.

”Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților se ocupă în mod organizat prin toate centrele specializate aflate în grija arhiepiscopiei ca să ajute pe cei săraci. La sfârșitul anului 2023 au beneficiat de ajutor specializat, precum și de ajutor filantropic, prin intermediul instituțiilor din subordine, peste 200.000 de beneficiari (asistență socială, medicală, hrană etc.). Asistența socială în Bucovina oferită de arhiepiscopia noastră în anul 2023 a fost în valoare de peste 23.000.000 RON, fiind făcută în mod organizat. Și apoi, să facem o diferență între oamenii săraci și cerșetorii care slujesc altor interese și profită de buna-credință a semenilor lor”, a răspuns IPS Calinic.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava