Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Mai mulți enoriași îi cer arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, să-i evidențieze pe preoții care slujesc cu sacrificiu și cu multă dedicare în parohii misionare.

”Când îi veți evidenția, în același mod cum promovează site-ul Patriarhiei, pe acei preoți ai eparhiei care, cu același sacrificiu și poate cu mai multă dedicare, slujesc în parohii misionare, muncind pentru nevoile lor și ale familiilor și în alte domenii de activitate (pictură, tâmplărie, profesori, funcționari publici, medici)? Cum îi veți aprecia, dincolo de ascultarea pe care trebuie să o facă, pe acești preoți care de cele mai multe ori nu au casă parohială, fiind nevoiți să facă naveta (mai mulți sau mai puțin kilometri) între locul de muncă, familie biserică și parohie? Cât valorează un preot care îndrumă o parohie cu 100 de suflete și cât valorează un preot care îndrumă o parohie cu 1000 de suflete? Unde găsesc acești preoți misionari resursele necesare (financiare, materiale, umane) pentru ca activitatea complexă a parohiei să se desfășoare la nivel optim?”,a  întrebat enoriașul.

”Evidențierea preoților se face la propunerea părinților protopopi, ca cei care lucrează direct cu ei.

În general, preoții care au parohii mici predau religia sau alte discipline în școli.

Spre surprinderea multora, și asta v-o spun din propria experiență, în foarte multe parohii mici s-au construit biserici, case parohiale și de prăznuire, clopotnițe, lumânărare etc., înaintea parohiilor mari. Depinde foarte mult de implicarea preotului și a Consiliului Parohial.

Bănuiesc că știți că într-o parohie cu 500 familii preotul lucrează cu un procent de 10% dintre ele, nu cu toate 500.

Valoarea unui preot, indiferent de numărul enoriașilor pe care îi păstorește, o stabilește doar Dumnezeu. Eu pot aprecia doar dacă un preot își împlinește cu bună rânduială slujirea sau nu”, a răspuns IPS Calinic.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava