Concert pascal
MOPAN Suceava

Municipiul Fălticeni a găzduit, duminică, mai multe evenimente prilejuite de aniversarea a 115 de ani de la nașterea sculptorului Ion Irimescu. Manifestările au început cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți la mormântul maestrului Ion Irimescu, din cimitirul Bisericii Sf. Voievozi din Oprișeni, la care au participat oficialități locale și județene, parlamentari, dar și prieteni ai artistului și oameni de cultură. După slujba de pomenire, la Muzeul de Artă Ion Irimescu a avut loc simpozionul „Irimescu – arc peste timp”, în cadrul căruia, atât oficialitățile, cât și oamenii de cultură prezenți au insistat asupra necesității transformării acestui muzeul în unul de interes național.

În deschiderea lucrărilor, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat că este onorat să participe la sărbătorirea a 115 de ani de la nașterea maestrului Ion Irimescu. „Sunt onorat să fiu aici, alături de foarte mulți dintre prietenii maestrului Ion Irimescu. Este extrem de important să sărbătorim un om care este un simbol pentru municipiul Fălticeni. Și consider că în fiecare zi trebuie să-l sărbătorim, să ne amintim de personalitatea maestrului Ion Irimescu”, a spus Cătălin Coman.

Invitată să ia cuvântul, prefectul Mirela Adomnicăi, a subliniat faptul că toți cei prezenți la eveniment au obligația să facă tot ce le stă în putință pentru a transforma Muzeul Ion Irimescu într-un muzeul de importanță națională. „Acest muzeu este o instituție unică la nivel național, având în vedere că aici este găzduită cea mai mare colecție de autor din țară. Aici avem operele și sufletul maestrului Ion Irimescu. Iar aceste opere au transformat municipiul Fălticeni într-o adevărată metropolă a artei. Fălticeni este un oraș muzeu, iar edilii și comunitatea au misiunea nobilă de a promova aceste valori”, a spus Mirela Adomnicăi.

La rândul său, deputatul PSD Alexandru Rădulescu, a spus că evenimentul de astăzi este fără doar și poate „evenimentul principal” al municipiului Fălticeni, fiind dedicat celui mai important om al municipiului. „Maestrul Ion Irimescu a făcut cel mai mult pentru municipiul Fălticeni. Și consideră că opera maestrului nu a aparține unui grup, ci aparține tuturor fălticenenilor, județului Suceava, României și umanității. Să ne bucurăm de ce ne-a lăsat maestrul, iar noi vom face tot ce ne stă în putință să-i respectăm și să-i promovăm opera”, a fost mesajul deputatului Alexandru Rădulescu.

Unul dintre susținătorii transformării Muzeului de Artă Ion Irimescu într-un muzeu de interes național a fost prof.univ.dr. Ioan Opriș, fost secretar de stat în Ministerul Culturii și unul dintre cele mai recunoscute personalități în domeniul protejării patrimoniului național. În cuvântul său, Ioan Opriș a spus că lucrările găzduită de Muzeul de Artă „Ion Irimescu” au o valoare imensă „care poate să ajungă de ordinul miliardelor de euro”, dar extrem de important este ca acestea să fie păstrate și conservate. Ioan Opriș a precizat că muzeul din Fălticeni are nevoie de personal specializat, de muzeografi și restauratori, astfel încât operele lăsate moștenire de maestrul Ion Irimescu să nu se deterioreze.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava