Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul Pro România Suceava, Emanuel Havrici, a acordat un interviu în care a vorbit despre prețul lemnului de foc pentru populație, el precizând că a inițiat un proiect de lege care ar putea duce la scăderea acestuia. Vă prezentăm interviul dat de Emilian Havrici redacției noastre:

Domnule deputat, în calitatea dumneavoastră de membru al Comisiei Parlamentare de Agricultura şi Silvicultura si inginer silvic, cum vedeţi aprovizionarea cu lemn de foc a populaţiei pentru acest an?

Iernile din 2015 si 2016 au fost foarte dificile din puntul acesta de vedere, o parte a cetăţenilor au stat în frig sau au cumpărat lemn de foc la pret de lemn pentru construcţii datorita unei modificări legislative a Guvernului Cioloş care favoriza marile companii forestiere în detrimentul populaţiei. Pe acest fond subiectul aprovizionării populaţiei cu acest combustibil a fost una dintre temele de campanie electorala acum patru ani. Prin modificarea Codului Silvic pe care am iniţiat-o în anul 2017 cantitatea de lemn de foc valorificată către populaţie s-a triplat, ca urmare există resursa suficientă pentru necesităţile populaţiei. Îi sfătuiesc pe cei care au posibilitate financiara să îşi facă stocuri de material lemnos având în vedere că într-o conjunctură politica defavorabilă există probabilitatea să ne întoarcem la situaţia din 2016.

Este adevărat ca problema lemnului de foc este rezolvată, totuşi preţul este considerat foarte ridicat.

În cursul acestui an am iniţiat cu sprijinul colegilor parlamentari de la Pro România un proiect de lege prin care se va reduce TVA-ul la lemn de foc de la 19% la 5%, ceea ce va reduce costul încălzirii locuinţelor. Este adevărat că unii furnizori de masă lemnoasă cresc preţurile nejustificat, dar nu pot promova o lege care să facă apel la moralitatea celor ce livrează această resursă.

Cum vedeţi evoluţia pieţei lemnului în anul următor?

Piaţa lemnului a fost serios afectată de situaţia generală a economiei globale, multe societăţi au falimentat sau sunt într-o situaţie foarte grea. Ministerul Mediului şi Pădurilor nu a intervenit pentru sprijinirea acestora, probabil fiind singurul domeniu pe care actualul Guvern a hotărât să nu îl ajute. Fără ajutor guvernamental se vor pierde mii de locuri de muncă.

Cum se adaptează Regia Naţională a Pădurilor la aceasta situaţie?

Sper ca informaţiile pe care le am că începând cu 1ianuarie 2021 vor fi concedieri masive să nu fie adevărate, dar e un subiect mult vehiculat.

Ce ne puteţi spune despre ce va urma în Parlamentul României?

Este previzibil că actuala majoritate parlamentară PSD-PNL să funcţioneze în continuare. PSD este un partener fidel al actualului Guvern PNL şi îl susţine necondiţionat. Nu cred că în viitoarea legislatură lucrurile se vor modifica, dar să vedem şi cum vor fi rezultatele la urne.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava