Concert pascal
MOPAN Suceava

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a prezentat, joi, 12 iulie 2018, publicului prezent în Piața Sfatului din Brașov, documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani, precum și expoziția de fotografie a agenției, România: Evoluție.

La invitația managerului Muzeului Judeţean de Istorie din Brașov, istoricul Nicolae Pepene, AGERPRES a reușit să aducă brașovenilor și turiștilor din Brașov filmul și expoziția, special realizate cu ocazia Centenarului.

Astfel, imaginile expuse în fața Muzeului Județean de Istorie din Brașov au fost admirate de sute de persoane, de-a lungul zilei, iar documentarul a fost urmărit de cei prezenți atât în muzeu, cât și în aer liber, în Piața Sfatului.

Centenarul României trebuie să fie marcat de evenimente culturale care să prezinte şi sub forma unei documentări istorice, dar în acelaşi timp şi să facă apel la emoţiile noastre pentru că, pentru mine, mesajul filmului, deşi este un film care abordează o tematică într-o anumită măsură destul de dură, mesajul este optimist pentru că, raportându-ne la generaţia Unirii şi raportându-ne la gesturile de patriotism făcute de români în această perioadă a istoriei recente, vedem că apar modele pe care le putem alege atunci când vorbim de patriotism autentic. Filmul acesta reuşeşte să surprindă momente de patriotism autentic. Cred că asta este cea mai importantă calitate şi poate fi un model a ceea ce înseamnă filmul documentar care merge în această zonă a emoţiilor, dar nu cade în festivism specific, din păcate, acestui an al Centenarului”, a afirmat Nicolae Pepene.

De asemenea, istoricul a mulţumit AGERPRES pentru colaborare, precizând faptul că aceasta este una pe termen lung, urmând să aibă loc și alte expoziţii, în diverse spaţii istorice din Braşov, cu fotografii din arhiva fotografică AGERPRES.

Prezent la eveniment a fost și directorul general al agenției, Alexandru Giboi, care a vorbit celor din Piața Sfatului despre proiectul AGERPRES dedicat sărbătoririi celor 100 de ani.

Centenarul, din punctul nostru de vedere, înseamnă un moment în care noi ar trebui să facem o analiză foarte serioasă a trecutului, a prezentului şi să ne gândim foarte atent şi dedicat la viitor. Pentru că, de fapt, trecutul şi toate imaginile acestea pe care le prezentăm noi, azi, nu ar trebui să reprezinte doar un subiect nostalgic sau o ocazie cu care să privim în trecut, cu melancolie, ar trebui să ne ajute, de fapt, să ne dăm seama în ce direcţie vrem să mergem de acum încolo, să ne pună pe gânduri şi să ne dea teme de gândire pozitive – de ce nu – apropo de viitor”, a afirmat directorul general al AGERPRES.

Evenimentele de la Brașov au avut loc în timpul fEestivalul de cArte și Muzică Libris, iar directorul Libris Braşov, Augusta Oniţă, a subliniat faptul că expoziţia de fotografie prezentată la Braşov de AGERPRES şi albumul fotografic sunt „o realizare cu totul şi cu totul extraordinară”.

Despre filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani”

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Trailerul documentarului poate fi accesat la: https://goo.gl/3V2Xfa.

Despre România: Evoluție

Expoziția de fotografie România: Evoluție cuprinde imagini din arhiva istorică a agenției AGERPRES, cele mai bune imagini care ilustrează evoluția României, realizate în ultimii ani de către fotoreporterii Agenției Naționale de Presă, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, înfățișând personalități precum Maria Tănase și George Enescu. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.

Parteneri: Associated Press, TAROM; susținut de Centenarul Filmului Românesc, Institutul Cultural Român; văzut de Radio Guerrilla; parteneri media: Antena 3, Europa FM, Radio România, TVR.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava