MOPAN Suceava
Galerie foto37 poze în acest set

Miercuri seară, stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, i-a dat directorul firmei sucevene „General Construct”, Viorel Nuţu, ordinul de începere a lucrărilor de restaurare a lăcaşului de cult şi a infrastructurii conexe printr-un proiect european. La eveniment a fost prezent şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea alături de care s-au aflat prefectul Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor şi primarul de Putna, George Coroamă. Ceremonia de înmînare a ordinului de începere a lucrărilor a fost precedată de o slujbă specială oficiată de un sobor de preoţi condus de stareţul Melchisedec. «Luminează sufletele robilor tăi care vor lucra aici și întăreşte braţele lor ca întotdeauna să săvârşească ceea ce este bine », a spus stareţul Mănăstirii Putna.

Slujbă specială la începerea lucrărilor

Proiectul are o valoare de peste 3 milioane de euro, iar contractul de finanţare a fost semnat, pe 27 martie 2014, de ministrul Dragnea şi de stareţul Velnic Melchisedec. « Mulţumim domnului vicepremier Dragnea pentru dragostea pe care ne-a arătat-o în seara asta de a fi în mijlocul nosotru. Ne-a bucurat în mod deosebit pe 19 martie când am semnat contractul de finanţare al proiectului restaurare, modernizare și tot ceea ce trebuieste la un locaș de cult în vremuri atât de grele. Grele am spus pentru că este greu azi să faci rost de fonduri și să poti obţine finanţare şi mai cu seamă să reuşeşti un proiect destul de greu « restaurare și valorificare durabilă a patrimoniulul cultural naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna ». La semnarea contractului domnul Dragnea a spus că doreşte să fie prezent la darea ordinului de demarare a lucrărilor. M-am bucurat atunci când am auzit acest lucru şi mă gândeam oare când va sosi momentul. Şi iată că cu ajutorul lui Dumnezeu a sosit momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor », a spus stareţul Melchisedec.

Dragnea s-a închinat la mormântul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt

Vicepremierul Dragnea s-a închinat la mormîntul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din interiorul bisericii mănăstirii Putna şi a spus că principala preocupare a Guvernului Ponta este aceea de a conserva patrimoniul cultural. El a mai spus că Mănăstirea Putna reprezintă un simbol naţional, un simbol al bisericii ortodoxe române. «Am mai multe motive care m-au făcut să fiu în seara asta aici. În primul rând pentru a arăta clar că guvernul Ponta sprijină restaurarea, conservarea și protejatrea monumentelor istorice în general și a bisericilor şi mănăstirilor în special. Pentru noi acesta este un obiectiv major, un obiectiv strategic. Al doilea motiv este unul personal pentru că mi-am asumat public dragostea mea pentru biserică fără nici un fel de ezitare. Al treilea motiv a fost că am vrut să fiu prezent aici când încep lucrările la Mănăstirea Putna pentru că acest așezământ reprezintă un simbol naţional și un simbol pentru biserica ortodoxă română. Este un simbol de fapt pentru întreg poporul român », a spus Dragnea în faţa mormântului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

3,25 de milioane de euro, valoarea proiectului de la Mănăstirea Putna

Cele peste 3 milioane de euro vor fi alocate pentru restaurarea şi consolidarea Casei domneşti, a atelierelor, a stăreţiei, a cramei şi a chiliilor care fac parte din ansamblul mănăstirii Putna, înlocuirea acoperişului, refacerea aleilor, a drenurilor, dar şi pentru sistemul electric şi termic al mănăstirii. Durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni. Suma totală a proiectului este de 3,25 milioane de euro, din care 3,15 milioane vor fi asigurate de Uniunea Europeană. La momentul semnării contractului de finanţare, vicepremierul Dragnea afirma că mănăstirea Putna reprezintă un simbol cultural important pentru România, fiind legată direct de domnitorul Ştefan cel Mare,care „se odihneşte acolo”, şi de istoria pe care acesta a scris-o pentru poporul român. El mai spunea că vrea ca peste doi ani, atunci cînd se vor sărbători 550 de ani de la ctitorire, Mănăstirea Putna să arate aşa cum se cuvine.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava