Concert pascal
MOPAN Suceava

Comunicat.

„Consiliul Internațional de Cinema, de Televiziune și Comunicare audiovizuală a ales anul acesta orașul Suceava, din România pentru a găzdui festivalul. Suceava cu mânăstirile și cu ansamblul de biserici bizantine înscrise în patrimoniul internațional UNESCO este un loc ideal pentru a împărtăși cultura în toate formele ei.”

Acestea au fost câteva din cuvintele adresate de d-na  Irina BOKOVA, director general UNESCO, în cadrul mesajului video transmis participanților la evenimentul care tocmai s-a încheiat la finele săptămânii trecute la Suceava. Deși nu a înregistrat o vizibilitate pe măsură în massmedia, evenimentul a întrunit o mare familie de cineamatori din cele treizeci de țări membre ale Uniunii Internaționale de Cinema(UNICA). Au fost oameni care se cunosc de mulți ani și care se revăd an de an, cu ocazia festivalului și congresului aferent.

Dincolo de palmares, cifre, și statistici (acestea sunt deja cunoscute) se cuvin menționate câteva aspecte care au marcat desfășurarea evenimentului. Primul a fost ceremonia de deschidere a festivalului, organizată în Cetatea de Scaun a Sucevei, unde atmosfera medievală moldavă a încântat participanții din afara țării, aceștia declarându-se impresionați de tot ce au văzut și admirat. Costumații medievale, ceremonialul în sine, primirea cu pâine și sare de către primarul Sucevei, „apariția” inedită  a domnitorului Ștefan cel Mare, dar și spectacolul etnofolcloric oferit au reprezentat un bun început pentru manifestarea din acest an.

Apoi a fost calitatea impecabilă a proiecțiilor cinematografice, realizată în condiții tehnice ireproșabile, datorită dotărilor Cinematografului „Modern”, recent renovat, astfel că programele naționale ale țărilor prezente în competiție au putut fi vizionate într-o manieră corespunzătoare, apreciată de participanți. Pe de altă parte, a contribuit la reușită și programul turistic aferent festivalului propriu-zis, respectiv cele două excursii în zone pitorești ale Bucovinei, care au lăsat o impresie extraordinară celor prezenți. Spledoarea mânăstirilor din Bucovina, originalitatea ceramicii de la Marginea, un  program artistic de o calitate profesională de excepție, asigurate de ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu” și ansamblul artistic „Arcanul” al Univesității „Ștefan cel Mare” din Suceava, au fost ingredientele unei reușite depline în această direcție. Dacă la acestea mai adăugăm varietatea culinară bucovineană, putem avea tabloul complet al imaginii locurilor prin care au trecut.  Remarcabile au fost declarațiile unor participanți, care la sfârșitul celor șapte zile petrecute în Bucovina au declarat în mod hotărât, că vor șterge definitiv din memoria lor afectivă, imaginea eronată asupra României, cunoscută înainte, din massmedia țărilor din care provin. Au descoperit o altă țară, cu totul altfel, decât fuseseră ei informați. Marea lor majoritate s-au aflat pentru prima dată la noi, astfel că impactul cu realitatea nostră a fost unul pe măsură. Mulți dintre ei se mai află la această oră încă la noi sau au spus în  mod hotărât că vor să revină.

Un moment distinct al manifestării l-a constituit Congresul anual al UNICA, găzduit în sala „Ștefan cel Mare” a Palatului Administrativ. Dincolo de problemele curente ale UNICA dezbătute în plen, a fost pe larg abordată problema posibilei integrării pe mai departe  a unei secțiuni dedicate tinerilor profesioniști. Opiniile pro sau contra au fost egale prin votul exprimat,  astfel că acest aspect rămâne de discutat pe mai departe.  Problematica tinerilor amatori sau profesioniști a fost adusă pe ordinea de zi a congresului de reprezentanții României, încă de acum doi ani, întrucât s-a constatat că secțiunea dedicată tinerilor cineaști a înregistrat în ultimii ani un anumit regres. Prin faptul că România  a asigurat gratuitate pentru cazare și masă pentru câte un tânăr din fiecare țară membră UNICA, am demonstrat că, în calitate de țară membră suntem interesați de viitorul uniunii. Acest lucru a fost posibil prin bunăvoința administrației  municipiului Suceava, condusă de primarul Ion Lungu. La congres România a fost reprezentată de Emilian Urse, președintele Asociației Naționale a Cinecluburilor din România și prof. Viorel Ieremie, președintel al Clubului Video Art a elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș ” din  Suceava.

Ca la orice eveniment de profil, cu o asemenea anvergură, momentul cel mai important, așteptat de toți, l-a reprezentat Gala decernării premiilor UNICA, din ultima zi de festival, un fel de corolar al întregii săptămâni. Au fost vizionate filmele tinerilor participanți la secțiunea așa-numită Young UNICA, respectiv, participanții la workshop-ul oferit tinerilor de către țara noastră și coordonat cu profesionalism desăvârșit de Andreea Știliuc și Relu Tabără din partea TVR Iași. Tinerilor li s-au oferit diplome de participare și un premiului special, o cupă, din partea Colegiului Național „Petru Rareș ” și a Clubului Video Art. Aceștia au mulțumit organizatorilor pentru oportunitatea oferită, așteptând pe mai departe să participe la următorul eveniment organizat de România, respectiv Festivalul internațional Video Art pentru liceeni. A urmat un spectacol artistic folcloric, derulat cu același profesionalism de către Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu”. După decernarea premiilor, pentru cele mai valoroase filme din programele naționale, a urmat momentul festiv al predării steagului UNICA de către primarul municipiul Suceava, Ion Lungu și profesorul Viorel Ieremie, președintele Clubului Video Art  de la Colegiul Național „Petru Rareș din Suceava, cei doi fiind cei care au preluat steagul, anul trecut, la Sankt Petersburg, în Rusia. Predarea s-a făcut către delegația Germaniei, țara care va organiza evenimentul în anul următor, reprezentată de Erik Jäger, președintele Federației de profil din Germania și Klaus Piotrowski, vicepreședinte. Evenimentul se va desfășura la Dortmund.

Ca o remarcă a momentului, delegația germană prezentă pe parcursul întregii săptămâni la Suceava, în calitate de observator, a apreciat în mod deosebit modul în care România a organizat evenimentul,  afirmând că Germania nu va putea organiza UNICA într-o asemenea manieră.

Pentru reușita evenimentului  a coordonat activitățile un comitet de organizare alcătuit din Ion Lungu, primarul municipiului Suceava- președinte de onoare, prof. Viorel Ieremie, Colegiul Național Petru Rareș” Suceava – președinte executiv, conf, univ, dr. Mihai Dimian,  prorector, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava – membru, Emil Mateiaș, vicepreședinte al Asociației Cinecluburilor din România – membru, prof. Anca Greculeac, dir. adj.Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava – membru, Sorin Filip și Călin Brăteanu – membri din partea Centrului Cultural Bucovina, prof. Valentin Ianoș, director, Casa de cultură a studenților – membru, Cezar Olariu, din partea Primăriei municipiului Suceava – membru.

Tuturor acestora li s-a adăugat profesori și elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” și Clubul Video Art, cât și studenți de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Toți aceștia, în calitate de voluntari au fost prezenți pe toată durata evenimentului, asigurând buna desfășurare a acestuia.

Prof. Viorel Ieremie,
președinte executiv al Festivalului UNICA 2016,

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava