MOPAN Suceava

Astăzi, la ora 17:00, începe la Suceava un eveniment dedicat luptei împotriva cancerului cervical. Televiziunea Intermedia Suceava, Radio Top și Jupânu, cu sprijinul Shopping City, organizează dezbaterea cu tema: ”    Oprește cancerul de col uterin!”. Este sloganul sub care Asociația Europeană de Prevenire a Cancerului Cervical desfășoară, în intervalul 19-25 ianuarie, a 8-a Săptămînă de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. De unde pornim, de unde ar trebui să își ia femeile informațiile, ce trebuie să facă pentru a preveni îmbolnăvirea? Ce au de făcut atunci cînd află că sunt bolnave? Poate fi această boală tratată și altfel decît prin intervenție chirugicală? Cît de important este pentru o femeie bolnavă să găsească suport moral în familie, la serviciu, la spital, la biserică? Sunt doar cîteva dintre întrebările la care vor da răspunsuri medici, psihologi, preoți, bolnave. Printre aceştia : Dr. Laura Coca, ginecolog, SJU Suceava, coordonatorul programului de screening al cancerului de col uterin, Dr. Maria Bucșineanu, de la Centrul de Planificare Familială de la Policlinica Mare, Irina Badrajan, medic de familie ginecologul Dan Dumitrache, dr. Cristian Irimie, şeful secţiei de obstetrică ginecologie de la Spitalul Judeţean, fost ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, psihologul Doina Maria Schipor, de la USV, şi  Cătălin Cornel Mureș, preot paroh la Biserica Sfîntul Mina.
Întîlnirea are și un caracter umanitar: o bolnavă de cancer de col uterin, care nu-și permite plata operației care-i poate salva viața, va primi banii strînși din vînzarea unor obiecte donate de artiști și alți oameni cu suflet mare din Suceava. Evenimentul va fi completat de un recital susţinut de Gabriela Teişanu, Johanes Raimund Onesciuc şi Ciprian Reuţ şi de Sorin Ursan Delaclit.
Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Suceava arată următoarele:
Campania de vaccinare HPV în judeţul Suceava a început la data de 24 noiembrie 2008. De la debutul campaniei de vaccinare şi pînă în luna septembrie 2013, la finalul campaniei, s-au vaccinat 693 paciente dupa cum urmează: 263 fete între 12-14 ani în campanie şcolară; 118 fete între 15-19 ani în campanie adresată populaţiei; 247 tinere între 20-24 ani în campanie adresata populaţiei; 65 tinere cu vîrste mai mari de 24 ani în campanie adresată populaţiei. În cadrul Programului Naţional de Sănătate de depistare precoce activă a cancerului de col uterin în judeţul Suceava au fost testate şi consiliate, în anul 2013, un număr de 1650 de femei eligibile cu vîrste între 25-64 de ani, în cadrul celor două reţele proprii organizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava şi Spitalul Municipal Fălticeni. În anul 2012 au fost înregistrate un număr de 108 cazuri noi de cancer de col uterin, 41 din mediul urban şi 67 din mediul rural. Dintre acestea doar 46 de cazuri  au fost în stadii curabile, 18 din mediul urban şi 28 din mediul rural. În anul 2013 , în primele 3 trimestre au fost depistate 71 de cazuri noi, dintre care 27 din mediul urban şi 44 din mediul rural. La acesta dată, în evidenţa cabinetelor ambulatorii de oncologie figurează un număr de 725 de femei cu această boală.

Eveniment dedicat luptei împotriva cancerului cervical la Shopping City Suceava, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava