Concert pascal
MOPAN Suceava

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava organizează marți, 28 noiembrie, începând cu ora 17:00, un eveniment dedicat Zilei Bucovinei intitulat „Eminescu – Omul”. Evenimentul, care va avea loc în spațiul expozițional al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, este realizat sub egida instituţiei-gazdă, TMMVS, în parteneriat cu Asociația „Împreună Dăruim Viață” și EDU MAX Centru de Dezvoltare Personală și Profesională.

Fie că vorbim despre o recunoaștere a geniului, fie că ne lovim de o inacceptare care uneori se transformă într-un gest al ignoranței, discuția despre Eminescu intră uneori într-un registru al nefirescului. A devenit cumva nepotrivit să se mai discute despre Mihai Eminescu. De mai bine de 130 de ani se tot scrie și se tot vorbește despre de el.

Ce se mai poate spune azi despre acest om?!

Ideea acestei conferințe a plecat de la o serie de întâlniri purtate cu tineri elevi și studenți care și-au exprimat nevoia de a ști de ce Eminescu este atât de important în istoria culturii și a literaturii românești. Mai mult decât atât, acești tineri au dorit să știe de ce profesorii de limba și literatura română îi chinuie atât de mult, cu acest Mihai Eminescu.

Un lucru e cert, generația de azi are nevoie de un nou suport de înțelegere a informației. Este nevoie de o nouă abordare pentru ca omul contemporan să se deschidă spre informație.

Am pornit de la ideea de a vorbi despre Eminescu, omul. Foarte mult timp, Eminescu a fost înțeles, discutat și mai ales predat ca un mit. Apropierea față de el și față de preocupările sale a devenit în timp un fel de misiune cu iz de sacru.

În fond Eminescu, omul, avea preocupări dintre cele mai firești. Îi plăcea să cânte. Avea o voce foarte frumoasă și cei din jur îl ascultau cu plăcere. Una dintre melodiile sale preferate era Barbu Lăutaru. Îi plăcea să se îmbrace atent și curat. Îi plăcea să-și țină cărțile și manuscrisele în bună rânduială. Era mare amator de cafea și un împătimit al lecturii.

În conferința pe care o propunem aducem elemente care îl prezintă pe Eminescu așa cum era, cu bune și cu rele, cu bucurii, dorințe, neputințe și preocupări de zi cu zi. Toate aceste informații fac mai ușoară apropierea dintre cititori și opera sa.

Pornind de la cele patru fotografii ale sale, prezentăm o istorie a portretului ce i s-a făcut de-a lungul timpului. Prin trecerea în revistă a acestor imagini, în fond discutăm despre felul său de a fi. Acest fel de a fi l-a făcut să ne dea, în doar în 13 ani de muncă, o operă extraordinară. O operă care parcă devine tot mai actuală o dată cu trecerea timpului. Știm că Eminescu printre multe altele, a înlesnit și a încurajat munca unor scriitori precum Ion Slavici, I.L. Caragiale sau Ion Creangă. Știm că uneori era timid și retras iar alteori dinpotrivă, era impetuos și foarte vocal în ceea ce făcea. Comportamentul său are toate ingredientele a ceea ce azi am numi leadership. Din acest comportament de lider se poate învăța și pot fi luate modele care aduc succes.

În cadrul conferinței punem la dispoziția participanților o carte – Portretele lui Eminescu. Este o lucrare în care sunt prezentate portretele lui Eminescu în viziunea unor artiști importanți din plastica românească: Ștefan Luchian, Ion Pacea, Camil Ressu, Ary Murnu, Marcel Chirnoagă, Jules Perahim, Alexandru Brătescu Voinești, Aurel Bordenache, Ligia Macovei, Mișu Teișanu, și mulți alții.

Pornind de la aceste portete, cartea cuprinde sub formă de povești scurte, idei, concepte și întâmplări reale din viața lui Mihai Eminescu.

Agenda evenimentului:

– Curs Eminescu – Omul

– Expoziție carte rară – Eminescu

– Lansare de carte – Portretele lui Eminescu

Cursul Eminescu – Omul nu abordează natura critică a scrierilor lui Eminescu ci doar comprtamentele sale ce pot fi luate ca modele pentru omul zilelor noastre.

Curricula de curs:

 20 decembrie şi fotografia junimistă a lui Eminescu

 Istoria unui mit – Facerea şi desfacerea unui mit

 Cum a iubit Eminescu

 Plăcerea decoperirii – Un nou Eminescu apăru!

 Primul portret / Prima carte

 Ajutorul lui Noica – Caietele lui Eminescu

 Doina ca ultim mesaj

 Artă / Influenţă / Act – Aurel Bordenache / Ary Murnu / Ligia Macovei / A. Brătescu-Voineşti / Ion Pacea / Mişu Teişanu / Ștefan Luchian

 Ce se mai poate învăţa acum?!

 Cum să munceşti / Cum să afli

 Disperarea tăcută ca ultim răspuns

 Cum să ai grijă de ale tale

 Cum să crezi în tine / Încrederea în sine și motivația

 Cum să speri – asta e tot!

În cadrul expoziției de carte rară vor putea fi văzute și admirate cărți și reviste care au fost tipărite chiar în timpul vieții lui Eminescu. Vor fi puse la dispoziția publicului ediții rare în care se găsesc portrete ale lui Eminescu realizate de pictori importanți ai României. Vor putea fi consultate manuscrisele lui Eminescu, editate de către Academia Română.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava