Concert pascal
MOPAN Suceava

Avem deosebita plăcere de a anunța că în perioada 3-15 noiembrie 2023, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara, va putea fi vizitată expoziția „Grupul Andreescu: Ștefan Sevastre”. Organizată de Galleria 28, curatoriată de Maria Pașc și de Andrei Rosetti, expoziția aduce în atenția publicului lucrări semnate de pictorul Ștefan Sevastre aflate în arhiva familiei.

Maria Pașc și Andrei Rosetti despre expoziția „Grupul Andreescu: Ștefan Sevastre”:

Ștefan Sevastre se socotea și se prezenta drept apolinic. Un spirit apolinic este, a fost și va rămâne. Lucid, rațional, luminos, echilibrat. În pictura sa dăinuie ordinea, măsura, armonia. Situat la antipodul dionisiacului, el nu întrezărește ca răspuns provocării aruncate de dezordinea înconjurătoare a lumii decât refuzul de a o lua în considerare. Este profesor, organizează expoziții și colocvii. Exigența lui: GEOMETRIA ȘI SENSIBILITATEA. Le propovăduiește și le practică cu abnegație. Din multitudinea formelor, Ștefan Sevastre clădește un sistem ordonat și clar, o geometrie consonantă asemenea muzicii lui Bach. O geometrie în măsură să construiască, să edifice, să întemeieze. Pictura de sorginte riguros abstractă a lui Sevastre arată cosmicitatea ființei omului. Ștefan Sevastre punctează într-un fel concret istoria artei. (Maria Pașc)

Expoziția „Grupul Andreescu: Ștefan Sevastre” deschisă la Galleria28 este – sperăm – o introducere deschisă în preambulul unor demersuri ulterioare de profunzime. Pornim pe acest drum de la urme ale unor contexte mai mult sau mai puțin cunoscute, poate uitate, din biografia pictorului. Vom sonda desigur aici și pictura lui Sevastre, parcursul ei, raportându-ne în principal la o selecție de lucrări alese din arhiva familiei. În alegerea noastră am căutat să punctăm etape, ținând cont și de câteva lecturi anterioare ale operei pictorului. Este cel de-al treilea caz pe care îl avem în vedere în seria de expoziții dedicate de Galleria28 unui nucleu de personalități care a dat câteva repere semnificative ale artei postbelice românești – Grupul Andreescu (pictorii Mansardei de pe strada Intrarea Hașdeu) și apropiații acestui filon. Amintim despre acești pictori aflați la debut în anii ’50, faptul că au pornit împreună de la un studiu sever al naturii – condamnat oficial pentru tonul elegiac, cromatica austeră ce refuza estetica impusă a zorilor construcției comunismului. Fără a uita aceste începuturi, ei au pornit apoi pe drumuri diferite de explorare a picturii sau a altor modalități de expresie asupra cărora ne-am propus să zăbovim. (Andrei Rosetti)

Expoziția „Grupul Andreescu: Ștefan Sevastre” poate fi vizitată în perioada 3 -15 noiembrie 2023, de luni până sâmbătă, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea pentru vizitare se face la numărul de telefon 0040(0)722 503 028 sau pe e-mail galleria28@gmail.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava