Concert pascal
MOPAN Suceava

„Festivalul SIMION FLOREA MARIAN în ANUL CIPRIAN PORUMBESCU” – s-a desfășurat în prima duminică din Postul Crăciunului la orele 15:00, în Parohia „Acoperământul Maicii Domnului și Cei 40 de Sfinți din Sevastia” din comuna Ilișești, județul Suceava și s-a constituit ca un omagiu adus celor două personalități marcante ale culturii românești. Evenimentul cultural complex organizat de către Asociația de Cultură, Artă și Tradiții „Ciprian Porumbescu”, în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina” și Primăria comunei Ilișești, și-a propus să evidențieze rădăcinile adânci și legăturile profunde pe care marele etnograf de talie mondială Simion Florea Marian și compozitorul patriot nepereche al neamului românesc Ciprian Porumbescu le-au avut cu satul Ilișești, cu Biserica Ortodoxă, în opera lor monumentală. În spiritul acestei idei, programul manifestării a debutat cu prelegerea „Simion Florea Marian – personalitate marcantă a Etnologiei românești și europene”, susținută de către d-na insp. prof. Daniela Ceredeev.

Sărbătoarea cu specific spiritual a mai avut în vedere evidențierea unor fii ai satului artiști profesioniști slujitori pe altarul Artei, și a cuprins o expoziție de pictură aparținând domnilor profesori Dumitru Rusu și Dimitrie Roman – membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, prilej cu care a avut loc lansarea albumului „Dumitru Rusu. Anotimpurile Bucovinei”.

A mai fost prezentat și volumul „Ciprian Porumbescu. În marginea Imperiului” în prezența distinsului autor – d-nul prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Ambele apariții editoriale s-au realizat prin planul editorial al Centrului Cultural „Bucovina”, instituție de cultură aflată sub tutela Consiliului Județean Suceava.

Momentele muzicale ce au împodobit frumos această sărbătoare a spiritului, au fost susținute de către violonistul Ștefan Capră – elev olimpic la Colegiul Național „Ciprian Porumbescu” din Suceava, și Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Spațiul generos de desfășurare a evenimentului cultural a fost pregătit de membrii comunității din Ilișești coordonați de către Părintele paroh Marius Ungureanu, ajutat fiind de către echipa Primăriei Ilișești și a d-lui primar Gheorghe Dîrțu. Deosebit de potrivită în peisaj a fost expoziția de carte organizată de către Biblioteca comunală „Simion Florea Marian” prin grija d-nei bibliotecar Doina Ghiuță.

 

etnolog Gabriela Teișanu, președintă a Asociației de Cultură, Artă și Tradiții „Ciprian Porumbescu”, interpretă de folclor și fiică a comunei Ilișești, moderator al festivalului

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava