Concert pascal
MOPAN Suceava

Liderul PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, consideră că haosul de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţiii în Agricultură reprezindă măsura clară a „incompetenţei Guvernului PSD”. Flutur a acuzat Guvernul condus de liderul PSD Victor Ponta că prin modul în care a gestionat campania de depunere a cererilor pentru subvenţii, zeci de mii de agricultori din întreaga ţară vor pierde sume importante de bani şi nu vor mai putea să-şi continue activitatea. Gheorghe Flutur a precizat că așa cum a atenționat în mai multe rânduri, pe 15 iunie 2015 campania de depunere a cererilor pentru subvenția în agricultură nu s-a încheiat, așa cum prevede legislația europeană. Flutur a arătat că data de 15 iunie 2015 a fost ultima zi în care fermierii români mai puteau depune cereri unice de plată aferente anului în curs fără a fi penalizați, iar din 16 iunie, cererile de plată mai pot fi depuse timp de 25 de zile calendaristice, dar cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.
„Haosul de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură reprezintă măsura incompetenței Guvernului PSD. Iar cu acest Guvern PSD, fermierii români rămaşi fără subvenţii vor falimenta încet dar sigur. Şi mai mult, minţiţi şi înşelaţi de Guvernul PSD mulți agricultori au ajuns într-un aşa hal de dezamăgire şi disperare încât nu mai doresc să facă agricultură”, a atras atenţia liderul PNL Suceava. El a subliniat că după data de 15 iunie a.c., zeci de mii de fermieri din întreaga țară vor pierde sume importante pentru că nu au reușit să depună dosarele în termenul stabilit. „Este un dezastru pentru agricultura României, deoarece fără subvenții nu se poate face agricultură performantă”, a subliniat Flutur, care a precizat că fermierii reclamă haosul legislativ, o birocrație sufocantă, „o proastă comunicare” și schimbarea regulile în timpul jocului. Gheorghe Flutur consideră că responsabili pentru aceste grave deficiențe sunt Guvernul și Ministerul Agriculturii împreună cu Agentia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Flutur: Din tot acest haos cel care pierde este fermierul român

El a precizat că actualul Guvern PSD a început pregătirile pentru depunerea subvenţiilor și a emis actele normative mult prea târziu și într-un mod ezitant, a modificat legislația de mai multe ori, contribuind astfel la amplificarea haosului.

„Mă refer la Ordonanţa 15/2015, privind subvenţiile în agricultură, OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiştilor, OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea Art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură. S-au modificat termenele de depunere a cererilor unice de plată, condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească fermierii, inclusiv formele asociative ale fermierilor, utilizatorii de pășuni și fânețe, precum și modalitatea prin care se dovedeşte calitatea de fermier activ de către fermierii care nu au mai depus cereri de plata la APIA în anii precedenţi. Au urmat ordine de ministru pe bandă rulantă pentru a ajusta un sistem informatic mai degrabă nefuncțional. Iar pe lângă documentele pe care trebuie să le adune, fermierii trebuie să-şi identifice parcelele pe hărţi informatizate, însă şi aici sunt mari probleme. După ce a fost ignorată solicitarea mea de continuare a cadastrării la nivelul întregii țări, Guvernul obligă acum secretarii de comună să gireze pe proprie răspundere documente referitoare la proprietățile fermierilor. Toate acestea au creat reale probleme beneficiarilor dar şi funcţionarilor de la primării şi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură”, a spus Gheorghe Flutur.
El a arătat că în momentul de faţă fermieri se simt umiliți, „se plâng că s-au săturat, că au ajuns bătaia de joc a Guvernului, că sunt ţinuţi cu zilele pe la uşi, deseori cu jandarmii, trimiși apoi pentru câte o hârtie, o adeverință, un centralizator, fie la notar, la primar sau la secretar”. Gheorghe Flutur a mai spus că pentru a depune cererile fără penalizări, fermierii au ajuns să doarmă în mașini sau în șanț, existând cazuri când unor bătrâni li s-a făcut rău la cozile la care au stat, unii ajungând şi la spital.
Liderul PNL Suceava , a ţinut să mai precizeze că în ciuda tuturor dificultăţilor, agricultorii se chinuie să depună dosarele, având în vedere că cele câteva sute de euro în contul subvenţiei sunt extrem de importante, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre ei sunt pensionari.
„Din tot acest haos cel care pierde este fermierul român”, a subliniat Flutur. Nu în ultimul rând, el a declarat că „pe lângă solicitarea de a lua toate măsurile pentru ca toţi fermierii să-și poată depune cererile pentru subvenții, am cerut Guvernului PSD să aducă la zi plățile restante și să gândească măsuri efective de sprijin pentru agricultori”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava