Concert pascal
MOPAN Suceava

Fostul decan al Facultății de Silvicultură din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava, prof.univ.dr.ing. Radu Leontie Cenușă, a încetat din viață la vârsta de 72 de ani. Radu Leontie Cenușă a fost Profesor Emeritus al Universității Ștefan cel Mare Suceava, decan al Facultății de Silvicultură Suceava și distins cercetător.

 

Vă prezentăm mesajul transmis astăzi de Facultatea de Silvicultură Suceava:

„Profesorul Cenușă a avut un important rol de creator de școală forestieră, atât prin susținerea activă a ideii de reînființare a școlii silvice superioare în Bucovina cât și prin consolidarea colectivului Facultății de Silvicultură și instruirea promoțiilor de silvicultori în spiritul respectului față de pădure. Cursurile domniei sale erau demonstrații de elocvență și energie, iar discursul său cultivat, deși rațional, împărtășea adesea emoția descoperirii pădurii. Un proiect caracteristic spiritului optimist al domnului profesor a fost renașterea revistei științifice ”Bucovina Forestieră” sub coordonarea sa ca redactor-șef.

Domnul profesor a venit pe lume într-o zi specială, pe 21 iunie, în anul 1951 în localitatea Vatra Moldoviței. Viața sa a fost legată fundamental de pădure, aceasta fiind aproape de casa natală, peste râul Moldovița. Deși pasionat mai degrabă de mecanică, a urmat cursurile Liceului Silvic de la Câmpulung Moldovenesc între 1966 și 1971, iar apoi ale Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov. Filogerman convins, a urmat în anul 1984 o specializare pe tema regenerărilor naturale la Universitatea din Freiburg, Germania, iar ulterior, în anul 1993 a obținut titlul de doctor în ecologie forestieră, la Academia de Studii Agricole și Silvice, cu teza “Cercetări asupra structurii, volumului ecosistemic și succesiunii ecosistemelor forestiere de limită din Carpații nordici (Călimani și Giumalău)”.

Activitatea profesională și-a început-o în anul 1976 la Ocolul Silvic Moldovița, un an mai târziu fiind atras în colectivul de cercetare al Stațiunii Câmpulung Moldovenesc din cadrul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, unde activitatea sa științifică a fost recunoscută prin numeroase premii naționale și internaționale.

Activitatea didactică la Facultatea de Silvicultură din Suceava a început-o în toamna anului 1993, disciplinele predate de-a lungul timpului fiind Meteorologie-Climatologie, Silvicultură, Dinamica ecosistemelor și Metodologia cercetării științifice în silvicultură. Domnia sa a fost Decanul Facultății de Silvicultură între anii 2004 și 2008. În ultimii ani, de experiența domnului profesor au beneficiat și numeroși doctoranzi pe care i-a avut în îndrumare.

Colegii de la Facultatea de Silvicultură din Suceava regretă profund trecerea în neființă a celui care a fost Profesorul emerit Radu Leontie Cenușă și transmit sincere condoleanțe familiei!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava