Concert pascal
MOPAN Suceava

După 15 ani de Gală, în 2017, numărul mare al proiectelor adresate domeniului educație, dar și calitatea acestora, reflectă maturizarea sectorului asociativ și dezvoltarea expertizei în acest domeniu.

Secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare a Galei Societății Civile din acest an numără 23 de proiecte înscrise în concurs, alte secțiuni având și ele proiecte conexe domeniului educație înscrise în această competiție națională pentru premierea implicării civice în România.

Pentru a da numai câteva exemple, alte patru proiecte de la secțiunea Artă și Cultură, alte două proiecte de la secțiunea Apărarea drepturilor individuale/ colective, unul de la  Comportament civic și participare publică, încă patru de la secțiunea Incluziune Socială, ș.a.m.d, fac ca tabloul din acest an al Galei Societății Civile să fie centrat pe educație.

”În acest an, la secțiunea dedicată Educației, Învățământului și Cercetării, numărăm 23 de proiecte. Totuși, în afară de acestea, la majoritatea celorlalte secțiuni regăsim proiecte care au ca țintă tot acest segment. Astfel, în 2017, ajungem să totalizăm un număr de aproximativ 50 de proiecte care s-au concentrat pe a aduce schimbarea în bine a societății prin facilitarea accesului la educație, la cultură, la informații, toate acestea fiind elemente vitale ale unei sociețăți a Binelui”, a precizat Florentina Loloiu, Director Gala Societății Civile.

Reflectând în bună măsură problemele identificate la nivel național în domeniul educației, proiectele înscrise în secțiunea dedicată, Educație, Învățământ, Cercetare, din cadrul Galei Societății Civile 2017 au abordat teme ca: abandonul școlar (șapte proiecte), educația nonformală/educația alternativă (șase proiecte), responsabilitate și asumare de rol (două proiecte). Nu au lipsit proiectele care au ca obiectiv combaterea violenței și agresiunii sau teme ca educația și intervenția terapeutică, acestea din urmă regăsindu-se ca teme predilecte și la alte secțiuni, cum ar fi Apărarea drepturilor individuale/ colective sau Incluziune Socială.

Nouă din cele 23 de proiecte înscrise la această secțiune dedicată au avut aria de implementare la nivel național, opt proiecte s-au desfășurat la nivel local (patru urban, trei județean, unul rural). De asemenea, patru proiecte au avut anvergură regională, iar alte două internațională, subliniind contextul mai larg în care problematica educației devine prioritară la un macro nivel.

În 2017, Gala Societății Civile împlinește 15 ani. Această ediție aniversară este totodată un prilej de a scoate la rampă nu numai ceea ce a fost bine peste an, ci și cum binele a crescut în acest răstimp de 15 ani. Din această perspectivă este de subliniat faptul că în edițiile 2013 și respectiv 2016 ale Galei Societății Civile, marile proiecte câștigătoare au avut ca tematică prioritară educația.

Astfel, proiectele ”Școala mea în spital” (2013), realizat de Asocaiția Little People România, și ”Legea fiecare copil în grădiniță”, realizat de Ovidiu Ro (2016), sunt două proiecte majore care încă rămân modele pentru sectorul asociativ din România.

Opiniile juriului

Luciana Simona Velea, Cercetător – Institutul de Științe ale Educației:

Participarea la educație a fost o preocupare constantă în cercetarea românească în educație  în ultimele  2 decenii. Încă din anii 2001-2002, Institutul de Științe ale Educației a realizat analize privind participarea la educație pe medii de rezidență.  Acțiunile de prevenire a părăsirii timpurii a școlii au luat amploare și  s-au coagulat prin preocupările comune ale mai multor instituții, naționale și internaționale. […]

Aș sublinia că în cei 15 ani de Gală avem nu doar un numărul mare de proiecte din categoria educație, ci și de o calitate semnificativ mai bună. Numărul mare de proiecte poate arăta creșterea nivelului de conștientizare a importanței educației și a necesității susținerii acesteia de cât mai mulți actori; cu alte cuvinte, nu mai lăsăm întreaga responsablitate a educației către școli și profesori, ci susținem  școlile și profesorii prin inițiative diverse, adecvate provocărilor și contextelor locale.

Calitatea proiectelor de educație a crescut în timp, fapt care indică o maturizare a sectorului asociativ și dezvoltarea expertizei în acest domeniu”.

Mirela Oprea, Technical Advocacy Director, World Vision Middle East and Eastern Europe

Cred că numărul mare de proiecte la această secțiune reflectă situația dificilă în care se află învățământul din România. Pe de o parte suntem foarte mândrii când elevii români câștigă premii și medalii internaționale, ceea ce e un semn că performanța școlară de cel mai înalt nivel este posibilă în România. Pe de altă parte ne confruntăm cu o rată uriașă a părăsirii școlii, la toate vârstele: preșcolari care nu merg la grădiniță, elevi de clasă primară care nu vor merge nicioadată la gimnaziu, elevi de gimnaziu pentru care liceul rămâne un vis frumos, liceeni care nu vor ajunge niciodată pe băncile unei facultăți, deși poate și-ar dori acest lucru”.

Pentru mai multe detalii despre Gala Societății Civile 2017, precum și pentru a vedea declarațiile complete ale experților, vizitați www.galasocietatiicivile.ro

Despre Gala Societății Civile

Gala Societății Civile este cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Inițiat în anul 2002, acest proiect al Fundației “Gala Societății Civile” face cunoscută în fiecare an inițiativa civică și recunoaște impactul activității de tip ONG asupra societății române în ansamblul ei.

Susținătorii Galei Societății Civile sunt KMG International, de 11 ani partener principal, Fundația Vodafone România – sponsor fondator, BCR, Bursa Binelui, Patru Mâini.

Parteneri tradiționali: Rusu+Bortun Brand Growers, Dăescu Borțun Olteanu, Gavrilă & Asociații, Netvibes România, Media Image, 360 Revolution și Kaustik.

Gala Societatii Civile este un proiect al Fundației “Gala Societății Civile”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava