Concert pascal
MOPAN Suceava

La Muzeul de Istorie din municipiul Suceavam a fost vernisată miercuri, 10 mai, expoziţia „Simboluri regale ale Marii Uniri”, care poate fi vizitată până pe 20 mai zilnic între orele 10:00-20:00. Evenimentul a avut loc în prezența directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a subprefectului Silvia Boliacu și a vicepreședintelui Consiliului Județean, Gheorghe Niță. Expoziția cuprinde piese de excepţie din Tezaurul de la Muzeul Naţional de Istorie și anume buzduganul Regelui Ferdinand şi Coroana de Oţel a României.

Pe lângă acestea vizitatorii mai pot admira și o expoziţie foto documentară despre Bucovina în perioada regală.  Expunerea buzduganului Regelui Ferdinand la Muzeul de Istorie din Suceava este o premieră naţională, pentru că „buzduganul nu a ieşit niciodată din Tezaur”. Emil Ursu, a spus în deschiderea expoziţiei că data de 10 mai are triplă însemnătate: „10 mai 1866 – când principele Carol depunea jurământul de credinţă faţă de ţară, ca <domn al tuturor românilor>, apoi 10 mai 1877 – când principele Carol I semna Proclamaţia de Independenţă a României şi, evident, 10 mai 1881 – încoronarea lui Carol I ca rege al regatului România”.

Gheorghe Niţă a amintit de cele cinci simboluri ale regalităţii: coroana, buzduganul, mantia, pavilionul regal şi cifra regală iar subprefectul Silvia Boliacu a apreciat că toate piesele din expoziţie sunt foarte interesante, „ne duc cu gândul la Independenţa României din 1877. Ţin să felicit organizatorii şi să le urez succes în continuare”. Şefa Serviciului Istorie, muzeograful Benonia Jităreanu, cea care s-a ocupat de organizarea întregii expoziţii a spus că se doreşte ca expoziţia să ne amintească şi să ne reamintească tuturor nişte momente din trecut, în prezenţa unor simboluri deosebite, speciale ale istoriei noastre naţionale şi ale regalităţii României.

Coroana de Oţel a României va aminti pentru totdeauna de cucerirea pe câmpul de luptă a Independenţei de Stat a României în anul 1877, fiind realizată dintr-un fragment de tun turcesc capturat de armata română la Plevna. Buzduganul Regelui Ferdinand a fost cumpărat prin subscripţie publică şi dăruit de poporul român Regelui Ferdinand la 10 mai 1920. A fost semnul de recunoştinţă adus regelui sub a cărui domnie s-au reunit toate teritoriile româneşti pierdute de-a lungul timpului. Este realizat din argint, aur şi pietre preţioase, cu rafinate scene alegorice ce simbolizează Unirea.

Emil Ursu a mulţumit, la finalul vernisajului, întregii echipe de muzeografi care au realizat expoziţia, Muzeului Naţional de Istorie a României, fără sprijinul căruia cele două piese de Tezaur din expoziţie nu ar fi ajuns la Suceava, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava şi sponsorilor care au acoperit o parte din asigurarea obiectelor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava