Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto5 poze în acest set

Gérard Depardieu joacă rolul lui Ipu, personajul principal în filmul românesc Condamnat la viaţă, ecranizare după nuvela “Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici, lungmetraj care a avut premiera weekend-ul trecut. Aici joacă alături de Harvey Keitel, Laura Morante și de actorii români Bogdan Iancu, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Alexandru Bindea și Nicodim Ungureanu. Filmul este regizat de Bogdan Dreyer, scenariul îi aparține lui Anuşavan Salamanian, iar producător este Family Film.

Gérard Xavier Marcel Depardieu s-a născut în 1948. În copilărie, Depardieu petrece mai mult timp pe stradă decât la şcoală, pe care o şi părăseşte la 15 ani. Şi-a început cariera într-un teatru ambulant numit “Cafe de la Gare”, împreună cu Miou-Miou şi Patrick Dewaere. După câteva roluri mărunte în filme de cinema are şansa de a apărea în Les Valseuses (Going Places, 1974), al lui Bertrand Blier. Depardieu lansează un nou tip de erou în cinematografia franceză şi acesta este momentul în care popularitatea tânărului actor creşte fulminant. Câţiva ani mai târziu ajunge cel mai cunoscut actor francez, după rolul din Cyrano de Bergerac (1991). Este atât de pătruns de personajul Cyrano încât refuză să se radă (purta mustaţă lungă şi o bărbuţă) o bună periodă de timp după încheierea filmărilor.

Cu peste 180 de filme în portofoliu şi 15 nominalizări la premiile César, Gérard Depardieu (64 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi şi populari actori din istoria cinematografiei franceze.

Le Dernier Métro (The Last Metro, 1980), al lui François Truffaut, în care joacă alături de Catherine Deneuve, i-a adus primul trofeu César, în 1981. În Parisul ocupat, o actriţă măritată cu proprietarul evreu al teatrului trebuie să-l ţină ascuns de nazişti, în timp ce amândoi îşi văd de meseriile lor. Cel de-al doilea Oscar i-a fost oferit pentru interpretarea memorabilă din Cyrano de Bergerac (1991). Acelaşi rol i-a adus o nominalizare la Oscar şi un premiu BAFTA. Tot la începutul anilor ‘90 s-a impus şi la Hollywood, cu un Glob de Aur pentru performanţa din comedia Green Card, unde apare alături de Andie McDowell.

Cele mai cunoscute filme recente ale sale sunt The Man in the Iron Mask (1998), în care îl joacă pe Porthos, Vatel (2000) – François Vatel, Vidocq (2001) – Vidocq, seria Asterix şi Obélix (în rolul lui Obélix), Blanche (2002) – D’Artagnan, Paris, je t’aime (2006). În Mammuth (2010) joacă rolul unui proaspăt pensionar care reface traseul tuturor locurilor sale de muncă pentru a-şi recupera actele utile pentru obţinerea pensiei. Este personajul Rasputin din filmul tv omonim din 2011. În 2012 are o scurtă apariţie în oscarizatul Life of Pi, în rolul bucătarului de pe vaporul cu animale. Anul 2013 anunţă cel puţin cinci filme cu Depardieu, trei în post-producţie (La marque des anges, Cadences obstinées, Les boulistes), unul în curs de filmare (Niente può fermarci) şi altul (Affaires étrangères) deja anunţat a fi lansat în curând.

Gérard Depardieu deţine, din 1996, titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie oferită de statul francez.

Actualmente, Gérard Depardieu este actor, realizator de filme, om de afaceri. Ceea ce puţini ştiu, este proprietar de domenii viticole şi un vinificator recunoscut. Depardieu deţine podgorii în Franţa, Italia, Argentina, Maroc şi Algeria.

“Mă mulţumesc cu foarte puţin pe acest pământ, însă îmi place să am mult în paharul meu”, spune el.

“Când sunt stresat beau cam cinci, şase sticle de vin pe zi. Când sunt relaxat beau doar trei, patru, însă încerc să le reduc. Ai senzaţia că alcoolul te calmează, în schimb devii dependent de el”, a mărturisit Depardieu în 2005.

În 1990 a fost acuzat de conducere în stare de ebrietate în Franţa şi condamnat la două luni de închisoare cu suspendare, plus pierderea carnetului pe şase luni.

În afară de afacerile cu viţă de vie, Depardieu deţine două restaurante în Paris (Place Gaillon). Ele se numesc “La Fontaine Gaillon” şi “L’Ecaille de la Fontaine”.

Este cel mai bine plătit actor din Franţa, în 2005 câştigînd în medie circa 800.000 EUR per film. Între timp, sumele au crescut şi mai mult. Pentru rolul din Inspector Bellamy (2009) şi Diamond 13 (2009) a încasat câte 1,5 milioane de euro. Tot cam atât i-au adus Astérix aux jeux olympiques (2008) şi Asterix and Obelix meet Cleopatra (2002): 1,44 milioane, respectiv 1,3 milioane de euro. Pentru Ruby et Quentin (2003) a obţinut 2,14 milioane de euro, pentru Vatel (2000) – 2,4 milioane şi tot atât pentru rolul din The Man with the Iron Mask (1998). Este însă şi cel mai apreciat actor din Franţa: are nu mai puţin de 15 nominalizări la premiile César.

Gérard Depardieu a fost preşedintele juriului de la Cannes, în 1992. Este prieten bun cu Robert De Niro de mai bine de 30 de ani, de la filmările pentru Novecento/1900 (1976), al lui Bertolucci. În acelaşi timp, este la fel de bun prieten cu Fidel Castro, liderul maxim de la Havana.

În 2008, fiul său, Guillaume Depardieu, tot actor, moare la vârsta de 37 de ani, din cauza unor complicaţii medicale. Este vorba, se pare, de o pneumonie contractată în România, cu prilejul filmării pentru Copilăria lui Icar.

Pe plan politic, Gérard Depardieu îl susţine în campania electorală pe candidatul Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte al Franţei, care pierde alegerile. La finele aceluiaşi an, actorul se autoexilează în Belgia, în încercarea de a evita mărirea taxelor şi a impozitelor puse pe câştigurile mari de către noul regim. Într-o scrisoare către primul ministru al Franţei, Depardieu spune că nu mai are nici o legătură cu Franţa şi acuză guvernul că, prin noile măsuri, ar intenţiona “pedepsirea succesului”.

Pe 3 ianuarie 2013, preşedintele Vladimir Putin îi acordă cetăţenia rusă. Actualmente, Depardieu s-a mutat din Franţa şi acum locuieşte în Saransk, un oraş din regiunea Mordovia.

Gérard Depardieu are rolul principal în Condamnat la viaţă, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava