Concert pascal
MOPAN Suceava

In ultima vreme se discuta foarte mult de aceasta forma de procese importiva bancilor pentru clauze abuzive si anume: proces denominare franci elvetieni sau euro

In acest articol o sa incercam sa rapundem intrebarilor dvs.:

Ce pot cere? Cum fac in concret? Daca pierd, ce patesc?

Ce pot cere?
In concret cererea de chemare in judecata trebuie sa aibe ca obiect:
i) denominarea creditului (creditul dvs va deveni credit in LEI) si
ii) convertirea acestuia la cursul acordarii (1 CHF va fi stabilit la cursul acordarii – aproximativ 2 lei)

Cum fac concret?

Trebuie depusa o cerere de chemare in judecata la judecatoria sau tribunalul de la sediul bancii.Va sfatuim sa depuneti in Bucuresti unde exista o practica déjà consacrata in favoarea consumatorilor.
Imi trebuie avocat?Raspunsul este da pentru ca sunt probleme destul de complexe de drept si la recurs aveti nevoie de unul. Raspunsul corect la acesta intrebare ar fi:aveti nevoie de un avocat specializat in dreptul consumatorului-clauze abuzive Sunt doar 3-4 avocati in Romania care indeplinesc aceste conditii.

Nu trebuie sa va mai duceti la banca sa negociati pentru ca puteti depune cererea direct in instant. Nu va redactati cererea singuri dupa internet pentru ca s-au schimbat foarte multe lucruri si ar trebui sa adaptati cererea la speta dumneavoastra. Temei juridic al cererii de chemare in juedcata: Legea 193/2000, Codul civil si Decizia Kasler vs. OTP.

Ce intampla prin Uniunea Europeana in astfel de probleme?
Autoritatile si instantele din Franta au calificat, inca din 2011, ca fiind produse financiare toxice toate creditele in franci elvetieni contractate de populatie sau de autoritatile administratiei locale, iar instantele din tari ca Ungaria, Bulgaria sau Croatia au dispus inghetarea cursului de schimb CHF si denominarea in moneda nationala a creditelor.

Plata ratelor la un curs de schimb diferit de cel din ziua in care s-a acordat imprumutul ar putea fi considerata o clauza abuziva. Aceasta este opinia avocatului general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Totul a pornit de la un proces intentat bancii de doi maghiari care au obtinut un credit in 2008. In contract se prevedea ca rambursarea creditului se va face la cursul de vanzare a valutei valabil cu o zi inainte de data de plata ratei. Imprumutatii au cerut sa plateasca ratele insa la cursul la care au luat creditul, adica mult mai mic. Pornind de la acest caz avocatul general Nils Wahl spune ca utilizarea a 2 cursuri diferite, unul mai mic la acordare si altul mai mare la plata ratelor poate fi o clauza abuziva. Avocatul general a anuntat insa ca „este totusi de competenta instantei nationale sa determine daca oamenii au fost in masura sa inteleaga ca s-au expus la o cheltuiala suplimentara din cauza diferentei dintre cele 2 cursuri de schimb”. In 2006-2007, cand creditele in franci elvetieni erau la mare cautare, un franc valora 2 lei. Acum insa cotatia a ajuns insa la peste 3 lei si 7 bani. Asta inseamna ca in acest moment ratele celor imprumutati in aceasta moneda au crescut cu peste 85% in ultimii 7 ani.

Marius Coltuc, avocat: „Si in Romania exista multe procese pe rol in legatura cu denominarea de-a lungul contractului a monedei CHF. Ar fi destul de grav pentru banci, in defavoarea lor total.”
Opiniile avocatului general al Curtii Europene de Justitie nu sunt obligatorii, dar sunt respecate in 9 din 10 deciizii finale ale judecatorilor.

Alin Iacob: „Orice decizie favorabila a CJUE poate fi folosita ca jurisprudenta si la noi, in conditiile in care situatia e similara pentru ca si in Bulgaria, Croatia si Romania o buna parte a formularilor din contractele de credite au fost similare.”
Daca judecatorii Curtii Europene de Justitie vor decide ca plata ratelor la un curs diferit de cel folosit la acordarea creditului este o clauza abuziva, toti cei cu imprumuturi in franci elvetieni ar putea castiga si ei in instanta plata la cursul initial. La o rata de 1.000 franci reducerea va fi de 1200 lei/pe luna. Peste 50.000 de romani s-au imprumutat in aceasta moneda, iar cele mai multe credite sunt cu ipoteca.

Ce patesc daca voi pierde?

Sunt cateva banci care angajeaza avocati in astfel de dosare. Ne referim la BCR, OTP, VOLKSBANK. Onorariile acestora sunt in jur de 4000 lei. Aceste onorarii le veti achita numai daca veti pierde. Insa sansele de castig sunt foarte mari pentru ca din 4000 de procese bancile au castigat doar 16. Si acestea castigate de catre banci se datoreaza culpei reclamantilor care s-au aparat singuri si au pierdut

Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU
www.coltuc.ro
0745150894

Ghid practic pentru proces denominare franci elveţieni sau euro, 7.8 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava