Concert pascal
MOPAN Suceava

În localitățile Frumosu și Mănăstirea Humorului a demarat recent un proiect de cadastru prin care parcelele de teren vor fi intabulate gratuit în cartea funciară. Cele două localități au fost prinse în acest program național de cadastru gratuit grație lobby-ului făcut de deputatul PDL în exercițiu Dan Gabriel Gospodaru, care candidează din partea ARD pentru un nou mandat în colegiul 2 Gura Humorului- Cîmpulung Moldovenesc pentru Camera Deputaților. Gospodaru a declarat că în cele două comune din colegiul său lucrarea de cadastru gratuit este realizată de o firmă grecească arătând că în final oamenii vor avea numai de câștigat. Parlamentarul democrat liberal a subliniat că după intabulare terenul începe să capete valoare și poate fi introdus mai uşor în circuitul civil. Se creează o piaţă a pământului, a spus Gospodaru, care a adăugat că oamenii pot lua credite mai ușor de la bănci întrucât pot gira cu terenul. Deputatul PDL are convingerea că intabularea gratuită reprezintă primul pas spre dezvoltare în mediul rural mai ales pentru zona de munte acolo unde se pot dezvolta ferme individuale și pot fi achiziționatre utilaje agricole.

 

”Viitorul localităților din mediul rural și în special al celor din zona de munte depinde de acest proiect extrem de important gândit și pus în practică de echipa PDL”

”În zona de munte conform unui obicei din moși strămoși terenurile au fost transmise din tată în fiu verbal sau prin acte de mână, nu au fost intabulate. Or, acum prin intabulare lucrurile se schimbă radical în favoarea oamenilor. Un mare avantaj este acela că vor putea lua subvenții pentru pășuni de exemplu, subvențiii care se acordă pe hectar. Apoi, pot lua credite pentru dezvoltarea fermelor. Nu în ultimul rând pot vinde terenul mult mai ușor”, a explicat candidatul ARD în colegiul 2 Gura Humorului- Cîmpulung Moldovenesc pentru Camera Deputaților. Gospodaru a ținut să precizeze că cetățenii fac economii importante prin intabularea gratuită arătând că pentru o parcelă de 50 de ari de teren măsurătoarea și intabularea costă în jur de 7 milioane de lei vechi. Dan Gabriel Gospodaru a amintit că proiectul de cadastru gratuit care se derulează în prezent la nivel național cu fonduri de la Banca Mondială și în care sunt incluse 59 de localități a fost inițiat în 2006 de liderul democrat liberal Gheorghe Flutur pe când era ministru al agriculturii. Intenția, a spus Gospodaru, este aceea ca proiectul de cadastru gratuit să fie extins la toate localitățile din țară. ”Viitorul localităților din mediul rural și în special al celor din zona de munte depinde de acest proiect extrem de important gândit și pus în practică de echipa PDL”, a mai spus Gospodaru.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava