MOPAN Suceava

Guvernul României a adoptat miercuri, 12 octombrie a.c., Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor pentru turism pedestru.

„Tendința românilor de a opta pentru atracțiile turistice autohtone, naturale sau amenajate, într-un cadru organizat, este în creștere! Prin urmare, o atenție tot mai mare trebuie îndreptată către traseele pedestre, care necesită semnalizare și amenajare corespunzătoare, astfel încât să ofere un sentiment de siguranță celor care aleg să le parcurgă. În acest sens, prin prezentul act normativ, au fost stabilite normele metodologice necesare pentru crearea și omologarea acestor produse turistice. Reglementarea va debloca, totodată, numeroase inițiative ale factorilor implicați în dezvoltarea acestor tipuri de trasee și va încuraja apariția unora noi astfel încât, pe termen scurt şi mediu, să putem observa o creștere a beneficiilor directe și indirecte, economice şi sociale, pe care le aduce României turistice”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Traseele pentru turism pedestru sunt dezvoltate în zonele de dealuri, podișuri, coline, câmpii și lunci, precum și în zone metropolitane, urbane, și evidențiază obiectivele turistice naturale și antropice, prin prezentarea acestora și explicarea semnificațiilor. Crearea, amenajarea şi omologarea acestora va contribui la o creştere a circulaţiei turistice la nivel naţional, precum și la dezvoltarea localităților pe raza cărora se află.

Pentru a fi omologat, un traseu pentru turism pedestru trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care menționăm: să prezinte interes din punct de vedere turistic şi să fie dedicat unui sau mai multor obiective și/sau puncte de interes turistic, să propună una sau mai multe teme de interes turistic, să nu străbată o zonă declarată prin lege ca fiind montană, să nu necesite construirea unor amenajări – poduri, podeţe, balustrade, trepte – care să aibă un impact negativ asupra mediului înconjurător, să nu traverseze zone periculoase pentru siguranța și securitatea turiștilor şi să asigure posibilitatea turiștilor de a se odihni la intervale de maximum 5 km. Categoriile și tipurile acestora se stabilesc în funcție de timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

Omologarea este realizată de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Procedural, administratorul este obligat ca în termen de 30 de zile de la înființarea unui traseu să se adreseze instituției de resort, în vederea obținerii autorizației.

Totalitatea traseelor pentru turism pedestru omologate din România se constituie în Rețeaua Națională de Trasee pentru Turism Pedestru, denumită ROPED.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava