Concert pascal
MOPAN Suceava

Cea de-a șaptea filă a lui Brumar a fost împodobită cu o nouă conferință preoțească în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, de data aceasta în Protopopiatul Fălticeni.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, întrunirea pastoral-misionară a avut loc la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, înveșmântată în lumină și har la 15 octombrie 2023. Așezământul monahal este una dintre cele mai noi ctitorii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ridicată în numai șapte ani, precum în vremea voievozilor Moldovei.

La evenimentul a cărui temă a fost dată de specificul anului 2023 în Patriarhia Română, „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”, au participat toți clericii din cuprinsul Protopopiatului Fălticeni.

Întâlnirea a început la ivirea zorilor cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în sfântul locaș închinat Arhiepiscopului Romanului, Sfântul Ioan de la Râșca și Secu.

La finalul slujbei care a fost prilej de împreună rugăciune și împărtășire cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a hirotesit întru iconom stavrofor patru clerici ai protopopiatului.

A urmat evidențierea preoților care s-au remarcat printr-o activitate pastoral-misionară deosebită, câștigători ai Concursului Eparhial „Cel mai îngrijit cimitir”, potrivit clasamentului: Premiul I – Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Găinești (pr. Vasile Lupu), Premiul II – Parohia „Sfânta Treime” Spătărești (pr. Tudor Andrioaia) și Premiul III – Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Moișa (pr. Vasile Medrihan), Premiul special – Parohia „Sfântul Ilie” Suha (pr. Pavel Norocel).

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oferit apoi cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, pr. Mihail Teofil Saftiuc, de la Parohia „Învierea Domnului” – Dolhasca, pr. Ion Gușă, de la Parohia „Cuvioasa Parascheva” – Baia și pr. Mihai Todireanu, de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Hârtop, pentru „remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.

Ordinul „Mitropolit Anastasie Crimca” a fost înmânat de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul părinților Gheorghe Lungu, de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” – Fălticeni, și Pavel Norocel, de la Parohia „Sfântul Ilie” – Suha, iar distincția care poartă numele „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost oferită pr. Tudor Andrioaia de la Parohia „Sfânta Treime” – Spătărești, precum și mai multor cântăreți ai unor parohii din acest protopopiat.

A urmat susținerea comunicărilor referitoare la specificul anului comemorativ și omagial, dar și la Anul cultural „Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”.

„Filantropia și practicile față de persoanele vârstnice” a fost titlul primului referat prezentat în cadrul conferinței, de către pr. Pavel Norocel. Plecând de la Abordarea teologică a persoanei umane, expunerea a atins mai multe teme, precum persoana și dubla ei abordare: patristică și filosofică și practicile filantropice contemporane: idei actuale. Totodată, a fost prezentată activitatea căminului pentru persoane vârstnice aflat sub streașina Bisericii „Sfântul Ilie” Mălini, mai ales metodele prin care bunicii găzduiți aici primesc alinare.

„Socializarea dintre persoanele vârstnice este una dintre terapiile ocupaționale cele mai frecvente. Amintirile din tinerețe presărate cu diferite glume și întâmplări duc la buna dispoziție. O altă terapie ocupațională iubită de bătrâni este lucrul manual si coloratul cărților speciale. Vizitele elevilor de la Școala Generală nr. 2 Mălini aduc mereu zâmbete pe chipul beneficiarilor, astfel compensând dorul de nepoți și de cei dragi. Organizarea zilelor de naștere și a celor onomastice reprezintă un motiv de bucurie pentru toți beneficiarii. Pentru buna desfășurare a diverselor activități din cadrul Căminului sunt implicați voluntari, enoriași din Parohia Suha – Mălini, care sunt prezenți la fiecare solicitare. Legătura dintre persoanele vârstnice din centru și enoriașii parohiei este una strânsă, bazată pe respect și prietenie, mai ales și prin faptul că deseori participă împreună la programul liturgic al bisericii. Ne dorim ca fiecare beneficiar să își ducă bătrânețea într-un mediu cât mai familial și prietenos, fără alte griji suplimentare și lipsa sentimentului de abandon, de aceea permanent încurajăm menținerea relației cu familia sau aparținătorii acestora.”

Diaconul Mihai Sava, de la Parohia „Sfinții Voievozi” – Grădini Fălticeni le-a vorbit celor prezenți despre Contribuția imnografilor la înfrumuțesarea slujbelor religioase. Au fost aduși în atenție cântăreți care au marcat prin eforturile lor istoria muzicii bisericești, de la Sfântul Roman Melodul și Sfântul Ioan Damaschinul, până la Eustatie Protopsaltul, Anton Pann și Dimitrie Suceveanu. Nu în ultimul rând, a fost evidențiată activitatea cântăreților bisericești din zona Fălticenilor, Vasile Bălan și Vasile Miron, lucrarea punctând și faptul că această cântare bisericească este ziditoare de suflet atunci când se cântă corect.

„Vasile Miron s-a născut în Buciumeni – Oprișeni, în anul 1912. Își face studiile la Școala de Cântăreți Bisericești din Piatra Neamț. După absolvirea școlii a fost cântăreț la Oprișeni, Ciumulești și apoi la Biserica Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina din Rădășeni, unde a cântat și a slujit Bisericii timp de 72 de ani. Fostul preot paroh al bisericii din Rădășeni povestește despre acest dascăl că a scris de mână un Anastasimatar pe toate glasurile. Era un bun cititor de limbă slavonă (chirilică). Pe primul plan pentru el era Biserica și acest lucru era știut de toți, demonstrându-l prin cântare la multe biserici. În anul 1952 a fost deportat la Rădășeni Mihai Popovici, dirijor de cor la Bălți. Acesta înființează un cor pe patru voci, dar după doi ani pleacă, rămânând în locul lui cântărețul Vasile Miron care a condus corul timp de 30 de ani. A depășit de-a lungul vieții mai multe obstacole, printre care condamnarea la 3 ani de închisoare și 6 luni de detenție la Canal.”

Cea de-a treia comunicare prezentată în cadrul conferinței, Ciprian Porumbescu și contribuția marelui compozitor la dezvoltarea muzicii corale bisericești, a fost susținută de pr. Claudiu-Valerian Hariuc, de la Parohia „Învierea Domnului” din Fălticeni. După punctarea celor mai importante momente din viața marelui compozitor omagiat anul acesta în întreaga țară, au fost aduse în atenție compozițiile religioase ale geniului Baladei românești.

„Ciprian Porumbescu a compus din necesități practice, în calitatea sa de dirijor al formațiilor corale pe care le-a condus la Catedrala Arhiepiscopala din Cernăuți, la Biserica Sfântul Mihail din Viena și la Biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului. Liturghia în Do major nu s-a păstrat, în schimb au fost publicate câteva din lucrările sale religioase mai cunoscute. Datorită influenței occidentale specifice Bucovinei, în creația sa religioasă Ciprian Porumbescu nu s-a îndreptat spre izvorul tradițional psaltic, ci spre modelul muzical occidental. Cu toate acestea, melosul cantabil și sensibil s-a impus mai ales în muzica corală. Muzica religioasa a lui Ciprian are un stil eclectic. El a știut să aleagă din diverse sisteme de gândire stilurile cele mai bune. Inspirația sa artistică poate transmite valori, atitudini și sentimente.” De asemenea, a fost expusă activitatea corurilor parohiale din cuprinsul Protopopiatului Fălticeni, fiind subliniată astfel și importanța corurilor parohiale în misiunea Bisericii.

În cea de-a doua parte a întâlnirii au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului Eparhial Suceava privitoare la activitatea parohiilor.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate, în contextul Anului cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu, mai multe volume apărute la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Una dintre aparițiile editoriale de excepție este volumul Dimitrie Cantemir – Domn Moldav și „Principe al științei românești”, semnat de arhid. lect. univ. dr. Vasile Demciuc (coord.) și pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita.

Nu în ultimul rând, au fost prezentate și oferite tuturor clericilor și alte cărți care reprezintă rodul ostenelilor din ultimele luni ale Sectorului Editură și Tipografie al Centrului Eparhial Suceava, precum „Stat și Biserică în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza”, lucrare a pr. Laurențiu-Nicolae Stamatin, „Școala nemțeană de muzică psaltică de la sfârșitul secolului al XVIII-lea”, autor arhid. Ilie Leonte, volumul „Apologeții vieții creștine: imnografii, cântăreții bisericești și vârstnicii în slujba Bisericii”, coordonat de pr. Constantin Oprea.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a prezentat volumul „Lumină din candela Cuvântului – predici la duminicile de peste an”, carte care însumează cuvântări semnate de clerici doctori în teologie din cuprinsul eparhiei și rostite la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, de la venirea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

La final, după luările de cuvânt, pr. protoiereu Adrian Dulgheriu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, gazdelor, arhim. Mihail Balan, stareț al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi și exarh de zonă, precum și tuturor slujitorilor prezenți la acest eveniment.

Irina Ursachi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava